Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Iranske firme zainteresovane za crnogorsku privredu

Nije prirodno da se među više od stotinu stranih kompanija sa značajnim investicionim potencijalom u Crnoj Gori ne nađu i iranske firme, poručio je novoimenovanim ambasadoro Islamske Republike Iran Rashid Hassan Pour Baei

Nije prirodno da se među više od stotinu stranih kompanija sa značajnim investicionim potencijalom u Crnoj Gori ne nađu i iranske firme, poručio je novoimenovanim ambasadoro Islamske Republike Iran Rashid Hassan Pour Baei.

On je, u razgovoru sa predsjednikom Privredne komore PKCG Vlastimirom Golubovićem, istakao da očekuje uvođenje iranskih kompanija u privredni sistem Crne Gore. Golubović je prihvatio poziv ambasadora za uspostavljanje partnerskih veza sa iranskom privrednom komorom, kroz potpisivanje sporazuma o saradnji i organizovanje posjeta privrednih delegacija.

“Sa zadovoljstvom prihvatam poziv da crnogorski privrednici posjete Iran i uspostave partnerstvo sa kompanijama iz te zemlje. Na tom zadatku u Privrednoj komori radićemo i pripremati se već od sjutra”, rekao je Golubović.

Robna razmjena

On i Baeim su se saglasili da dvije države imaju kvalitetne političke odnose dugi niz godina, te da je evidentno da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje.

“Činjenica da je vrijednost robne razmjene sa Iranom tokom prethodne godine iznosila 517.000 eura ispod je očekivanja i mogućnosti naših zemalja”, ocijenjeno je na sastanku.

Predsjednik PKCG upoznao je ambasadora sa potencijalima crnogorske ekonomije, uz poseban osvrt na turizam, energetiku, poljoprivredu i sektor informaciono-komunkacionih tehnologija. Oni su konstatovali da u tim sektorima postoji prostor za unapređenje saradnje i nove inovacije.

“I to na brzi rok, uz mogućnost zapaženog dinamiziranja kapitala i usluga u referentnim oblastima.  Crna Gora je bila među pet najbrže rastućih ekonomija u Evropi, ali je usljed pandemije Covid 19, prošle godine zabilježen značajan pad, i to najviše u sektoru turizma.  Nadamo se da će se rješavanjem epidemiološke situacije Crna Gora brzo vratiti intenzivnom ekonomskom rastu”, rekao je Golubović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve