Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Iranski predsjednik počeo posjetu Islamabadu sastankom sa pakistanskim premijerom

Prema saopštenju koje je objavila premijerova kancelarija, dvojica lidera su razgovarali o nizu pitanja za unapređenje bilateralnih odnosa i saradnje u različitim oblastima i obećali da će sarađivati u borbi protiv terorizma

Predsjednik Irana Ebrahim Raisi sastao se, na početku trodnevne posjete Pakistanu, sa premijerom Šahbazom Šarifom u sklopu napora dvije zemlje da poprave međudržavne odnose koji su se zaoštrili u januaru kada su se obje strane međusobno napadale.

Raisija su na aerodromu u Islamabadu dočekali ministar za stanovanje Riaz Husein Pirzada i ostali visoki zvaničnici, a Šarif je Raisija dočekao uz ceremoniju počasne garde ispred kabineta premijera, koju je prenosila državna pakistanska televizija.

On se takođe sastao sa pakistanskim ministrom inostranih poslova Išakom Darom.

Prema saopštenju koje je objavila premijerova kancelarija, dvojica lidera su razgovarali o nizu pitanja za unapređenje bilateralnih odnosa i saradnje u različitim oblastima i obećali da će sarađivati u borbi protiv terorizma.

Očekuje se da će dvojica lidera potpisati više bilateralnih sporazuma o saradnji na više polja, kao i da će dvije strane razgovarati o projektu gasovoda vrijednim više milijardi dolara koji je započet 2013. i zakočen 2014. godine zbog oštrog protivljenja Amerike koja tvrdi da on predstavlja kršenje međunarodnih sankcija protiv Irana.

Iran kaže da je već završio dio naftovoda na svojoj strani granice nakon što je uložio dvije milijarde dolara. Pakistan je trebalo da završi izgradnju na svojoj teritoriji do kraja 2014. godine, ali su radovi zaustavljeni, što je dovelo do tenzija između dvije zemlje.

Lider Irana će se sastati sa svojim pakistanskim kolegom Asilom Ali Zardarijem koji je pomogao u pokretanju projekta gasovoda nakon što je otputovao u Iran još 2013. godine.

Raisi je u pratnji supružnika i delegacije na najvišem nivou. On planira da posjeti Karači, najveći grad u zemlji, i Lahor, gdje će se sastati sa načelnicom provincije Pendžab Marjam Navaz Šarif.

Pakistan je posljednjih mjeseci bio pogođen porastom nasilja militanata, za koje se uglavnom okrivljuje pakistanski talibani i pobunjenici koji napadaju bezbjednosne snage u Pakistanu i susjednom Iranu.

Posjeta dolazi nakon iranskog vazdušnog napada na Izrael, koji je bio odgovor na izraelski napad u Siriji u kojem su ubijena dva iranska generala u zgradi ambasade. Pakistan je među zemljama koje nemaju diplomatske odnose sa Izraelom zbog pitanja palestinske državnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve