Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Građanska inicijativa 21. maj: Crna Gora na poraznom 77 mjestu u svijetu prema izvještaju o ekonomskim slobodama

Crna Gora kao kandidat za učlanjenje u EU nalazi se na poraznom 77 mjestu u svijetu, odnosno na oporom 38 mjestu od 44 rangirane evropske zemlje, saopšteno je danas iz Građanske inicijative ''21. maj''

Renomirana američka Heritidž fondacija objavila je Izvještaj o ekonomskim slobodama i poslovnom ambijentu za ovu godinu. Crna Gora kao kandidat za učlanjenje u EU nalazi se na poraznom 77 mjestu u svijetu, odnosno na oporom 38 mjestu od 44 rangirane evropske zemlje, saopšteno je danas iz Građanske inicijative “21. maj”.

“Sve zemlje iz sastava bivše Jugoslavije, osim Kosova koje je odmah iza Crne Gore, bolje su rangirane. Slovenija je čak 37 a Hrvatska 46 na svijetu. Pritom, u Evropi je svuda bolje poslovati nego li u Crnoj Gori, osim Moldavije, Rusije, Bjelorusije, Grčke i Turske. I ovaj Izvještaj je samo jedan od niza međunarodnih dokumenata koji potvrđuju slabu ekonomsku privlačnost Crne Gore”, ističu u saopštenju.

Takođe, kako ocjenjuju iz GI “21. maj”, ovo je potvrda promašenosti i odsustva iole kredibilne ekonomske politike.

“Dok tapkamo u mjestu i očekujemo još jedan poražavajući izvještaj iz Brisela, sve više se nazire odsustvo sistemske ekonomske pameti. Potpuno je jasno da vlasti koje su proizvod dominirajuće političke klase nemaju rješenja za ekonomsko nazadovanje niti umiju da kreiraju produktivan i podsticajan poslovni ambijent. U ovim okolnostima kredibilni, iskusni i odgovorni kadrovi su izvan partijskih politika i ne žele da budu dio stranačkih nagodbi i populističkih kalkulacija. Ko išta zna o crnogorskoj ekonomiji svjestan je njene prijeteće osuđenosti na: povećanje javnog duga, birokratski intervencionizam, partijsku degeneraciju, nisku produktivnost, deprimirajuću nelikvidnost, investicionu nekonkurentnost, poresku nestabilnost i siromašne zarade”, poručuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
PAJO
05.09.2023-15:35 15:35

DA LI JE JOŠ KOD VAS ONAJ IZ kRUŠČIĆA ŠTO JE KRAO STRUJU SA DALEKOVODA I FACIFIKOVAO DIPLOME?PRAVOSNAŽNO JE OSUĐEN U SRBIJI A POSTAO AKADEMIK NEPOSTOJEĆE DUKLJANSKE AKADEMIJE. OVAKVI SU ISKOMPROMITOVALI TU IDEJU,