Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Godišnja inflacija skoro 17 odsto

Potrošačke cijene su u periodu od januara do oktobra, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prosjeku više 12,2 odsto

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u oktobru su, u odnosu na septembar, bile u prosjeku više 1,4 odsto, pokazuju podaci Uprave za statistiku MONSTAT. Potrošačke cijene su u oktobru, u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku bile više 16,8 odsto.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama mlijeko, sir i jaja, odjeća, meso, cipele i ostala obuća, kratkotrajna dobra za rutinsko održavanje domaćinstva, frizerske i ostale usluge za ličnu njegu, ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu njegu, hljeb i žitarice”, naveli su iz Monstata.

Potrošačke cijene su u periodu od januara do oktobra, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prosjeku više 12,2 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u oktobru 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u grupama: Odjeća i obuća (7,3 odsto); Ostala dobra i usluge (3,8 odsto); Obrazovanje (3,1 odsto); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (2,6 odsto); Hrana i bezalkoholna pića (1,8 odsto); Zdravlje (jedan odsto); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (0,5 odsto); Alkoholna pića i duvan (0,2 odsto); Prevoz (0,1 odsto).

Pad cijena zabilježen u grupama: Restorani i hoteli (-4,7 odsto) i Rekreacija i kultura (-0,3 odsto).

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Analfagosn
15.11.2022-19:26 19:26

Oklen infllacion ? Ogranicwna kolicina monete. Ili je preljevanje unutar trzista ili je uvoz . Sad ce se falit kako im je priliv po osnovu poreza veci 20 posto.. , a narod gladan. Ma milina za zdravlje poost lijek. A ne prisilni ,nikako.