Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Eko-tim: Evropska komisija potvrdila da nema mandat da odobri dodatne sate za rad TE Pljevlja

''S obzirom da projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja nije realizovan, TE Pljevlja još uvijek radi bez potrebnih ekoloških standarda ne poštujući granične vrijednosti emisija predviđene Direktivom o industrijskim emisijama'', navode u saopštenju

Evropska komisija potvrdila je grupi nevladinih organizacija da ni ona a ni Sekretarijat Energetske zajednice nemaju mandat da produže 20.000 sati dodeljenih Termoelektrani Pljevlja shodno derogativnom mehanizmu i opt-out opciji kojom je TE Pljevlja dodjeljeno izuzeće od poštovanja graničnih vrijednosti emisija, kao i to da nakon što 20 000 sati isteknu, Termoelektrana Pljevlja treba da se zatvori ili radi u skladu sa graničnim vrijednostima emisija za nova postrojenja definisane Direktivom o industrijskim emisijama, saopšteno je iz NGO Eco.

“S obzirom da projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja nije realizovan, TE Pljevlja još uvijek radi bez potrebnih ekoloških standarda ne poštujući granične vrijednosti emisija predviđene Direktivom o industrijskim emisijama”, navode u saopštenju.

Sekretarijat Energetske zajednice, dodaju iz Eco tima, koji je odgovoran za praćenje napretka u ugovornim stranama odgovoran je za preduzimanje svih potrebnih koraka, uključujući pokretanje prekršajnog postupka kada se uslovi za to ispune.

“Podsjećamo, Elektroprivreda još uvijek nije objavila zvaničnu informaciju o broju potrošenih sati tokom 2020. godine. Nakon što ta informacija bude zvanična, pretpostavlja se da će Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuti prekršajni postupak protiv Crne Gore”, ističu u saopšenju.

Od Vlade očekuju da se oglasi povodom ovog pitanja.

“Na Vladi je da se izjasni o ovom vrlo kompleksnom pitanju, prvenstveno opstanku sektora uglja i odluči u kom će se smjeru kretati dalji energetski razvoj naše zemlje”, zaključuju iz Eco tima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve