Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Politiko: Ko bi mogao biti zamjena za Fon der Lajen, Plenković na listi

Politico je složio popis na kojem se nalazi šest imena: Mario Draghi, Roberta Metsola, Christine Lagarde, Klaus Iohannis, Andrej Plenković i Thierry Breton

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Evropske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico.

Stoga se pokrenula rasprava ko bi mogao biti potencijalna zamjena, prenosi Index.hr.

Politico je složio popis na kojem se nalazi šest imena: Mario Draghi, Roberta Metsola, Christine Lagarde, Klaus Iohannis, Andrej Plenković i Thierry Breton. Na ljestvici od jedan do pet procijenili su i njihove izglede.

Iohannis i Plenković jedini su dobili ocjenu tri, što znači da prema Politicu oni imaju najviše šanse. Iz Politica su naglasili kako se na listi ne nalaze vodeći kandidati drugih evropskih političkih stranaka koji će se na izborima suprotstaviti von der Leyen.

Plenković ranije odbacio glasine

Politico smatra kako bi imenovanje Plenkovića za novog šefa Evropske komisije zadovoljilo sve češće pozive istočne Europe da preuzme neku od vodećih dužnosti u Uniji. Dodaje kako bi izbor Hrvata takođe predstavljao pozitivan signal kandidatima za članstvo jer je Hrvatska posljednja članica koja je ušla.

Iz Politica napominju kako je Plenkovićeva iznenadna objava da će predvoditi HDZ-ovu kandidatsku listu na evroparlamentarnim izborima izazvala sumnju da želi napustiti domaću politiku.

Ističu kako je Plenković odbacio glasine da bi mogao zamijeniti von der Leyen, ali navode kako bi se to moglo smatrati dobrim pokazateljem da je zainteresovan za posao.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve