Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Dojče vele o Crnoj Gori: U zemlji planina na Balkanu

“Crna Gora ima izuzetno raznolike predjele. To je nešto što druge zemlje u regionu nemaju. Mala zemlja na Balkanu ima mnogo toga da ponudi: obalu na jugu, visoke planine na sjeveru, najveće jezero na Balkanu, prašume, duboke klisure i pet nacionalnih parkova. Kroz Crnu Goru prolazi 6.000 kilometara pješačkih i biciklističkih staza, koje pokrivaju površinu od samo 14.000 km² – manje od njemačke države Šlezvig Holštajn“ piše Dojče Vele

Renomirani njemački medij Dojče Vele, nakon studijske posjete Crnoj Gori u organizaciji Nacionalne turističke organizacije, objavio je afirmativni članak o Crnoj Gori opisujući je kao zemlju crnih planina koje se strmo spuštaju do jadranske obale na jugu i podižu do visokih vrhova na sjeveru.

foto: DW/C Deicke

“Crna Gora ima izuzetno raznolike predjele. To je nešto što druge zemlje u regionu nemaju. Mala zemlja na Balkanu ima mnogo toga da ponudi: obalu na jugu, visoke planine na sjeveru, najveće jezero na Balkanu, prašume, duboke klisure i pet nacionalnih parkova. Kroz Crnu Goru prolazi 6.000 kilometara pješačkih i biciklističkih staza, koje pokrivaju površinu od samo 14.000 km² – manje od njemačke države Šlezvig Holštajn“ piše Dojče Vele.

foto: DW/C Deicke

Dalje u tekstu autorka Kristina Dajke navodi utiske nakon posjete planinskom selu Mala Crna Gora.

foto: DW/C Deicke

“Vozimo dalje. U daljini su uskoro vidljive male kolibe. Poput šarenih oblutaka razbacani su preko ravnice. Ovo je Mala Crna Gora, planinsko selo u kojem farmeri žive sa svojom stokom: krave, ovce i koze iz čijeg mlijeka prave sir i puter.”

Novinarka je imala priliku da posjeti i Nacionalni park Durmitor.

foto: DW/C Deicke

„Dugi nizovi panoramskih puteva prolaze kroz Nacionalni park Durmitor, koji je osnovan 1952. godine. Ovdje ima više od 1.600 biljnih vrsta, uključujući i mnoge autohtone vrste koje se ovdje mogu naći. Ovdje živi oko 50 vrsta sisara, uključujući vukove, smeđe medvjede, risove, divokoze, zlatne orlove i tetrijeb. Ulaz u park košta tri eura (3.38 USD). Od 1980. godine je na UNESCO-voj listi svetske baštine. Iza sledećeg zavoja čeka još jedan pogled koji oduzima dah: U dolini Sušičko jezero treperi zeleno. Tiho i usamljeno, nalazi se između kamenih zidova. Samo dvoje turista hodaju obalnom stazom. Kad stignemo u dolinu, i oni nestaju”, piše Dajke.

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve