Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Milatović: Srebrenica je pitanje za Vladu; Pomalo sam iznenađen odlukom PES-a da Zenović bude nosilac liste u Budvi

Najvažniji je državni interes u ovom trenutku i da dobijemo IBAR, naglašava predsjednik države

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sastao se danas sa slovenačkom predsjednicom Natašom Pirc Musar.

On je nakon sastanka na zajedničkoj konferenciji za medije kazao da je iznanađen odlukom da glavni pregovarač bude nosilac liste PES na izborima u Budvi.

”Da li je da je li odluka jedne od vadajućih partija da glavnog pregovarača imenuje za nosioca izborne liste na lokalnim izborima, dobra za ispunjenje državnog interesa, ostavljam građanima da sude, ali mislim da je odgovor jasan. Pomalo sam iznenađen tom odlukom, opet imajući u vidu šta je to naš državni interes, a interes je članstvo u EU. Da bi se to desilo važno je da u junu dobijemo IBAR i otključamo naš evropski put. Svaka odluka donosioca odluka mora da ima to u vidu”, rekao je Milatović na konferenciji za medije.

Upitan da li će formirati stranku sa kojom bi učestvovao na izborima, rekao je da je njegova partija Crna Gora.

”Moja partija je u ovom trenutku Crna Gora,  a da li ce procesi u državi zahtijevati moje drugačije pozicioniranje to ćemo vidjeti”, rekao je Milatović.

Komentarišući to što je 70 NVO potpisalo apel, kojim traži da Vlada kosponzoriše rezoluciju UN o Srebrenici, Milatović kaže da Crna Gora ima državni stav.

”Da li je Vlada promijenila mišljenje u odnosu na državni stav, to je pitanje za Vladu”, rekao je Milatović.

Postoje sudske odluke koje su genocid označile kao genocid

Pirc Musar je rekla da su sudske odluke označile genocid kao genocid.

”Pitanje Srebrenice nije lako ali svi znamo da postoje sudske odluke koje su genocid označile kao genocid. Tu nema nikakve rasprave i ne smije je biti”, rekla je Pirc Musar.

”Slovenija je odlučila da kosponzoriše, jer se radi o tome kakvu prenosimo poruku generacijama koje donose iza nas. To je teška za stvar ali treba priznati šta smo uradili u prošlost, da bi išli u budućnost. To je moja iskrena poruka ljudima u Crnoj Gori”, rekla je ona.

Milatović je, upitan da prokomentariše izvještaj State Departmenta o demokratskim procesima u Crnoj Gori, kazao da naša zemlja bilježi znaačjnu demokratsku transformaciju i konsolidaciju.

”Smatram da smo postali demokratski zrelije društvo i čini mi se da postoji politička volja da se odgovori na izazove koje ova zemlja imala u prethodnom periodu.  Dobro je što je došlo do promjene, a time i do snažnije vjere građana u institucije našeg sistema”, rekao je Milatović.

Kaže i da je zadovoljan trendom demokratskog razvoja.

”Saglasan sam da je to moglo i bolje i da u narednom periodu treba da tome više posvetimo pažnju. Na donosiocima odluka je da pokažu vidljive rezultate i da sa riječi pređu na djela”, zaključio je Milatović, dodajući da u poslednje vrijeme retorika nije odgovarala djelima.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve