Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Đeljošaj: Podrška UNDP-a doprinosi bržem i efikasnijem razvoju nacionalnih politika

Iz resora su naveli da posebno je istaknuta podrška koju UNDP pruža Nacionalnom savjetu za održivi razvoj kojim će u narednom periodu predsjedavati Đeljošaj

Podrška koju UNDP pruža Vladi Crne Gore doprinosi bržem i efikasnijem razvoju nacionalnih politika, strateških programa i praktičnih rješenja u dostizanju razvojnih ciljeva i Agende 2030., kazao je danas ministar ekonomskog razvoja Crne Gore Nik Đelošaj tokom sastanka sa Nikom Hartmanom, zamjenikom direktorke Regionalne kancelarije UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država.

Sastanku je, kako je saopšteno iz tog resora, prisustvovala i stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Ekaterina Paniklova.

Iz MER su kazali da Đeljošaj je na početku sastanka izrazio zadovoljstvo ukupnom saradnjom sa UNDP-em, koji je pouzdan i aktivan partner Crne Gore u realizaciji prioritetnih razvojnih ciljeva.

Istakao je da podrška koju UNDP pruža Vladi Crne Gore doprinosi bržem i efikasnijem razvoju nacionalnih politika, strateških programa i praktičnih rješenja u dostizanju razvojnih ciljeva i Agende 2030.

“Donošenjem Deklaracije o ekološkoj državi, Crna Gora pokazala je svoje stremljenje ka stvaranju održivog i čistijeg društva i spremnost da se elementi politike održivosti uvedu u nacionalni okvir”, kazao je Đeljošaj dodajući da će Vlada Crne Gore istrajati na tom putu kroz implementaciju aktivnosti u praksi, uz podršku međunarodnih partnera.

Napomenuo je da Vlada Crne Gore ostaje snažno posvećena dostizanju ciljeva održivog razvoja, jer, kako je kazao, želi da osigura budućim generacijama život u zdravom i stabilnom okruženju i da zaustavi uništavanje životne sredine, te da obezbijedi održiv, inkluzivan i stabilan ekonomski razvoj.

“Kao pouzdan partner, UNDP dugoročno sarađuje sa Vladom Crne Gore na podsticanju socijalne inkluzije, razvoju ljudskog kapitala i promovisanju inkluzivnog i zelenog rasta i dobrog upravljanja na putu zemlje prema EU. Čvrsto partnerstvo između UNDP-a u Crnoj Gori i Ministarstva ekonomskog razvoja potvrđuje zajedničku posvećenost jačanju ekonomske konkurentnosti, privlačenju stranih investicija i promovisanju crnogorskih proizvoda na međunarodnoj sceni kroz razvoj nacionalnog brenda. Dodatno, posvećenost Ministarstva osnaživanju lokalnih samouprava i regionalnim razlikama potvrđuje predanost Crne Gore inkluzivnom razvoju. Udruženim naporima koračamo prema prosperitetnijoj budućnosti za sve”, poručio je Hartman.

Iz resora su naveli da posebno je istaknuta podrška koju UNDP pruža Nacionalnom savjetu za održivi razvoj kojim će u narednom periodu predsjedavati Đeljošaj.

Na kraju sastanka sagovornici su iskazali uvjerenje da će realizacija zajedničkih aktivnosti doprinijeti ispunjavanju obaveza zemlje u okviru ključnih pregovaračkih poglavlja s obzirom na visoku kompatibilnost procesa pristupanja EU i ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja, konstatovano je tokom susreta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve