Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Damjanović: Doći će do povećanja zarada u javnom sektoru, populizam će izvjetriti

On je rekao da svi populizmi imaju svoj početak i kraj

Doći će do povećanja zarada u javnom sektoru, to mora da se desi, poručio je ministar finansija Aleksandar Damjanović na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet.

“Ne zato što je otvorena pandorina kutija i spirala očekivanja koje su dokaz da je populizam ušao u oblast u koju ne bi trebalo. To je stanje koje će izvjetriti i neće dugo trajati”, poručio je Damjanović.

On je rekao da svi populizmi imaju svoj početak i kraj.

“A svjedoci smo da svima nama troše resurse i vrijeme”, dodao je on.

Ministar finansija je ukazao na to da inflacija pogađa prije svega najranjivije kategorije i da se mora razumjeti sve ono što su opravdani zahtjevi zaposlenih kroz sindikalni angažman – “da se u mjeri u kojoj je to održivo, izađe u susret i da se održivim povećanjem zarada utiče unaprjeđenje životnog standarda, a da se ne dođemo u zonu da sa radikalizmom kakvom smo bili svjedoci, pa smo ugrozili finansije”.

“U šest mjeseci rada ove Vlade dosta toga je zatečeno i znamo svi da se u državnim strukturama i administraciji teško mogu praviti veliki zaokreti bez posljedica”, poručio je Damjanović.

On je rekao da pokušava da doprinese očuvanju “elementarne stabilnosti”.

“I da se svi zajedno sačuvamo od toga da dnevne politike i otvoreni sukobi na otvorenoj sceni što manje utiču na stabilnost javnih finansija”, dodao je ministar finansija.

On je poručio da smo na prekretnici.

“Nova ekonomska paradigma je neophodna. Mi smo na prekretnici koju determinišu i događanja spolja ali koja stvaraju ozbiljne probleme. Mi ne doprinosimo našim politikama da relaksiramo onaj dio koji se tiče nas, naprotiv, usložljavamo probleme i time se dolazi do dosta neizvjesnog horizonta naredne godine”, kazao je Damjanović.

Ministar finansija je najvio set mjera “koje će ići ka tome da se učvrsti poreski okvir za narednu godinu”.

“Biće prilike za relaksiranje od politike. Najkasnije do polovine ili kraja decembra intenzivno bi trebalo da se razgovara i usvoje budžet i prateća dokumenta kako bismo imali održive finansije naredne godine”, rekao je Damjanović.

On je poručio da potencijali Crne Gore nijesu iskorišteni.

“Potencijal suzbijanja sive ekonomije je ozbiljan, kao i poreski potencijal. Tu negdje bi trebalo tražiti nove mehanizme za nove prihode bez podizanja poreskih stopa naredne godine”, rekao je on.

Damjanović je rekao da bi trebalo širiti poreski obuhvat i “potencijal probati naplatiti od naplativog poreskog duga – npr akciza na duvan i suzbijanje na legalnom tržištu u najvećoj mogućoj mjeri”.

Radulović: Gospoda koja nas je dovela u ovakvo stanje nije se udostojila da kaže da neće prisustvovati sjednici

Gospoda koja nas je u velikoj mjeri dovela u ovo stanje nije se čak udostojila da predsjedniku parlamenta odgovori da neće doći na sjednicu, kazao je poslanik Demokratskog fronta (DF) Branko Radulović na sjednici Odbora za ekonomiju finansije i budžet.

On je kazao da se radi o bivšem ministru finansija Milojku Spajiću, bivšem ministru ekonomskog razvoja Jakovu Milatoviću, rektoru Univerziteta Crne Gore Vladimiru Božoviću, predsjedniku Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Draganu Vukčeviću, nekadašnjoj ministarki Gordani Đurović i rektoru Univerziteta Donja Gorica Veselinu Vukotiću.

“Takav odnos pokazuje sve”, poručio je Radulović.

On je istakao da je u pozivu za današnju sjednicu pisalo da je faktički u pitanju sjednica odbora, ali da bi je on nazvao tematskim razgovorom, s obzirom na to da predsjednica Skupštine ima obaveze sa gostima iz Evropskog parlamenta, te da ni potpredsjednik odbora nije prisutan.

“Crna Gora se nalazi u stanju svojevrsne anarhije i haosa – društvenog političkog i institucionalnog, sa autokratskim i koruptivnim sistemom i nedovoljno reformisanom vlašću, prethodnom i sadašnjom vladom”, kazao je Radulović.

On je rekao da imamo nekonkurentnu ekonomiju sa retrogradnom, koruptivnom i kriminalnom ideologijom i sa strukturnim deficitom.

“Sa značajno rasprodatim i uništevnim prostorom, sa sve manjom privrednom aktivnošću i sve većom nelikvidnošću i mogućom nesolventnošću, sa sve većim socijalnim raslojavanjem i potrebama i manjom kupovnom moći. Crna Gora klizi u stanje realne opasnosti od ekonomskog kraha i bankrotstva javnih finansija”, ocijenio je Radulović.

On je rekao da je pitanje kako ćemo se zadužiti da ovogodišnji deficit budžeta i za znatno veći deficit za sljedeću godinu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve