Srijeda, 22 Marta, 2023
Rubrika:

ZAŠTO VK NIJE RAZMATRALA ZAKON O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI ”Okupacija teritorije i stotina objekata nikoga ne dotiče”

''Dok su se usvajale izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti upadljiv je bio, može se reći nemušti otpor opozicije, i tišina u kojoj su, bez konsultovanja Venecijanske komisije, aktuelne vlasti sprovele njegove promjene. A iznenađujuća je buka koju i jedni i drugi dižu oko Tužilačkih zakona, o kojima se Venecijanska komisija negativno očitovala. U prvom slučaju, bivša administracija je moglo bi se reći mučala iako se tim promjenama temelje pravni osnovi za protivustavno upisivanje 50 kvadratnih kilometara državne teritorije sa svom kulturnom baštinom na državu Srbiju''

Crnogorska javnost danima je brujala nakon što je Venecijanska komisija (VK) dala negativno mišljenje na izmjene takozvanih Tužilačkih zakona. Iako je ovakva odluka bila očekivana jer su evropski partneri u ovom slučaju branili zakonske okvire u čijem su stvaranju aktivno učestvovali, ovaj slučaj nametnuo je pitanje zašto Vlada nije željela da pošalje izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti na mišljenje Venecijanskoj komisiji?

Nakon što su Vlada i ministar Vladimir Leposavić doživjeli debakl oko tužilačkih zakona – odgovor se sam nameće.

Jasno je da nijesu željeli da se VK miješa u izmjene Zakona o crkvi – jer im je ovaj akt bio previše važan, s obzirom da se radi o zakonu  koji je direktno povezan sa finansijskim, imovinskim, samim tim i političkim statusom njihovih nalogodavaca iz Srpske pravoslavne crkve. Stoga su brže bolje, izbjegavajući bilo kakvu debatu, morali da usvoje izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Disproporcija

Potpredsjednik savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Stevo Vučinić kazao je za portal Aktuelno da je iznenađujuća disproporcija između buke koju su i sadašnja i bivša vlast dizali oko Tužilačkih zakona, u odnosu na Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji nije ni razmatran od strane Venecijanske komisije.

”Dok su se usvajale izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti upadljiv je bio, može se reći nemušti otpor opozicije, i tišina u kojoj su, bez konsultovanja Venecijanske komisije, aktuelne vlasti sprovele njegove promjene. A iznenađujuća je buka koju i jedni i drugi dižu oko Tužilačkih zakona, o kojima se Venecijanska komisija negativno očitovala. U prvom slučaju, bivša administracija je moglo bi se reći mučala iako se tim promjenama temelje pravni osnovi za protivustavno upisivanje 50 kvadratnih kilometara državne teritorije sa svom kulturnom baštinom na državu Srbiju”, rekao je Vučinić.

On navodi da stara i nova administracija imaju jednu zajedničku osobinu.

”Upisivanje 50 kvadratnih kilometara teritorije sa svom kulturnom baštinom na njoj u vlasništvo Srbije ih ne dotiče, što ukazuje da su moralno i emocionalno defektni. S tom razlikom što svetosavci imaju nagon koji ih goni da idelologiju svetosavlja sprovode ekstremnim sredstvima i završavaju zločinom. Ne treba zaboraviti da im je na čelu narcisoidni predśednik koji stoluje u Beogradu. Vrijeme je da se protiv takve politike javno i masovno ustane demokratskim sredstvima, prije nego nastupi opasno vrijeme za bilo koju vrstu otpora. Iz iskustva stečenoga poslije aneksije Crne Gore Srbiji 1918. godine znamo da takve koji se budu opirali neće čekati milost, što ne smijemo dozvoliti”, rekao je Vučinić.

On je istkao da ne treba da čudi što se nije previše buke diglo prije usvajanja izmjena Zkoan o slobodi vjeroispovijesti je je bivšoj administraciji svojevremeno najvažnije bilo da joj ”službenici elementarno pismeni da bi se mogli potpisivati, da imaju “šesti prst”, da umiju složit boje tašne i mašne i da mudro izgledaju”.

Nezahvalan odnos prema Crnogorcima

Vučinić je kazao da od mudrih odluka administracije zavisi patriotizam građana, a da su ga oni  ”nezahvalnim i podlim odnosom prema Crnogorcima i samoj državi sveli na najniže grane”.

”Nerazumno je bilo prezreti Crnogorce čak i ratovati s njima. Činjeli su im zlo a onda ih je zlo poslalo u opoziciju. I tada i danas istovjetan im je odnos prema državnim interesima, što je njihov muk u vezi usvojenih izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti javno očitovao. Na drugoj strani, vrhunski svetosavski popovski scenaristi i glumci koji upravljaju masama naklonjenim srednjovjekovnoj mračnjačkoj tradiciji, izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti pripremili su scenu za feudalnu predstavu. Sve crkve i manastiri biće im na raspolaganju za nesmetanu promociju najboljih primjera svetosavskoga mračnjaštva i bulažnjenja beogradskih popova”, naveo je Vučinić.

On je podsjetio da su se odmah  pokrenuli i da iskorijene opasnu ideju civilizovane i građanske Crne Gore, i otklone prijetnju sopstvenoj vlasti – prijete svemu crnogorskome i manjinama.

”Ostaje nam da čekamo da nas okuju u beogradske i bjelosvjetske ropske okove i da crnogorske luke pośednu brodovi i trupe sila koje na Evropu gledaju krivim očima. Rezultati takve politike su jasni svakome ‘s dva grama mozga’, dočekaćemo ‘sirijski scenario”’, navodi Vučinić.

Potpredsjednik savjeta Mitropolije CPC ističe da  zakonopisci očito svijet gledaju iz položaja slijepoga miša.

”Samo oni koji ga tako gledaju mogu napisati zakon koji temeljiti pravni osnov za aboliciju veleizdajnika od krivične odgovornosti. Venecijanska komisija je to i indirektno konstatovala, zbog čega i dižu buku. Očekivati je da zbog Crnogoraca krivično gone i slovo “C”. Tako, dok Vlada državnu funkciju koristi kao izložbenu vitrinu sopstvenoga ega, većega od Lovćena, Srbija preko nje demonstrira svoju moć nad nama”, poručio je Vučinić.

B.K.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

11 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Srbija
28.03.2021-15:38 15:38

Sve je tako ali mislim da je blize kiparskom scenariju nego sirijskom !!

džudović
28.03.2021-15:47 15:47

Pravda i manjiska prava su spojeni u jedno ministarstvo upravo da bi SPC Lešposavić odradio Zakon o slobodi….. On je to završio uz pomoć UAR-e. i otišao kod Joanikija da mu preda Zakon odštampan u S. Listu. Interesantno da toj navodno građanskoj partiji URA-i nijesu zasmetala aniustavni članovi u Zakonu (članovi 8 i 14 Ustava).

Rovca sa katunima bez struje
28.03.2021-17:15 17:15

Manastir morački je lavra Nemanjića. To su
rovački preci po ženskoj liniji. Nedamo daga otme nijedna vlas.Čitaoci nek izvedu zaključak.

Mil
28.03.2021-20:23 20:23

Vise citaj – vise ces znat. Ne boje se istine, moze ti samo dobra donijet.

Sara
28.03.2021-18:14 18:14

Niko ne moze vlasnistvo drzave CG da prenese na tudju drzavu..To je kriminal..a ujedno zlocin..

!!!
28.03.2021-19:04 19:04

@Rovca….ne odgovori pope,jesi li od ..bikrava ili od onijeh drugih.Za neupucene,Rovacko pleme dobilo epitet,pogodite zbog cega?

osvijesti
28.03.2021-19:40 19:40

Kasno si se osvijestio Vučiniću. Do danas ti je DPS odgovarao, pa si svo vrijeme ćutao kao i CPC i vajni intelektualci( izuzev par časnih izuzetaka). Sebična i kratkovida DPS vlast zatirala je sve sa prefiksom crnogorski, a hranila neprijatelje Crne Gore, velikosrpske borce instalirala u svim važnim institucijama, gradila SPC vojsku, posrbljavala potomke crnogorskih vitezova. DPS je kamen o vratu Crne Gore, koji je još odlučniji da uguši svaku građansku inicijativu i partiju, a time i Crnu Goru trajno osakati.

Deni
28.03.2021-20:30 20:30

Zakon o Vjeroispovjesti je u Ustavnom Sudu CG, naravno da ce da ce biti oboren samo se ceka pogodan trenutak.

Rajan
28.03.2021-21:06 21:06

@Rovca, nijesu samo Nemanjići bili osvajači, bili ste i pod Turcima, pa bi po toj logici i njih mogli nazvati vašim precima, po muškoj liniji !

ZAGA
28.03.2021-21:16 21:16

Onog momenta kada ova Vlada tresne promenicemo, bas kao sto su oni to uradili, ali ne u mraku i krisom već većinom taj Sveti Zakon u korist naše Večne Crne Gore!
Suviše su se visoko digli da mogu da izdrže duže!

Lovćenac
29.03.2021-00:18 00:18

Stevo kralju!