Petak, 9 Decembra, 2022
Rubrika:

Sindikat uprave i pravosuđa: Begovićeve odluke nezakonite

''Cijenimo da je više nego jasno i javnosti, a i nadležnim organima pravi razlozi izrade nove sistematizacije Uprave za sport i mlade i čvrsto vjerujemo da se neće dozvoliti da pravni egzibicionizam kojim v.d. direktora Uprave za sport i mlade ruši kredibilitet ovog organa prođe na adresama na kojima se odlučuje o sudbinama dugogodišnjih službenika Uprave''

Povodom namjere v.d. direktora Uprave za sport i mlade da novim Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta eliminiše 40 odsto zaposlenih, ispred Sindikata Uprave za sport i mlade predsjednici Savo Rašović i Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević ističu da su sindikati uspjeli da dokažu da je prvi pokušaj v.d. direktora da po kazni dio službenika, među kojima su i dvije trudnice uputi na rad u Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, pod izgovorom povećanog obima posla u tom organu, bio nezakonit.

Prema njihovim riječima, sada potvrđuje i nalaz upravne inspekcije koji je upućen službenicima prije par dana.

”Navodimo objektivnost i profesionalnost rada upravne inspekcije u pomenutom slučaju, koji je za svaku pohvalu, a koji je i bio i motiv više da se nastavi borba za elementarna prava zaposlenih, a to je pravo na rad i dostojanstven rad, povodom namjere za upućivanjem u drugi organ, kao i kod pokušaja otpuštanja skoro polovine zaposlenih”,  kazali su iz Sindikata uprave i pravosuđa.

Oni ističu da se u obavještenju Upravne inspekcije upućenom službenicima Uprave za sport i mlade, navodi da v.d. direktora Marko Begović predmetne odluke nije donio u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, kao i da službenici nijesu pozvani da se izjasne o okolnostima zbog kojih su upućeni u drugi državni organ, ali i da odluka ne sadrži ni uputstvo o pravnoj zaštiti.

Dodaju i da je posebno zabrinjavajuća ocjena da odluka o „upućivanju“ u drugi organ državnog službenika koju je donio Marko Begović, po ocjenama Upravne inspekcije, ni ne postoji u Zakonu o državnim službenicima i namještenicima.

”Iz navedenog se jasno zaključuje da je v.d. direktora Marko Begović želio da kroz pravnoj praksi nepoznata akta, na silu, nevješto i uz grubo kršenje Zakona o državnim službenicima i namještenicima, eliminiše dio službenika ovog organa, ali u tom naumu nije uspio. Usled ovakvih grubih primjera nelogičnih grešaka, postavlja se pitanje kompetencija i stručnosti ovog starješine organa”, navode oni.

Iz Sindikata uprave i pravosuđa ukazuju na to da je poslije neuspjelog prvog pokušaja koji je, nezakonit, odmah je v.d. direktora posegnuo i za drugim pokušajem kroz ukidanje 40 odsto radnih mjesta.

Podsjećaju na primjere dvije trudnice, a kako su kazali, iz rukovodstva Uprave za sport i mlade, navedeno je da su pojedini zaposleni sami sebe diskvalifikovali jer su pošli na bolovanje – što takođe ne poznaju pozitivni zakonski propisi.

Još jednom su istakli nelogičnost poteza v.d. starješine Begovića, “gdje u jednom trenutku prima u svoj organ zaposlene koji su upućeni iz resornog ministarstva Vesne Bratić, što znači da postoji potreba za radnim mjestima, a u drugom trenutku smatra da ima viška zaposlenih”.

”Cijenimo da je više nego jasno i javnosti, a i nadležnim organima pravi razlozi izrade nove sistematizacije Uprave za sport i mlade i čvrsto vjerujemo da se neće dozvoliti da pravni egzibicionizam kojim v.d. direktora Uprave za sport i mlade ruši kredibilitet ovog organa prođe na adresama na kojima se odlučuje o sudbinama dugogodišnjih službenika Uprave”, zaključili su iz Sindikata uprave i pravosuđa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve