Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Sindikat uprave i pravosuđa najavio protest za 1. februar

Predstavnici vlasti nisu ispoštovali rok za potpisivanje izmjena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora kojim bi se koeficijenti zaposlenima javne uprave i pravosuđa uvećali za najmanje deset odsto

Sindikat uprave i pravosuđa je najavio protest za 1. februar ispred zgrade Vlade nakon što, kako su kazali, predstavnici vlasti nisu ispoštovali rok za potpisivanje izmjena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora (GKU) kojim bi se koeficijenti zaposlenima javne uprave i pravosuđa uvećali za najmanje deset odsto. Prethodno je Skupština Sindikata uprave i pravosuđa na sjednici donijela odluku da se do 19. januara pruži šansa predstavnicima Vlade da zajednički potpišu izmjene i dopune GKU.

“Svi zajedno iz vladajuće garniture odbili su nanovo pruženu ruku saradnje, nisu nas udostojili ni pozivom, tako da će se, sada i zvanično, protest održati 1. februara u 11 časova ispred Vlade gdje će članovi Sindikata uprave i pravosuđa na ovaj radikalan način pokazati svoje veliko, nagomilano nezadovoljstvo. Pozivamo sve članove našeg sindikata da dođu na protest, da traže ono što im pripada, da svojoj porodici i djeci kažemo da nisu ispoštovani od onih koji treba da čuju glas naroda, glas radnika koji ima je dao povjerenje,” saopštio je predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa, Nenad Rakočević.

Podsjetio je da je 14. februara 2023. godine potpisan GKU za oblast uprave i pravosuđa čime su se plate prvi put od 2012. godine uvećale u prosjeku od oko 32 odsto za zaposlene javne uprave i pravosuđa, ali da je od tog perioda standard radnika mnogo urušen, a da je inflacija devalvirala euro.

Stoga ističe da je Vlada imala uslovnu obavezu da uskladi zarade svima, a ne samo da se ispune obavezujuće norme GKU.

Sindikat zastupa ukupno 23.000 zaposlenih u državnoj i lokalnim samoupravama, a posredno se na ovaj kolektivni ugovor oslanja oko 3.000 zaposlenih.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve