Subota, 15 Maja, 2021
Rubrika:

SDT pokrenulo izviđaj: Sumnjaju da je Bratić oštetila budžet za 15.000 eura

Ministarka Vesna Bratić je izvještaj Slavice Drašković, koji se, u skladu sa sva tri zakona o državnoj, unutrašnjoj i komercijalnoj reviziji ne može nazvati revizorskim – proglasila tajnim.

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je izviđaj protiv ministarske prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić zbog sumnje da je oštetila državni budžet za više od 15.000 eura, saznaje Pobjeda.

Ona je taj novac izdvojila za angažovanje eksperata i konsultanata koji vrše reviziju u njenom resoru. Prema saznanjima Pobjede, ta lica nijesu licencirana niti zapošljena u Državnoj revizorskoj instituciji (DRI), što bi bila obaveza.

Ministarka Bratić je angažovala kao revizore Slavicu Drašković i Vladimira Drekalovića i potpisala ovlašćenje da mogu da imaju pristup kompletnoj dokumentaciji koja je u posjedu Ministarstva, u cilju „ispunjenja obaveza iz Ugovora o pružanju ekspertsko-konsultantskih usluga“.

Drašković je već bila angažovana u Ministarstvu zdravlja, kada se lažno predstavljala kao državni revizor.

Drekalović, koji je takođe angažovan kao ekspert i revizor je vandredni profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

“U toku je postupak izviđaja u navedenom predmetu, a više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka”, potvrdili su u SDT-u.

Prema saznanjima Pobjede, osim što su provjeravali poslovnu dokumentaciju, eksperti i konsultanti Vesne Bratić su vršeći pritisak došli i do dosijea zaposlenih koji bi trebalo da su stroga tajna i u koje uvid može imati samo kadrovska služba.

Angažovanima za „češljanje“ poslovne dokumentacije i personalnih dosijea zaposlenih u Ministarstvu Bratić je isplaćivala mjesečne naknade po 1.000 eura.

Slavica Drašković, za koju je Pobjeda već pisala da je, iako za to ne ispunjava zakonske uslove, angažovana u Ministarstvu prosvjete i Ministarstvu zdravlja da kontroliše budžetske rezerve.

Drašković, vlasnica licence koju je izdala NVO Institut internih revizora, predstavljala se kao državna revizorka, iako nije zaposlena u Državnoj revizorskoj instituciji.

Nakon što je DRI dokazala da Slavica Drašković nije državna revizorka, ona je to i sama potvrdila u naknadno poslatom mejlu Fondu zdravstva.

Drekalović je vanredni profesor na Filozofskom fakultetu i predaje predmete iz grupe psihologija, logika i filozofija, kao i predmet obrazovanje učitelja, podaci su sa sajta Univerziteta Crne Gore.

Pravdajući davanje ingerencija osobi koja ne ispunjava uslove za zadati posao, u Ministarstvu su ranije rekli da su za ekspertsko-konsultantske usluge angažovani članovi ekspertskog tima – advokati, ekonomisti, univerzitetski profesori iz različitih oblasti i drugi istaknuti stručnjaci sa referencama.

Ugovor o pružanju konsultantskih usluga Bratić je sa njima potpisala 4. januara, a, kako se navodi u potpisanim ovlašćenjima, njihov angažman važi do „trajanja Ugovora ili do opoziva“.

Ministarka Vesna Bratić je izvještaj Slavice Drašković, koji se, u skladu sa sva tri zakona o državnoj, unutrašnjoj i komercijalnoj reviziji ne može nazvati revizorskim – proglasila tajnim.

Regularni revizorski izvještaji su uvijek dostupni javnosti, i kada ih rade licencirani revizori, za bilo koju instituciju ili firmu.

Bratić je time prekšila i Zakon o tajnosti podataka, koji jasno propisuje koji uslovi treba da budu ispunjeni da se na neki dokument stavi oznaka „interno“ ili „tajno“.

Ko može biti revizor

Zakonom o DRI je propisano da poslove revizije može obavljati isključivo državni revizor zaposlen na osnovu javnog oglasa u ovoj instituciji.

“Za ovaj posao može biti izabrano lice koje ima visoku stručnu spremu, najmanje pet godina radnog iskustva u struci i položen ispit za državnog revizora. Lica koja su položila državni revizorski ispit, a nijesu svojstvo državnog revizora stekla shodno članu 45 Zakona o DRI nemaju pravo vršiti bilo koju radnju iz nadležnosti DRI, niti se potpisivati kao državni revizori, posebno ne na bazi zaključenih komercijalnih ugovora za pružanje usluga trećim licima”, objasnili su ranije iz DRI.

Ukazali su da su svi subjekti revizije dužni da, od lica koje se predstavlja kao revizor, traže pisano punomoćje potpisano i ovjereno od strane DRI.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Ovo je prognoza vremena za sjutra

U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, ali i uslovima za ponegdje kratkotrajnu kišu. "Vjetar južnih smjerova, slab do umjeren,...

Lautaro priznao: Bio sam blizu Barse, ali sam srećan što sam ostao u Interu

Lautaro Martines je priznao da je bio na pragu prelaska u Barselonu. Napadač je ipak ostao u Interu i, kako kaže, nije pogriješio. - Veoma sam...

Tuned, Facebook-ova aplikacija za parove, sada dostupna na Android-u

Facebook-ov New Product Experimentation tim je objavio Tuned aplikaciju za Android. Facebook je pokrenuo Tuned 2020 kao iOS ekskluzivnu aplikaciju Tuned je aplikacija koja je prvenstveno...

Nasilje na propalestinskim demonstracijama u Danskoj, troje uhapšeno

Troje ljudi je uhapšeno u glavnom gradu Danske Kopenhagenu posle nasilja za vrijeme demonstracija podrške Palestincima na kojima su neki demonstranti kamenjem gadjali policiju...

Studija u Italiji: Nakon vakcine, zaražavanje kovidom smanjeno 80 odsto

Pet sedmica nakon primanja prve doze vakcine protiv koronavirusa, zaražavanje kovidom-19 smanjeno je 80 odsto, 90 odsto je manje prijema na bolničko liječenje, a...

Najčitanije

Povezano

Kadović od ekspertkinje do državne sekretarke u resoru Vesne Bratić

Advokatica Milica Kadović imenovana je za državnu sekretarku u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta. To je navedeno u rješenju o imenovanju koje je Vlada...

Petrović: Vujović održala i Bratić istorijski čas kao deklarisana antifašistkinja

Građanska i mirovna aktivistkinja Aida Petrović, je uputila pismo nastavnici istorije Sanji Vujović povodom najave Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da će tražiti da se pokrene...

Bratić se srela sa Udovičićem: Prijateljska saradnja Srbije i Crne Gore u oblasti sporta

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić je održala sastanak sa ministrom omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanjom Udovičićem, na kojem je naglašena prijateljska...

LP: Bratićka krenula u obračun s antifašističkom tradicijom Crne Gore

Informacija da će Ministarstvo prosvjete pokrenuti disciplinski postupak protiv nastavnice Sanje Vujović sa Cetinja jer je sa učenicima obilježila 9. maj Dan Evrope i...

Komentari

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Jovana
14.04.2021-09:33 09:33

Ruka pravde pocela da djeluje

Gur
14.04.2021-10:11 10:11

Tuka nezbavrna.
Revanšizam i ništa više.
Još malo lepojko.

Tihana
14.04.2021-10:12 10:12

Žena zlo.

Ha20
14.04.2021-15:31 15:31
Reply to  Tihana

To joj je samo prezime…………………

džudović
14.04.2021-10:46 10:46

Vesna je lik iz stripova. Pogledajte koje je samo “eksperte” angažovala. Sve prijatelji i prijateljice. Advokaticu Kadović namjestila u UO UCG, Koprivicu u kulturu, Drakulovića u nauku, Draškovićku i revizore. Pogledajte samo koga je dovela u Ministarstvo. Interesantno da NVO, posebno Vanja Ćalović ćuti o svemu ovome, a da se to desilo ranijoj Vladi, zapalila bi CG galamom.