Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Popović smijenjen da bi Danilović zasjeo

Upravni sud potvrdio da je bivša ministarka Vesna Bratić nezakonito razriješila direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja

U presudi Upravnog suda od 23. novembra 2022. godine piše da sud, ne samo da nije našao utemeljenost za optužbe Bratić na račun Popovića, već i da su u njenom prijedlogu dati razlozi – nejasni i kontradiktorni

Žurilo se bivšoj ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta, prof. dr Vesni Bratić da smijeni direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja (AKOKVO) prof. dr Srđu Popovića kako bi na tu poziciju što prije došao, sada njen stranački kolega, Goran Danilović.

O političkoj raspodjeli „plijena“, prilikom kojeg je AKOKVO pripao Ujedinjenoj Crnoj Gori Gorana Danilovića govorila je javno na RTCG dr Branka Bošnjak, a o nezakonitoj smjeni Srđe Popovića – govori presuda Upravnog suda Crne Gore.

Bošnjak do danas niko nije demantovao, a u presudi Upravnog suda kojim se poništava rješenje Vlade Crne Gore, donešeno na prijedlog Bratić, o smjeni prof. dr Srđe Popović, piše da je nezakonito razriješen.

Popovića je ministarka Bratić smijenila prije isteka mandata a zbog „neutvrđivanja metodologije rangiranja ustanova i vršenja rangiranja ustanova visokog obrazovanja“, te „velike intertnosti u postupanju“.

– Direktor Agencije je pokazao veliku inertnost u postupanju, nije preduzeo aktivnosti koje su neophodne za ostvarivanje funkcije zbog koje je Agencija osnovana. Značaj Agencije je sveden na najmanju moguću mjeru, te kao takva nije prepoznata, što je sve bila obaveza direktora Agencije. Takođe, saradnja imenovanog sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta je skoro nepostojeća – navodi se, između ostalog, u prijedlogu Bratić za razrješenje Popovića.

U presudi Upravnog suda od 23. novembra 2022. godine piše da sud, ne samo da nije našao utemeljenost za optužbe Bratić na račun Popovića, već i da su u njenom prijedlogu dati razlozi nejasni i kontradiktorni.

– Ovo posebno kod činjenice što se u spisima predmeta nalaze izvještaji o radu Agencije za 2019. i 2020. godinu, ocjenjujući na taj način rad tužioca, kao direktora Agencije, kao stručan i valjan – iz kojih razloga je stav tužene u odnosu na razloge date u obrazloženju osporenog rješenja, nejasan i kontradiktoran – piše se u presudi Upravnog suda.

Osim toga što je nezakonito smijenila Popovića, Bratić mu, što Upravni sud konstatuje, nije dozvolila pravo da učestvuje u postupku, niti da se izjasni o rezultatima ispitnog postupka.

– Po nalaženju suda, u ovoj pravnoj stvari izostalo je učešće stranaka u postupku donošenja prijedloga ministarke prosvjete, za razrješenje tužioca sa mjesta direktora Agencije – navodi se u presudi.

Razlozi dati u obrazloženju osporenog rješenje, kojim se opravdava odluka o Popovićevom razrješenju, prema presudi Upravnog suda, „samo je paušalna ocjena tužene, bez ikakvih konkretnih dokaza u tom pravcu“.

Osim toga što je nezakonito smijenila Popovića, ministarka Bratić mu, što Upravni sud konstatuje, nije dozvolila pravo da učestvuje u postupku, niti da se izjasni o rezultatima ispitnog postupka

I zbog „počinjene povrede pravila postupka, sud je tužbu uvažio i osporeno rješenje poništio“, a u presudi precizirao da će „u ponovnom postupku, tužena, u skladu sa presudom donijeti novo, zakonito rješenje“.

Aktuelna ministarka prosvjete, nauke i inovacija, prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović nije se još uključila u slučaj nezakonitog razrješenja Popovića i volšebnog imenovanja Gorana Danilovića koji je suprotno zakonu tri puta bio vršilac dužnosti, a nakon dvije godine, bez položenog stručnog ispita i upitnog znanja engleskog jezika, imenovan na poziciju direktora Agencije.

Pobjeda je ranije pisala o tome kako Danilović nakon dvije godine i tri mjeseca nije utvrdio metodologiju rangiranja ustanova i izvršio rangiranje ustanova visokog obrazovanja, zbog čega je formalno smijenjen Popović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
20.02.2024-11:07 11:07

Svaka cast Gospodo. Respekt.

RIR
20.02.2024-14:18 14:18

…kako kaže Mickey oni rade po zakonu -tako da ce vratiti Popovica ka Brđanina i rijetko jos kojega “po zakonu “…!