Subota, 20 Avgusta, 2022
Rubrika:

Poništeno svo Amfilohijevo nasljeđe, Mitropolija bez uticaja u takozvanoj SPC

Potpisanim ugovorom u potpunosti je poništeno nasljeđe pokojnog mitropolita Amfilohija koji je planirao i gotovo pripremio teren za potpisivanje dokumenta sa ''Pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori''

Potpisom na tzv. temeljni ugovor država Crna Gora je preko svog premijera Dritana Abazovića verifikovala odluke Sabora Crkve Srbije iz 2021. godine kojim je ukinut Episkopski savjet, kao i termin ,,Pravoslavna crkva u Crnoj Gori“.

Portal Aktuelno više puta je pisao da je nasljeđe pokojnog Amfilohija Radovića potpuno poništeno potpisivanjem sramnog ”temeljnog ugovora”, na što smo i juče ukazali na veoma direktan način.

Potpisanim ugovorom u potpunosti je poništeno nasljeđe pokojnog mitropolita Amfilohija koji je planirao i gotovo pripremio teren za potpisivanje dokumenta sa ,,Pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori“, piše Pobjeda.

Po naumu Amfilohija, on bi lično u ime četiri eparhije SPC u Crnoj Gori, a ne patrijarh, potpisao ugovor o međusobnom regulisanju odnosa SPC sa državom.

Sadržajem tzv. temeljnog ugovora se u potpunosti verifikuju sve odluke Svetog arhijerejskog sabora iz 2021. godine, kojima je ukinut Episkopski savjet Pravoslavne crkve u Crnoj Gori kao i titula arhiepiskopa, koju je nosio pokojni mitropolit Amfilohije Radović.

Novom odlukom Beogradske patrijaršije o ukidanju Episkopskog savjeta u Crnoj Gori, koja je potvrđena „temeljnim ugovorom“, dodatno je izvršena jaka centralizacija nove uprave SPC, a Mitropolija crnogorsko-primorska nekada druga po rangu u SPC svedena je na nivo episkopije.

Osim toga, novi mitropolit crnogorsko-primorski SPC Joanikije Mićović je ostao i bez titule arhiepiskop cetinjski i egzarh Pećkog trona koju je imao mitropolit Amfilohije.

Episkopski savjet Pravoslavne crkve u Crnoj Gori je konstituisan odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (AS br. 95/zap. 208) od 26. maja 2006. godine kojom je predsjedavao pokojni patrijarh srpski Pavle.

Ta činjenica ukazuje na pravi motiv odluke Sabora SPC, a koji je verifikovan potpisom na ugovor, da se ukidanjem Episkopskog savjeta u Crnoj Gori izvrši obračun sa ranijim odlukama Sabora iza kojeg su svojim autoritetom, ali i potpisima stali mitropolit Amfilohije, ali i patrijarh Pavle.

Ukidanjem Episkopskog savjeta Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kao i činjenicom da mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije nema više titulu arhiepiskopa cetinjskog i egzarha Pećkog trona Sabor SPC je snažno udario na nasljeđe pokojnog mitropolita Amfilohija Radovića, ali i patrijarha Pavla koji je svojim potpisom stao iza takve odluke Sabora u maju 2006. godine.

Takav rasplet najavio je i Joanikije, koji je prije nego što je izabran Mitropoliju svrstao u red bilo koje episkopije SPC. Po toj odluci Sabora iz 2006. godine Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori sačinjavaju eparhije Srpske pravoslavne crkve: Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i djelovi eparhija Mileševske i Zahumsko-hercegovačke.

Po odluci Sabora Episkopski savjet Pravoslavne crkve u Crnoj Gori sačinjavaju episkopi eparhija crnogorsko-primorske, budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-hercegovačke. Episkopskim savjetom predsjedava arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, navodi se u odluci kojom je Amfilohiju data nova titula, a koja je novom odlukom Sabora ukinuta.

Joanikije obmanuo javnost

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije Mićović obmanuo je javnost kada je u intervjuu za RTCG kazao da je usvojeni tekst tkz. temeljnog ugovora isti tekst od 2012. godine koji je mitropolit Amfilohije dostavio Vladi Crne Gore.

Prvobitni nacrt „temeljnog ugovora“ kojim bi se uredili odnosi države i Srpske pravoslavne crkve sadržao je odredbu po kojoj Crna Gora potpisuje ugovor sa Episkopskim savjetom Pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Tu krucijalnu odredbu sporazuma je, međutim, Beogradska patrijaršija uklonila brutalno se obračunavši sa Amfilohijevim nasljeđem.

Naziv „Pravoslavna crkva u Crnoj Gori“ je postojao u verziji koja je u martu prošle godine predstavljena Sinodu SPC, a čiji je temelj bio ugovor iz 2012. godine. Taj nacrt je pripremao bivši ministar pravde Vladimir Leposavić.

Upravo je taj naziv bio jedan od najspornijih za vrh Beogradske patrijaršije. Da je problem s tim nazivom imao i vrh vlasti u Srbiji, otkrio je ranije i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Njihov politički plan u Crnoj Gori je bio da Mitropoliju crnogorsko-primorsku odvoje od SPC (Srpska pravoslavna crkva), da je proglase u početku pravoslavanom crkvom u Crnoj Gori i da se time vremenom Srbi asimiluju, nestanu i da postoji jasna dvotrećinska i tročetvrtinska većina crnogorskog pravoslavnog naroda”, rekao je Vučić 2020. godine.

IzvorPobjeda

Najnovije

Abazović: Čestitam novu koaliciju Bečića i Đukanovića

Osjećam se jako ponosno, mislim da su mnoge stvari u Crnoj Gori jasnije, poručuje sada premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, nakon što je...

Krivokapić: Proći će – i brzo prođe

Proći će. I brzo prođe - naveo je bivši premijer Zdravko Krivokapić na Tviteru povodom pada Vlade Dritana Abazovića. Poslanici su večeras, sa 50 glasova...

Vujović: Kakva emocija između Mandića i Abazovića – čista hemija, samo ih Vučić može...

Kakva emocija između Mandića i Abazovića, čista hemija, ocijenio je generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović komentarišući večerašnja dešavanja u Skupštini Crne Gore. “Suze čovjeku dođu...

U subotu kiša, lokalno su moguće vremenske nepogode

U subotu promjenljivo oblačno, mjestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U južnim predjelima, padavine se očekuju u jutarnjim i prijepodnevnim satima, u drugom dijelu dana...

FSCG donirao lopte klubovima

Fudbalski savez Crne Gore nastavio je sa donacijama usmjerenim ka klubovima. Uoči početka nove sezone, Kancelarija za razvoj omladinskog fudbala FSCG je za klubove Meridianbet...

Najčitanije

Povezano

PRVI OPERATIVAC SS U PANIČNOM STRAHU: Pričom o ”temeljnom ugovoru” pokušava od sebe da odagna Đedovu kletvu!?

Prvi operativac svetosavske sekte (SS), poznate pod akronimom SPC, svetosavski vrač i nadriepidemiolog, protojerej-stavrofor Velibor Džomić izmiljeo je danas iz ilegale da bi izjavom...

Vučić: Svaka čast Abazoviću na potpisivanju Temeljnog ugovora

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je premijeru Dritanu Abazoviću na potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC. "Svi oni bi želeli svoje teritorije sa što manje Srba....

Božović: Inicijativa za izglasasavanje nepovjerenja Vladi podnijeta kako bi se suspendovao Temeljni ugovor, naša Vlada je već pobijedila

Poslanik SNP Bogdan Božović ocijenio je da je inicijativa o izglasavanju nepovjerenja 43. Vladi Crne Gore podnijeta kako bi se suspendovao nedavno potpisani Temeljni...

Naša istorija je već ispisana pod našim imenom, njom se ne može trgovati!

Piše: Montenegrina Crna Gora je žrtva nesvakidašnjeg krivičnog djela. Ugovorom potpisanim 3. avgusta Crkvi Srbije omogućeno je krijumčarenje kulturne baštine i istorije Crne Gore. Od tog...

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
06.08.2022-08:30 08:30

Pobjeda i Draško Đuranović, samo što ne predlože da se Ristu-Sotoni Radoviću, zvanom Amfilohije podigne veličanstven spomenik, jer on je predlago isti TU, samo je uzima malo više samostalnosti za sebe, da bi se moga veljaat, jer su ga Srbi zajebali i nijesu ga prevarno izabrali za srpskog patrijarha. Inaće Risto-Sotona Radović je bio strasni neprijatelj Crne Gore, ostrašćeni borac za nestanak Crne Gore , Crnogoraca i Crnogorki, i ratni zločinac par ekselans Da bi bio zločinac ne mora se samo lično ubijati i krasti. I onaj koji huška na ubjjanje, pljačku i rušenje i ubira obilato plodove tog svog… Pročitaj više »

COL
06.08.2022-11:24 11:24

Amfilohij je bio za meko i dugotrajno ali sigurno prevođenje Crnogoraca u Srpstvo, takozvano kuvanje žabe ali mu je jedina greška bila što je na tren pomislio da je besmrtan. Da je moga i da im je treba kamen bi preda srpstvu, a kamoli crkve i bogatstva. Zar nije taj sveti sotona naše crkve preziđiva, raziđiva, doziđiva i krečio da više niko ne prepozna nikakvu njihovu posebitost u odnosu na srpske. Uvodio nam je nove običaje, štampa lažne knjige, pjesme čak i lažne ljude dovodio iz ostalih djelova srpskog sveta. sve radio kako bi zatro i śeme u odivi kako… Pročitaj više »