Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

Medoks: Crna Gora ima potencijala da postane filmska destinacija i razvije kreativne industrije

Dodala je da Crna Gora već ima punu podršku Velike Britanije u razvoju kreativnih ekonomija

Crna Gora ima potencijala da se razvije na polju kreativnih industrija i postane filmska destinacija, ali je neophodno više rada u tom smislu, poručila je ambasadorka Velike Britanije Keren Medoks sa CIM Foruma.

„Mislim da Crna Gora ima veliki potencijal u kreiranju kreativnih ekonomija. Vaša ekonomija treba da bude raznovrsnija i da ne zavisi samo od turizma. To će uključiti mnogo posla, neće se desiti slučajno. Vaše prelijepo more neće privući filmske stvaraoce. Treba vam infrastruktura i talenti koji sigurno postoje, ali i podrška Vlade“, kazala je Medoks.

Dodala je da Crna Gora već ima punu podršku Velike Britanije u razvoju kreativnih ekonomija.

„Velika Britanija je veoma dobar primjer kako je Vlada kreirala prave uslove sa strateškim ciljem stvaranja kreativne ekonomije i srećni smo da dijelimo to iskustvo sa Crnom Gorom“, poručila je ambasadroka Velike Britanije.

Da u Vladi ima volje za stvaranjem kreativnog sektora poručio je ministar ekonomskog razvoja i turzma Goran Đurović.

„Ne da ima volje, nego mislim da to moramo da uradimo. Kada pokrećete čeličnu industriju trebaju vam stotine miliona da uložite, a u kreaitvnim industrijama vam trebaju olovka i papir. Mislim da imamo ljude koji mogu donijeti jedan globalan proizvod. Treba da razmišljamo globalno. Potrudići se da kreativna industrija dobije posebno mjesto i da vidimo kako to da finansiramo i promovišemo, jer sam ubijeđen da će se to višestruko vratiti Crnoj Gori“, kazao je Đurović.

Dodao je da je CIM Forum “značajan” za turističku ponudu Crne Gore.

„Ne bi se ni druge zemlje postiđele da imaju ovakve učesnike. Ovo je jedan vid promocije Crne Gore, a i širenja naše sezone“, kazao je ministar.

Na temu kreativne ekonomije i značaja filmske industije, na CIM Forumu su govorili eksperti iz tih oblasti iz Velike Britanije, a uz podršku British Council-a. Dali su odgovor na pitanje kako ohrabriti razvoj kreativnog sektora u Crnoj Gori na osnovu iskustva iz Velike Britanije.

„Imate prelijepu državu sa posebnom kulturom. Imate mnogo mladih koji žele da izraze kreativnost. Treba im stvoriti mogućnosti da se izraze i to je način na koji se stvara kreativni sektor. Morate imati i učešće Vlade, a dolazak ministar pokazuje da ima želje za tim“, kaže ekspert iz oblasti kreativnih industrija Džon Njubigin.

Dodaje da je siguran da Crna Gora “može biti filmska destinacija”.

„Ali ne treba da budete destinacija za inostrane filmove, već za svoje i to je jako važno. Sviđa mi se Kotor, kako može da mi se ne svidi? CIM Forum je fantastična ideja i činjenica da dolaze ljudi iz čitavog regiona je odlična stvar“, rekao je Njubigin.

Direktoricu Filmskog centra Aleksandru Božović raduje što je, od vodećih eksperata iz Velike Britanije, dobila odgovore, šta je potrebno da Crna Gora uradi u razvoju kreativnih industrija.

„Treba da shvatimo da ono što je naša posebnost i različitost može da bude naša prednost ne samo na nacionalnom i regionalnom, već na globalnom nivou. Mislim da već jesmo filmska destinacija. Pogotovo što se ovaj panel dešava u okviru CIM Foruma u Kotoru, koji je jedan od najfilmičnijih gradova i nema nikoga ko je došao ovdje, a da nije odreagovao kao naši gosti koji su bili oduševljeni njime“, zaključila je Božović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
PILJO
28.05.2023-06:26 06:26

Ko vlada crnogorskom kulturom? Njveći mogući škart koji postoji .Pedro Uljarević primitivna spodoba ,čovjek koji je ukrao kobilu na dubrovačkom ratištu.Ovaj konjokradica ratni huškač devedesetih sada “veže i driješi”u izdavačkoj djelatnosti,zemljak Vesne Bratić ,vlasnik je i više knjižara u Podgorici.Ko mu jre to dozvolio i šta ga je zato preporučilo.?On je dobio taj status u vrijeme vladavaine DPS -a!