Petak, 3 Decembra, 2021
Rubrika:

Krivokapić opstruirao posjetu Sekulovića i Brđanina Briselu

Krivokapić je najprije, u četvrtak, na elektronskoj sjednici Vlade na kojoj je smijenjen Aleksandar Damjanović, odbio da na dnevni red stavi platformu o službenom putovanju Sekulovića i Brđanina u Brisel. Prije sjednice Vlade, šefica Krivokapićevog kabineta Ivana Malović je čak pozvala Sekulovićev kabinet kako bi se Zoran Brđanin uklonio sa spiska delegacije, što je Sekulović izričito odbio – tvrde izvori Pobjede.

Premijer Zdravko Krivokapić bio je izričito protiv službenog puta direktora Uprave policije Zorana Brđanina u Brisel, saznaje Pobjeda. Više izvora Pobjede iz samog vrha Vlade je saopštilo da je premijer na svaki način pokušao da opstruira zajednički odlazak ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i Brđanina u sjedište Evropske unije.

– Krivokapić je najprije, u četvrtak, na elektronskoj sjednici Vlade na kojoj je smijenjen Aleksandar Damjanović, odbio da na dnevni red stavi platformu o službenom putovanju Sekulovića i Brđanina u Brisel. Prije sjednice Vlade, šefica Krivokapićevog kabineta Ivana Malović je čak pozvala Sekulovićev kabinet kako bi se Zoran Brđanin uklonio sa spiska delegacije, što je Sekulović izričito odbio – tvrde izvori Pobjede.

Kada je izgledalo da od puta Brđanina i Sekulovića nema ništa, Krivokapić je na iznenadnoj sjednici Vlade održanoj sjutradan, u petak, ipak pristao na usvajanje platforme.

– Uslijedio je veliki pritisak stranih partnera, pa premijer nije htio da rizikuje novo zamjeranje zapadnim ambasdama i Briselu. Još se nije desilo da Vlada nije usvojila platformu o službenom putovanju svojih ministara – tvrde izvori Pobjede iz Vlade, ukazujući na sukob premijera sa svojim ministrima.

Sekulović i Brđanin su već dva dana u Briselu gdje su primljeni na visokom nivou. Osim što su se sastali sa specijalnim izaslanikom EU za Balkan Miroslavom Lajčakom, najavljen je i susret sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Ministar unutrašnjih poslova i direktor Uprave policije su sa Krivokapićem u lošim odnosima još od 5. septembra kada je premijer tražio njihovu smjenu. U noći između 4. i 5. septembra Sekulović je odbio obavezujuće uputstvo premijera, nakon čega je Krivokapić zatražio njegovu ostavku, pa i smjenu. Tačku na sukob stavio je Dritan Abazović koji je rekao da će smjena Sekulovića izazvati pad Vlade, a kasnije je svoj stav zacementirao tvrdnjom da su smjene u bezbjednosnom sektoru crvena linija.

Krivokapić se, ipak, nije zaustavio, pa je na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost tražio odgovornost i smjenu direktora Uprave policije Zorana Brđanina, ali taj njegov zahtjev nije imao većinu na Vijeću.

Zahtjev Krivokapića, kako je pisala Pobjeda, podržao je direktor ANB-a Dejan Vukšić i ministri Milojko Spajić i Olivera Injac, ali to je samo četiri od devet, jer sjednici nijesu prisustvovali Dritan Abazović i Đorđe Radulović, dok su Knežević i Sekulović bili protiv.

Po Zakonu o unutrašnjim poslovima, smjenu direktora Uprave policije predlaže ministar unutrašnjih poslova.

Čišćenje Sekulovićevog kadra,  iz „Vajrles Montenegra“ razriješena Jelena Maraš

Paralelno sa sukobom Krivokapića sa Sekulovićem i Brđaninom, počela je čistka kadra bliskog ministru unutrašnjih poslova u državnim preduzećima koje kontroliše Vlada.

Tako je Vlada Crne Gore opozvala na vanrednoj telefonskoj sjednici, održanoj 11. oktobra, Jelenu Maraš sa dužnosti članice Odbora direktora društva sa ograničenom odgovornošću „Vajrles Montenegro“. Maraš je aktuelna šefica kabineta ministra Sekulovića.

U obrazloženju rješenja koje je potpisao predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, a u koji je Pobjeda imala uvid, navodi se da je Maraš opozvana na prijedlog premijera, jer je u svom radu navodno pokazala neprofesionalno ponašanje prema Vladi.

– Imajući u vidu da je Vlada Crne Gore kao jedan od osnivača ovog društva na sjednici od 21. januara 2021. godine za članicu Odbora direktora društva sa ograničenom odgovornošću „Vajrles Montenegro“ Podgorica izabrala Jelenu Maraš, diplomiranog politikologa i spec. sc. diplomatije i međunarodnih odnosa, a da je u svom radu pokazala neprofesionalno ponašanje prema Vladi, smatram opravdanim prijedlog da se Jelena Maraš opozove sa dužnosti članice Odbora direktora društva sa ograničenom odgovornošću „Vajrles Montenegro“ d.o.o Podgorica, prije isteka mandata – navedeno je u obrazloženju rješenja koje je potpisao Krivokapić.

Izvori Pobjede iz Generalnog sekretarijata Vlade tvrde da je razrješenje Maraš uslijedilo na osnovu sugestije ministarke odbrane Olivere Injac i državnog sekretara u MUP-u Zorana Miljanića.

 

 

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Zemur dijeli desnicu i pomaže Makronu

Kandidatura krajnje desnog političkog komentatora Erika Zemura za predsjednika Francuske mogla bi da pomogne aktuelnom predsjedniku Emanuelu Makronu, pošto će podijeliti glasove na desnici,...

Nevjerovatan skandal: UFC šampionka tvrdi da je gola bježala po hotelu od MMA borca

Niko Montanjo, bivša UFC šampionka optužila je MMA borca Džastina Votsona da joj je nanio povrede zbog kojih je završila u bolnici. Montanjo je ispričala...

Doček na otvorenom se može kontrolisati

Producent Dragan Bulajić saopštio je da su nadležnim zdravstvenim vlastim uputili zahtjev da im se dozvoli organizacija dočeka Nove godine na otvorenom, pod istim...

Djevojčici iz Plava postavljen privremeni staralac, osumnjičenom određeno zadržavanje od 72 sata

Maloljetnici iz Plava za čiju obljubu i silovanje je uhapšen osumnjičeni U.M (27), postavljen je privremeni staralac i obilazak stručnih radnika, kazala je za...

Tijela 45 žrtava saobraćajne nesreće u Bugarskoj prebačena u Skoplje

Tijela svih 45 žrtava saobraćajne nesreće, izgorelih u makedonskom autobusu u Bugarskoj, prebačena su avionima u Skoplje. Dva bugarska vojna transportna aviona sa posmrtnim ostacima...

Najčitanije

Povezano

Završen Samit CEI u Budvi: Potvrđena posvećenost misiji Centralno-evropske inicijative

U Budvi je završen dvodnevni Samit predsjednika vlada zemalja članica Centralno-evropske inicijative, čiji je domaćin bio premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, a čime je...

Krivokapićev savjetnik podnio krivičnu prijavu protiv pet službenika UP i NN lica

Savjetnik za bezbjednost predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića Vojo Laković, podnio je danas Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, krivičnu prijavu protiv pet službenika...

REZIME: Što učinje patoka od čo'eka!

Odlazeća vlada koja čitavu jednu godinu zavija Crnu Goru u crno, podsjeća na brod koji je sa svih strana torpedovan projektilima nepotizma, revanšizma, korupcije,...

Usvojena Zajednička izjava podrške Mapi puta za zdravlje i blagostanje na Zapadnom Balkanu

Predsjednici vlada zemalja Zapadnog Balkana na čelu sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem, kao domaćinom, usvojili su na sastanku, koji je održan u Budvi...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BMX
27.10.2021-09:21 09:21

Ovaj crkvenjak, vjerski fanatik, ljubitelj dobre kapljice , pomjerac planina i paralelnih svjetova, politicki analfabeta, obozavaoc terorista i kidnapera aviona Nikole Kavaje, kleronacionalista, covjek koji je totalno zalutao na mjesto premijera treba sto hitnije da ode sa ovog mjesta jer je napravio i pravi haos od drzave.