Četvrtak, 7 Jula, 2022
Rubrika:

Dvostruki aršini Lovćenskog Tajnovidca: Hapsi zbog sms poruka, a zaboravio na čokoladu od 4.000 eura

Iako je Katnić zbog ličnih motiva spreman da izmisli slučaj i zloupotebi Specijalno tužilaštvo za privatne obračune, kada su u pitanju izuzetno ozbiljne optuže i krivična djela o kojima sam Katnić javno govori, stvari su za samoproklamovanog tajnovidca sasvim drugačije

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić ima dvostruke aršine u svom profesionalnom angažmanu. Kada je u pitanju obračun sa ljudima čiji stavovi mu smetaju, ili jednostavno ima neki lični animozitet prema njima, spreman je na zloupotrebu položaja, specijalnog policijskog tima, stavljanje ličnih motiva i frustracija ispred struke, kompromitaciju SDT-a, ali i čitavog pravosudnog sistema.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “I zbog toga su neki zagazili đe nijesu trebali”, “Trgujem po pjaca “, “Kaže da ću krepati u kazamate”, “Koronavirus živi u sladoledu”

Na svojoj koži ovakav način rada najbolje su osjetili biznismen Zoran Bećirović i portal Aktuelno koji su se, kako smo pisali u seriji tekstova, našli na meti Katnića i njegovih pomagača iz advokatske komore i medijske sive zone.

Iako je Katnić zbog ličnih motiva spreman da izmisli slučaj i zloupotebi Specijlno tužilaštvo za privatne obračune, kada su u pitanju izuzetno ozbiljne optužbe i krivična djela o kojima sam Katnić javno govori, stvari su za samoproklamovanog tajnovidca sasvim drugačije.

Čokolada od 4.000 eura

Da bi predstavili javnosti kako specijlani tužilac, koji po metodama OZNA-e i UDBE-e goni ljude zbog sms poruka, lako odustaje od istraživanja ozbiljnih kriminalnih radnji ako to njemu ne odgovara, podsjetićemo se slučaja sa čuvenom čokoladom vrijednom 4.000 eura koja je navodno, bila namjenjena njegovoj supruzi.

”Moja supruga je Podgoričanka, svi je skoro znate. Njoj su pokušali da podmetnu mito u predmetu jednog kafića. Ona radi u upravnom postupku, jedan, da kažem ne toliko značajan posao, u smislu donošenja kontra odluka. Ali imaju običaj da kada daju nekom rješenje, da taj ko dobije rješenje časti čokoladom koja vrijedi od dva do tri eura. E u toj čokoladi koja je bila namijenjena mojoj supruzi, bilo je 4.000 eura! Ona je trebalo da uzme čokoladu, stavi je u torbu, što je, ponavljam, uobičajeno. Dva policajca čekala su je na izlazu, ali srećom, ona tu čokoladu nije uzela”, saopštio je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić na sjednici skupštinskog Odbora za antikorupciju u julu 2016. godine.

Njegovu izjavu pogledajte na video snimku od 19 minuta i 30 sekundi:

Optužio djelove policije za kriminal, pa sve zaboravio

Dakle, specijalni tužilac je ovom izjavom implicirao da je neko htio da iscenira situaciju u kojoj njegova supruga prima mito, nakon čega bi bila uhapšena, a sve to navodno, da bi on bio kompromitovan. Ako ove optužbe nijesu bile dovoljno ozbiljne, Katnić je kazao da su “dva policijaca koja su čekala na izlazu” bila umješana u ovu namještaljku, čime je nagovijestio da postoje djelovi Uprave policije koji su spremni na najgori oblik kriminalnih radnji da bi ostvarili svoje ciljeve!

Katnić je ovom informacijom šokirao crnogorsku javnost u sred ljeta, u jeku istrage  više predmeta koji se odnosi na finansijske malverzacije u Opštini Budva. Javnost u Crnoj Gori očekivala je tada da će taj slučaj koji je dobio medijski nadimak „čokolada“, s obzirom na ozbiljnost optužbi i položaj osobe koja ih je saopštila, biti ekspresno riješen.

Takođe se očekivalo da će se brzo otkriti ko je pokušao da kompromituje glavnog specijalnog tužioca koji je tih dana i mjeseci uživao veliku podršku dobrog dijela javnosti.

Međutim, ni poslije gotovo četiri godine javnost nije praktično ništa više saznala o tom slučaju. Ono što je otkriveno je da je Katnića o tome obavijestio Podgoričanin Veselin Mujović. Mujović je, podsjetimo osumnjičen da je 2016. od bivšeg visokog funkcionera Svetozara Marovića na prevaru uzeo 890.000 eura, obećavajući mu pomoć u istragama koje je Specijalno tužilaštvo vodilo protiv porodice Marović. Zbog toga je Mujović završio u zatvoru. Posljednja informacija koju je crnogorska javnost dobila je da je Mujović na potjernici Uprave policije, jer se nije pojavio na izdržavanje kazne zatvora od godinu zbog prevare Tomislava Simovića za 250.000 eura.

Astralni istraživač sumnjivih koverti

Slučaj čokolada danas se praktično ne spominje. Niko više i ne traži informacije o tom predmetu, a iz samih riječi Katnića nazire se niz sumnji zbog kojih se može i krivično odgovarati. Prvo – ne zna se nalogodavac i organizator kupovine poklona odnosno čokolade.

Iz Katnićevih riječi se zaključuje da je u to bilo uključeno više osoba, pa čak i službena lica – policajci, pa ukoliko niko nije procesuiran ili je sve zaboravljeno, mora se znati ko je uticao da se taj izviđaj zaustavi?

Specijalni tužilac je naveo da su “dva policajca čekala ispred kafića” valjda da bi odmah zaustavili njegovu suprugu i tako bi krenuo slučaj. Ukoliko policajci nijesu privedeni na saslušanje ili dobili otkaz to znači da su oni i dalje aktivni u službi iako su učestvovali u čokoladnoj zavjeri protiv crnogorskog Eliot Nesa. Postavlja se pitanje da li u Upravi policije postoje dva policajca koji su dobili nalog od nekog da uhapse ženu specijalnog tužioca bez bilo kakvog naloga.

Slatki grijeh – uz čokoladu čak i fantastična priča o korupciji, mitu i namještaljkama izgleda ljepše

Isto tako, javnosti nije do kraja objašnjeno kako je Katnić znao da se u čokoladi nalazi 4.000 eura i ko je osoba koja je taj novac našla? Možda je Katnić ovom prilikom upotrebio svoje tajnovidačke sposobnosti da putem astralne projekcije zaviri u kovertu, prebroji novac, upozori suprugu, pa se vrati u svoje fizičko tijelo i nastavi da obavlja svakodenvne tužilačke obaveze?

Takođe, nije poznato ni gdje se sada nalaze tih 4.000 eura, da li su u nekom od policijskih ili pravosudnih trezora gdje bi po propisima trebalo da se nalazi taj novac. Nije poznato ni koji kafić je očekivao rješenje koje je trebalo da donese organ uprave u kojem je zaposlena Katnićeva supruga i da li je taj objekat dobio rješenje na legalan način. Dok svi odgovori na ova pitanja ne budu dostupni javnosti svako ima pravo da posumnja da je Katnić možda želio da skrene pažnju javnosti na sebe i dobije malo medijskog prostora.

Prosječan rok trajanja čokolade od dva – tri eura je oko 24 mjeseci, a za čokoladu punjenu sa 4.000 eura taj rok je mnogo duži jer je u pitanju krivično djelo mito i korupcija. Iako se punjena čokolada, kako navode tehnolozi, brže topi nego obična, ovaj jedinstven primjer punjen eurima neće se pretvoriti u zaborav, jer će portal Aktuelno to pitati bez roka zastarenja.

Selektivnost i dvostruki standardi

Pošto smo podsjetili na indoletnost Katnića kada je u pitanu ozbiljan slučaj kao što je ovaj vezan za “čokoladu”, koji nije procesuiran iz ko zna kakvih ličnih motiva specijalnog tužioca, podsjećamo na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića, koju je Katnić preko ODT-a u Podgorici pokušao na silu da progura u sudsku proceduru, portal Aktuelno počeo je da raskrinkava detalje brutalne hajke u režiji samoproklamovanog tajnovidca i njegovih pomagača.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke i time kompromitovao instituciju na čijem je čelu, ali i čitav pravosudni sistem Crne Gore. Napad je obavljan uz medijsku pomoć, koja mu je pružana na opšte zadovoljstvo svih učesnika u progonu.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal, koji su samo nastavili hajku koju već godinama vode protiv Bećirovića i portala Aktuelno.

Treba napomenuti da je u ovom slučaju PR služba Specijalnog državnog tužioca – dnevni list “Nova Pobjeda” po ustaljenoj metodi, objavljivala bezrezervno sve što joj je dostavljeno iz SDT-a. Ipak, objavili su i odluku o odbacivanju presude.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan, koji je svoje tekstove o slučaju navodnih prijetnji sudskom vještaku zasnivao na apsolutno netačnim nezvaničnim saznanjima koja su im plasirali “pouzdani izvori” iz Tužilaštva.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića, koji je iako je bio Bećirovićev pravni zastupnik, kako se ispostavilo, svo vrijeme radio na njegovu štetu, a u korist SDT-a!

Bećirovićevo saopštenje

Nakon svega što je ovdje napomenuto, jasno je da specijalni tužilac Katnić ima dvostruke stnadarde i slučajevima pristupa na osnovu ličnih afiniteta, a ne po “težini slučaja” i na osnovu zakonskih ovlašćenja.

S obzirom na veliko interesovanje čitalaca za slučaj o kojem pišemo već nekoliko dana, sjutra ćemo ponovo objaviti saopštenje koje je Zoran Bećirović dao 4. decembra prošle godine povodom brojnih, uglavnom netačnih, informacija koje se odnose na njegovo nezakonito lišavanje slobode i saslušavanje u Specijalnom državnom tužilaštvu.

U tom saopštenju, koje je aktuelno danas isto kao što je bilo prije pet mjeseci, biće razjašnjeni svi detalji koje do sada nijesmo pomenuli kada je u pitanju motiv za progon Bećirovića i portala Aktuelno.

U.P.A.

Najnovije

Izazovi akademske čestitosti da se rješavaju izvan zakonodavnog i institucionalnog okvira, moraju se riješiti...

Potpuno sprovođenje nephodnih mjera za zaštitu od narušavanja akademskog integriteta, kao što su plagijarizam ili akademsko nepoštenje, uvijek treba da bude u fokusu akademske...

Demokrate: Članovi Sudskog savjeta već dogovoreni, to su Vučinić, Korać, Šoć, Medojević, a moguće...

“Zli jezici” govore da su imena članova Sudskog savjeta već dogovorena i, da su to: Nebojša Vučinić, Radoje Korać, Dragan Šoć, Dražen Medojević a, moguće i (ili) Aneta Spajić, saopštile...

Dukaj odgovorio Bogdanoviću: Mandat predsjednika skupštine traje koliko i njen mandat

Ministar javne uprave Maraš Dukaj odgovorio je na otvoreno pismo predsjednika kluba poslanika Demokrata Borisa Bogdanovića. “U odnosu na Vaše navode iz otvorenog pisma da je predsjedniku Skupštine...

Đurović sjutra sa liderima parlamentarnih političkih partija

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastaće se sjutra sa liderima parlamentarnih političkih partija u Crnoj Gori, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore. “Ključne teme sastanka odnose...

DF traži od Abazovića i Jokovića da održe riječ: Većinska Crna Gora očekuje da...

Većinska Crna Gora očekuje da Vlada u petak izglasa usaglašeni tekst Temeljnog ugovora i bez nepotrebnog odlaganja riješi ovo pitanje, ocijenili su iz Demokratskog...

Najčitanije

Povezano

SDT: Podignuta optužnica protiv Vukčevića i njegovih saradnika

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg predsjednika Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, direktora Sektora za kredite Zorana Vujovića, šefa Sektora za...

Rudarski gigant Glenkor priznao podmićivanje širom Afrike

Britanska podružnica međunarodne rudarske kompanije Glenkor priznala je juče pred britanskim sudom krivicu za korupciju širom Afrike, javlja BBC. Glenkorova podružnica bila je optužena za...

SDT podiglo optužnicu protiv šefa filijale CKB: Oštetio banku za više od 130.000 eura?

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv rukovodioca u filijali Crnogorske komercijalne banke u Podgorici Vlada Pavićevića i još četiri osobe koje su mu pomogle da zloupotrebom...

”PRESUDNA AKCIJA” U BOBI PROTIV KORUPCIJE: Krivična prijava protiv Rožajke jer je u koverat zamjeniku direktora Zavoda za zapošljavanje poslala 50 eura!

Službenici Uprave policije su državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Rožajama podnijeli krivičnu prijavu protiv I.M. (51) iz Rožaja zbog sumnje da je...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
05.05.2020-19:48 19:48

Napisah nedje nedavno da portal Aktuelno moze pruziti ruku srbijanskom Informeru ciji je urednik Vucicevic zvani privjesak,naravno dr Vucica,e ciji je privjesak Aktuelno i nije tesko pogoditi,u svakom slucaju ste simpaticni pogotovo kad podrzavate “Crnogoski brend-nekakvi sladoled ” Mille Baci”. Buono gelato Aktuelno.