Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Usvojen Izvještaj o radu gradonačelnika za 2023. godinu

Gradonačelnik Nikola Đurašković je kazao da je tokom 2023. godine gradska uprava Prijestonice realizovala veći dio planiranih aktivnosti čime su značajno premašeni ciljevi i očekivanja

Skupština Prijestonice Cetinje na današnjoj sjednici usvojila je Izvještaj o radu gradonačelnika, organa lokalne uprave i službi za 2023. godinu.

Gradonačelnik Nikola Đurašković je kazao da je tokom 2023. godine gradska uprava Prijestonice realizovala veći dio planiranih aktivnosti čime su značajno premašeni ciljevi i očekivanja.

“Sa ponosom želim da istaknem ključna dostignuća koja smo ostvarili u godini za nama – počevši od javnih finansija, nastavili smo sa finansijskom konsolidacijom, povećali naplatu prihoda i ispunili sve obaveze prema preduzećima, institucijama i organizacijama čiji je Prijestonica osnivač. Za 2023. godinu predložili smo najveći budžet u odnosu na prethodni period i optimistično planirali sve vrste prihoda. Za proteklu godinu budžet je bio planiran na iznos od 8.920.000 eura, dok je nakon rebalansa iznosio 10.400.000 eura. Ostvarenje budžeta na kraju godine iznosilo je 10.025.854 eura, odnosno 96,40 odsto“, kazao je gradonačelnik.

Đurašković ističe da je posebno ponosan na ostvarene prihode i naplatu sopstvenih potraživanja. Podsjetio je i da su u prošloj godini rekonstruisane brojne saobraćajnice i izgrađeni parking prostori.

“U godini za nama nastojali smo da sva gradska i prigradska naselja tretiramo na isti način, tako da gotovo ne postoji dio grada gdje nije realizovan makar jedan projekat i investicija. Započeli smo faznu realizaciju jednog od najvažnijih projekata za Prijestonicu – Rekonstrukciju vodovodne distributivne mreže, ukupne vrijednosti 12 miliona eura, a za prvu fazu rekonstrukcije potpisan je Ugovor o izvođenju radova ukupne vrijednosti oko 1 million eura“, istakao je gradonačelnik.

Podsjetio je da je gradska uprava Prijestonice Cetinje u prethodnom periodu vodila i odgovornu socijalnu politiku, uvođenjem novih programa posvećenih jačanju demografske obnove Cetinja, ističući da, po prvi put u istoriji našeg grada, Odluka o oblicima socijalne i dječije zaštite predviđa besplatan vrtić za sve cetinjske mališane.

“Na osnovu dopuna ove Odluke, potpisan je Sporazum između Prijestonice Cetinje i JPU “Zagorka Ivanović”, na osnovu kojeg Prijestonica vrši refundaciju sredstava na žiro računima roditelja čija su djeca koristila usluge vrtića. Pored pomenutog, gradska uprava Prijestonice Cetinje prepoznala je i važnost podrške parovima u borbi protiv neplodnosti. Zato smo istom Odlukom predvidjeli naknadu troškova za medicinski potpomognutu oplodnju, pružajući nadu i podršku parovima koji žele da se ostvare kao roditelji“, kazao je Đurašković.

Navodi da će kapitalni budžet za tekuću godinu iznositi 8.8 miliona eura te da će se pored nastavka započetih radova na rekonstrukciji vodovodne mreže, rješavanja problema otpadnih voda i unaprjeđivanja gradske i seoske infrastrukture, lokalna uprava posebno fokusirati na izgradnju hotela „Lokanda“, uređenje „Njegoševog“ i parka „13.jul“ i na izgradnju nove sportske dvorane.

“U julu mjesecu 2023. godine uradili smo Analizu opravdanosti javno-privatnog partnerstva za izgradnju hotela Lokanda. Shono Zakonu o JPP, u oktobru mjesecu 2023. godine, Nacrt Analize JPP i Nacrt Ugovora dostavili smo nadležnim državnim organima na mišljenje i za realizaciju ovog projekta zvanično dobili saglasnost od strane Agencije za investicije Crne Gore i Ministarstva finansija, čime smo postali prva lokalna samouprava u Crnoj Gori koja realizuje projekte po modelu javno-privatnog partnerstva. Nakon dobijanja saglasnosti plan je da u prvoj polovini 2024. godine objavimo javnu nabavku – otvoreni tenderski postupak za izbor privatnog partnera i dodjelu ugovora o javno-privatnom partnerstvu“, kazao je gradonačelnik.

Skupština je takođe usvojila Izvještaje o stanju imovine Prijestonice za 2022. i 2023. godinu, Prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o regulisanju saobraćaja na teritoriji Prijestonice, Izvještaje o realizaciji godišnjeg programa obavljanja komunalnih djelatnosti DOO “Vodovod i kanalizacija – Cetinje” i DOO “Komunalno” Cetinje za 2023. godinu, Izvještaj o radu sa finansijskim izvještajem za 2023. godinu Turističke organizacije Prijestonice Cetinje i druge tačke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve