Amandman LP: Proizvođači iz Bara da plaćaju manje naknade

Grad Bar sa zaleđem, od Virpazara na jezeru, preko crmničkiog i barskog polja, starobarskih maslinjaka pa do Ostrosa, ima sjajan kapacitet za razvoj domaćih proizvoda i organske proizvodnje, navode Liberali

Opštinski odbor Liberalne partije Bar podnio je Skupštini Opštine Bar amandmane na Odluku o pijacama po kom bi se uvele posebne povlastice i subvencije za plaćanje naknade za pružanje pijačnih usluga.

“Korisnici koji proizvode poljoprivredne i prehrambene proizvode u sopstvenom domaćinstvu, domaće proizvode i organsku hranu te proizvode od organske proizvodnje, plaćaju naknadu za pružanje pijačnih usluga po posebnim uslovima”, navodi se u amandmanu Liberalne partije Skupštini Opštine Bar.

Ovakvi proizvođači plaćali bi naknadu umanje najmanje 20 odsto od cijene a najviše do cijene troškova održavanja prodajnog mjesta.

“Grad Bar sa zaleđem, od Virpazara na jezeru, preko crmničkiog i barskog polja, starobarskih maslinjaka pa do Ostrosa, ima sjajan kapacitet za razvoj domaćih proizvoda i organske proizvodnje. Ono po čemu je grad Bar uvijek bio i poznat, danas je i globalno najtraženiji proizvod sa sve izraženijim trendom rasta. Organska hrana prepoznata je kao najzdravija alternativa masovnoj i industrijskoj proizvodnji hrane te genetski modifikovanih GMO proizvoda. Pomorandža, limun, domaće mandarine, domaći i divlji šipak i njegov sok, masline i njihovo djevičansko ulje, vinova loza, odlično grožđe te vina, rakije i sokovi od njega. Sve ovo je najljepša i najslađa ponuda Bara koju nudimo turistima koji dolaze u našu Luku i naš grad. Ništa manje značajan aspekt nije i priprema ovih proizvoda za sertifikaciju kvaliteta i posebnu zaštitu prilikom pristupanja Crne Gore u Evropsku uniju koja ima posebna pravila i mjerila kvaliteta poljoprivrednih proizvoda ali i zakonsku regulativu koja nam omogućava brendiranje ovih autentičnih proizvoda za tržišta svih država Evrospke unije. Na tim tržištima je sve traženija i cjenjenija upravo organski i prirodno proizvedena roba čije cijene su mnogostruko veće od ostalih proizvoda”, zaključuju iz Liberalne partije.

Komentari

avatar