Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Američki izvještaj: Rusija raspoređuje tenkove blizu Ukrajine

Tvrde da je Ruska Federacija rasporedila bataljon borbenih tenkova T80-U na željezničkoj stanici u regiji Voronjež.

Rusija šalje tenkove na ukrajinsku granicu, barem tako tvrdi američki medij Bloomberg. Ovoga puta zapadni posmatrači su primijetili bataljon tenkova T80-U u regiji Voronjež, prenosi Bloomberg pozivajući se na izvještaj britanske kompanije Janes, koja radi na području vojnih obavještajnih podataka.

Tvrde da je Ruska Federacija rasporedila bataljon borbenih tenkova T80-U na željezničkoj stanici u regiji Voronjež. Iz Janes-a nagađaju da su tenkovi išli prema poligonu Pogonovo (250 km od granice s Ukrajinom), gdje je povećanje ruske vojne prisutnosti u proljeće podstaklo kritike sa Zapada.

Za razliku od prilično otvorenog gomilanja snaga u proljeće, nedavno raspoređivanje ruskih trupa je tajno, često se odvija noću i sprovode ga elitne kopnene snage, piše u objavi Janes-a. Prema riječima predstavnika te kompanije, akcije nisu bile usmjerene toliko na zastrašivanje koliko na stvaranje aktivne prijetnje.

Istovremeno, Bloomberg naglašava da je posljednjih sedmica došlo do eskalacije sukoba na istoku Ukrajine. Konkretno, Ukrajina je prvi put upotrijebila dron turske proizvodnje za napad na militante kao odgovor na napad proruskih separatista 26. oktobra.

Mnogi zapadni mediji su početkom mjeseca objavili sličnu informaciju i satelitske fotografije koje navodno potvrđuju izvještaj da Rusija ponovno koncentriše vojnike i vojnu opremu na granici s Ukrajinom. Slike je tada snimila američka kompanija za svemirsku tehnologiju Maxar Technologies sa sjedištem u Coloradu i predala ih Politico-u. Sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine (NSDC) Oleksiy Danilov je nazvao ovu tvrdnju “namjernom dezinformacijom”. Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, bio je još oštriji. Rekao je da je kretanje ruske vojne opreme i vojnih jedinica širom zemlje “isključivo stvar Rusije”, a najnovije objave o njihovom pojavljivanju u blizini ukrajinske granice “nisu vrijedne ni komentarisanja”.

”Gledajte, kvalitet ovih publikacija nije vrijedna ni komentarisanja i na njih ne treba obraćati pažnju. Govore o granici s Ukrajinom, ali oni u članku pokazuju snimke blizu granice s Bjelorusijom”, rekao je. Mislio je na članak Politico-a koji prikazuje snimke ruske vojske blizu gradića Jelnja koji se zbilja nalazi mnogo bliže Bjelorusiji, nego Ukrajini.

John Kirby rekao je da Pentagon prati ruske vojne aktivnosti u blizini Ukrajine, prenosi Geopolitika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve