Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

Zelenski darovao papi ikonu naslikanu na panciru

Zelenski, koji je prvi put u posjeti Rimu od početka rata, razgovarao je s papom 40 minuta i poklonio mu pancir koji je koristio ukrajinski vojnik, a kasnije oslikan likom Madone

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je danas u Vatikanu sa papom Franjom, koji je krajem aprila rekao da je Sveta Stolica uključena u mirovnu misiju za okončanje rata s Rusijom.

“Velika je čast”, rekao je Zelenski poglavaru Rimokatoličke crkve, stavivši ruku na srce i pognuvši glavu dok je pozdravljao 86-godišnjeg papu, koji je stajao sa štapom.

Pope Francis gives Ukrainian President a sculpture of an olive branch -  Vatican News
Foto: vaticannews.va

Ranije u subotu, Zelenski se sastao i sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, koja je obećala punu vojnu i finansijsku podršku Ukrajini i ponovila podršku kandidaturi Kijeva za članstvo u EU.

Zelenski, koji je prvi put u posjeti Rimu od početka rata, razgovarao je s papom 40 minuta i poklonio mu pancir koji je koristio ukrajinski vojnik, a kasnije oslikan likom Madone.

Papa Franjo se posljednji put sastao s ukrajinskim predsjednikom u februaru 2020.

Papa često upućuje molbe za mir u ime, kako kaže, ukrajinskog “mučeničkog” naroda i moli se za žrtve svake nedjelje tokom mise.

Papa je u aprilu ove godine primio ukrajinskog premijera Denisa Šmigala koji ga je pozvao u posjetu Kijevu i tražio pomoć za djecu nasilno odvedenu u Rusiju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve