Opozicioni kandidat Luis Lacalle Pou favorit je za predsjednika Urugvaja, malene, ali bogate i jedne od najsigurnijih država Latinske Amerike, uoči drugog kruga izbora u nedjelju koji će biti referendum o ostanku ili odlasku ljevice nakon 15 godina na vlasti.

foto AP

Lider Nacionalne stranke (desni centar) Lacalle Pou u prvom je krugu osvojio manje glasova nego Daniel Martinez, kandidat vladajuće stranke Frente amplio (FA, Prošireni front, ljevica), ali je oformio koaliciju s kandidatima koji su ispali u prvom krugu, u rasponu od desnice do socijaldemokrata, i tako izgurao Martineza s vodećeg mjesta.

Luis Lacalle Pou, nekadašnji senator, po zadnjoj anketi trebao bi dobiti 51 posto glasova, a 43 posto osvojio bi 62-godišnji inženjer Daniel Martinez, bivši gradonačelnik Montevidea.

Diego Lujan, politolog sa Sveučilišta Republika, ocjenjuje da će drugi izborni krug u nedjelju biti zapravo referendum ‘za’ ili ‘protiv’ ljevice.

Ekonomija

Ekonomski rast prosječno je iznosio 4,1 odsto između 2003 i 2018., te je Urugvaj mimoišla recesija koja je pogodila njegove susjede Argentinu i Brazil. Urugvaj ima najmanje nejednakosti u odnosu na ostatak latinskoameričkog kontinenta jer više od 60 odsto stanovništva pripada srednjoj klasi, a stopa siromaštva za 2018. iznosila je osam posto.

Glavni izvori prihoda su turizam i ponajprije poljoprivreda u zemlji s najviše grla stoke po glavi stanovnika (3:1) u svijetu. Više od 80 odsto urugvajske teritorije namijenjeno je uzgoju goveda.

“Urugvaj ne može podnijeti više poreza”, poručio je Lacalle Pou i obećao da neće povećati fiskalni pritisak te da će smanjiti javni dug koji sada iznosi 4,9 odsto BDP-a.

Suočen s gubitkom podrške, Daniel Martinez pozvao je popularnog bivšeg predsjednika Josea Pepea Mujicu (84) i obećao mu dodijeliti neki resor u novoj vladi.

Latinskoamerički prvak u liberalnim reformama

Urugvaj je samostalnost stekao 1825., a zatim proživio pučeve i vojnu diktaturu koja je ugušila pokret krajnje ljevice Tupamaros.

Na vlasti su se mjenjale dvije velike stranke, Colorado (desnica) i Blanco (desni centar), sve do 2004. kada je pobijedio FA koju je vodio Tabare Vazquez.

Njega je 2010. naslijedio Jose Mujica, koji se u domovini i u svijetu proslavio opuštenim i skromnim stilom, odricanjem od plate koju je namijenio u socijalne stanove. Kako ustav u Urugvaju brani dva uzastopna mandata, Mujica se nije mogao takmičiti te je 2015. ponovno za predsjednika izabran Vazquez.

U tih 15 godina vladajuća lijeva koalicija odobrila je abortus (2012.), istospolni brak (2013.) i legalizovala kanabis (2013).

Prvi u Latinskoj Americi zabranili pušenje

Godine 2006. Urugvaj je bio prva država Latinske Amerike i peta u svijetu koja je zabranila pušenje na javnim mjestima.

No u Urugvaju je zadnjih godina porasla stopa ubistava za 45 posto od 2017. do 2018., iako je i globalno stopa ubistva rasla od 5,7 na 8,4 na 100.000 stanovnika između 2005. i 2015.

Od prvog izbornog kruga krajem oktobra do drugog koji se održava u nedjelju, vladajući FA ostao je bez saveznika.

Tri uzastopna mandata s većinom u parlamentu omogućila su FA-u da ne zavisi ni o jednoj drugoj stranci, ali zato su sve druge stranke snažno zauzele smjer prema promjeni vlasti, kaže Lujan.

Nekih 2,6 miliona birača pozvano je na birališta u nedjelju, a novi predsjednik u martu će položiti zakletvu za petogodišnji mandat.

Komentari

avatar