Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Kongres SAD nije izabrao predsjednika donjeg doma ni poslije četvrtog kruga glasanja

To je prvi put poslije 100 godina da predsjednik Predstavničkog doma Kongresa SAD nije glatko izabran

Donji američkog Kongresa, Predstavnički dom i dalje je bez predsjednika poslije neuspjeha četvrtog kruga glasanja, saopšteno je večeras.

Razdor u redovima republikanaca za sada sprečava favorita Kevina Makartija (McCarthy) da bude izabran.

To je prvi put poslije 100 godina da predsjednik Predstavničkog doma Kongresa SAD nije glatko izabran.

Nova sjednica je počela u podne, a jedan od Mekartijevih saveznika ga je brzo ponovo nominovao.

„Naravno, sve ovo djeluje haotično“, izjavio je kongresmen Majk Galager iz Viskonsina, ali je dodao da je to priroda demokratije.

Demokrate su ponovo za predsjedavajućeg predložile svog lidera u Predstavničkom domu, Hakima Džefrisa, javlja Glas Amerike.

Bivši predsjednik Donald Tramp, koji je telefonom nazvao neke od disidenata da izraze podršku „svom Kevinu“, objavio je u srijedu ujutru, nekoliko sati uoči novog glasanja, javno saopštenje u znak podrške kongresmenu iz Kalifornije.

„Sada je vrijeme da naši republikanski članovi Predstavničkog doma glasaju za Kevina i zapečate svoju pobjedu“, napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži „Istina“.

Tramp je uputio upozorenje tankoj republikanskoj većini 118. zasijedanja Kongresa: „Republikanci, ne pretvarajte veliki trijumf u ogromni poraz koji će nas obrukati. Vrijeme je da slavite, zaslužili ste to. Kevin Mekarti će da uradi dobar posao, možda čak i sjajan posao – samo ga gledajte!“

Bivši predsjednik, koji je već objavio da se kandiduje za predsjednika na izborima 2024. godine, već sedmicama unazad izražava podršku Mekartiju, koji je u Predstavničkom domu proveo proteklih 16 godina i bio lider republikanske manjine u prethodnom sastavu Kongresa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve