Petak, 27 Januara, 2023
Rubrika:

Mekarti izabran za predsjedavajućeg Predstavničkog doma u 15. krugu glasanja poslije haotične nedjelje

Mekarti je izabran u istorijskom 15. krugu glasanja - sa 216 republikanskih glasova ZA - nakon što je poslije pregovora i davanja ustupaka uspio da pridobije podršku većine ekstremno desnih kolega koje su prethodno bile protiv njegove kandidature.

Novi saziv Predstavničkog doma je u subotu rano ujutro izabrao republikanskog lidera Kevina Mekartija za predsjedavajućeg, što je omogućilo početak rada donjeg doma američkog Kongresa poslije višednevnog zastoja.

Mekarti je izabran u istorijskom 15. krugu glasanja – sa 216 republikanskih glasova ZA – nakon što je poslije pregovora i davanja ustupaka uspio da pridobije podršku većine ekstremno desnih kolega koje su prethodno bile protiv njegove kandidature.

Demokrate su glasale za svog kandidata, lidera manjine Hakima Džefrisa, koji je osvojio 212 glasova. Šest predstavnika se izjasnilo da su “prisutni”. Republikanci imaju tijesnu većinu u Predstavničkom domu od 222 poslanika. Demokrate imaju 213.

Haotični proces izbora predsjedavajućeg, koji je počeo u utorak u podne, bio je najduži posljednje 164 godine. Predstavnički dom nije mogao da počne sa radom bez predsjedavajućeg, niti članovi da polože zakletvu.

Tokom pretposljednjeg 14. kruga glasanja, u petak kasno uveče, Mekarti je dobio samo jedan glas manje od broja potrebnog za pobjedu, ali je mala grupa ekstremno desnih republikanaca i dalje odbijala da ga podrži uprkos tome što im je republikanski lider obećao niz ustupaka.

Glasanje je poslije rasta tenzija u sali među republikancima i odbijenog zahtjeva da se izbor odloži do ponedjeljka nastavljeno, a Mekarti izabran poslije ponoći.

Republikanski kongresmen iz Kalifornije je prethodno bio optimista da će biti izabran za predsjedavajućeg, porukom da će “se to dogoditi” nakon što je dobio veću podršku kolega tokom dana.

Glasanje je nastavljeno na drugu godišnjicu smrtonosnog upada pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trampa u kompleks američkog Kongresa. Republikanski kongresmen koji je nominovao Mekartija zahvalio se policiji koja je 6. januara 2021. godine štitila članove i zgradu Kongresa, što je ispraćeno ovacijama.

“Postići ćemo napredak. Šokiraćamo vas“, rekao je Mekarti u petak, po dolasku u zgradu Kongresa. “Pazite i vidjećete kako za mene glasaju neki koji su bili protiv”, naglasio je kongresmen iz Kalifornije uoči novog kruga glasanja.

Neki republikanci su u petak napustili salu, nakon što je jedan od najžešćih Mekartijevih protivnika kritikovao republikanskog lidera.

Ne možemo da gospodinu Mekartiju povjerimo vlast“, rekao je ultrakonzervativni republikanski kongresmen sa Floride Met Gaec, dok su njegove kolege napuštale salu u znak protesta.

Mekartijevi ustupci “tvrdoj” struji

Sporazum koji je Mekarti ranije predstavio pristalicama konzervativnog Slobodarkog kokusa usredsređen je na promjene pravila koje su tražili mjesecima. Te promjene bi smanjile moć predsjedavajućeg i dale bi poslanicima veći uticaj u izradi i donošenju zakona.

Međutim, čak i ako Mekarti bude u stanju da obezbjedi glasove koji su mu potrebni, on će se na dužnost stupiti sa umanjenim ovlašćenjima i pod prijetnjom da će protivnici moći lako da ga smjene.

U osnovi sporazuma je ponovno uspostavljanje pravila Predstavničkog doma koji bi omogućio jednom poslaniku da podnese prijedlog za smjenu predsjedavajućeg. Mekarti se tome opirao, jer je na taj način nekadašnji republikanski predsjedavajući Džon Bener primoran da ode u prevremenu penziju.

Predsjedavajući Slobodarskog kokusa, Skot Peri iz Pensilvanije, koji je prednjačio u Trampovim pokušajima da ospori predsjedničke izbore 2020, nagovjestio je da podržava Mekartijev predlog, uz tvit: “Vjerujte, ali provjerite”.

Ostali zahtjevi Mekartijevih protivnika odnose se na povećanje broja mjesta u kongresnom odboru za utvrđivanje pravila rada Predstavničkog doma, zatim da se zakonski predlozi objave 72 sata prije glasanja, kao i da se donese amandman na ustav koji bi uveo ograničenje broja mandata u Kongresu.

Poslije duge nedjelje neuspješnih glasanja, rezultat u četvrtak je bio sumoran: Makarti je izgubio sedmi, osmi, a zatim istorijski deveti, 10. i 11. krug glasanja, čime je nadmašio broj krugova glasanja od prije 100 godina.

Mekarti je stvar okrenuo na šalu i po izlasku iz sale rekao da “očigledno voli da pravi istoriju”.

Najviše glasova u svim krugovima glasanja imao je demokrata Hakim Džefris, koji će biti lider demokratske manjine, i koji očekivano nije uspio da dobaci do 218 glasova, ali je bio ispred Mekartija.

Najduži izbor za predsjedavajućeg Predstavničkog doma bio je 1855. godine i trajao je dva mjeseca, sa čak 133 kruga glasanja.

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve