Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

SAD: Mekarti bez dovoljnog broja glasova kongresmena

Pošto predsjednik nije izabran u prvom krugu glasanja, postoji mogućnost odlaganja, ali za to je potrebno 218 glasova, a nije izvjesno da će pripadnici Demokratske stranke SAD na bilo koji način pomagati republikancima čak i u tome

Republikanac Kevin Mekarti nije uspio da dobije dovoljan broj glasova kongresmena da bi postao novi predsednik donjeg doma američkog Kongresa, Predstavničkog doma, javlja BBC.

Mekartija je njegova opoziciona stranka – koja sada ima većinu u Predstavničkom domu – nominovala za ovu funkciju, ali na večerašnjem prvom zasijedanju donjeg doma Kongresa on nije dobio dovoljan broj glasova, zbog protivljenja krajnje desnog krila republikanaca, okupljenih u malobrojnom poslaničkom klubu Sloboda.

Iako je, kako navodi BBC, Mekarti u posljednji čas dao neke ustupke krajnjoj republikanskoj desnici, ona je ipak odbila da ga podrži, i on je dobio samo 203 glasa dok je za izbor predsjednika neophodno 218.

Ovo je prvi put u 100 godina da stranka sa većinom u nekom domu Kongresa ne uspije da izabere predsednika tog doma u prvom krugu glasanja.

Mekarti je trebalo da na čelu Predstavničkog doma zamijeni predstavnicu vladajuće, Demokratske stranke, Nensi Pelosi, a ta funkcija je jedna od najvažnijih u američkoj politici – kao i funkcija predsjednika gornjeg doma Kongresa, Senata.

Pošto predsjednik nije izabran u prvom krugu glasanja, postoji mogućnost odlaganja, ali za to je potrebno 218 glasova, a nije izvjesno da će pripadnici Demokratske stranke SAD na bilo koji način pomagati republikancima čak i u tome.

Prije tačno jednog vijeka, 1923. godine, predsjednik Predstavničkog doma izabran je nakon devet krugova glasanja, i nije bilo odlaganja. Još gora situacija bila je 1869. godine – tada je bilo 60 glasanja koja su se rastegla na dva mjeseca.

Nema jasnih pravila šta će Predstavnički dom raditi ako predsednik ne bude izabran. Kongres može prekinuti rad, a može se i nastaviti sa glasanjem.

Međutim, Predstavnički dom ne može da radi dok glasanje o njegovom predsjedniku ne bude završeno, što znači da ni drugi članovi donjeg doma Kongresa ne mogu položiti poslaničke zakletve.

Kontrolu nad Senatom i dalje drži Demokratska partija SAD, koja je na posljednjim međuizborima povećala svoju minimalnu većinu za jedno senatorsko mjesto. U Predstavničkom domu je izgubila većinu, ali je većina Republikanske stranke vrlo tijesna.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve