Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Institut za rat: Rusi pogrešno procijenili stanje svoje vojske planirajući ofanzivu

''Ruske snage vjerovatno nemaju borbenu moć potrebnu za održavanje više od jedne velike ofanzivne operacije'', navodi ISW

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novu analizu rata u Ukrajini u kojoj navodi da Rusi vjerovatno planiraju novu ofanzivu na temelju pogrešnih pretpostavki o sposobnostima svoje vojske. Takođe navode da Rusi trenutno pokušavaju zamijeniti iscrpljene snage odreda Wagner nakon osvajanja Soledara.

“Ruske snage vjerovatno nemaju borbenu moć potrebnu za održavanje više od jedne velike ofanzivne operacije. Ne postoje dokazi koji bi sugerisali da su ruske snage regenerisle dovoljnu borbenu moć nakon gubitaka u ranim fazama rata kako bi omogućile sprovođenje istovremenih ofanziva velikih razmjera u sljedećih nekoliko mjeseci”, navodi ISW.

Upitna sposobnost Rusa

Dodaju da je ruska vojska osvojila područja oko Bahmuta oslanjajući se na mnogobrojno ljudstvo i uz ogromne ljudske troškove.

“Štoviše, malo je vjerovatno da će konvencionalna ruska vojska biti voljna podnijeti onakve vrste užasnih gubitaka koje je taktika ‘ljudskog talasa’ nanijela Wagnerovim osuđenicima. Sposobnost Rusa da ove zime i proljeća izvrše brze ofanzive velikih razmjera na više smjerova stoga je vrlo upitna”, kažu.

Ruski vojni neuspjesi u regijama Kijeva, Harkova i Hersona u više navrata su pokazali da rusko vojno vodstvo precjenjuje vlastite sposobnosti ruske vojske. Kažu da u bici za Vuledar trenutno sudjeluju degradirani elementi mornaričke pješadije Istočne vojne oblasti, koji će se potpuno istrošiti čak i ako Rusi zauzmu grad.

Proljetna kišna sezona

ISW navodi da čak i ako Ukrajina izgubi Vuledar, to vjerovatno neće dovesti do ruskog proboja na više linija napredovanja u Donjecku ili na ratištu uopšte.

Proljetna kišna sezona u Ukrajini, koja obično nastupa oko marta, degradiraće pogodnost terena za manevarsko ratovanje. Ako ruske snage pokušaju iste mehanizirane ofanzive u sljedeća dva mjeseca, vjerovatno će poremetiti ukrajinske napore da sprovedu protivofanzivu u kratkom roku, ali bi takva ruska ofanziva vjerovatno prerano kulminirala tokom proljetne kišne sezone – ako ne i ranije – prije nego što postigne operativno značajan učinak.

Ukrajinske protivofanzive

To bi stvorilo uslove koje bi ukrajinske snage mogle iskoristiti za protivofanzivu u proljeće ili ljeto 2023. godine. Ukrajina bi takođe mogla imati sve veće koristi od zapadnih tenkova koji su joj tek obećani.

ISW smatra da je malo vjerovatno da će Rusi postići operativno odlučujuće uspjehe u svojim trenutnim i vjerovatno nadolazećim ofanzivnim operacijama iako će vjerovatno ostvariti taktičke, a možda čak i operativno značajne dobitke.

Ukrajina će se vrlo vjerovatno naći u dobroj poziciji iz koje može voditi uspješne protivofanzivne operacije nakon kulminacije ruskih ofanziva prije ili tokom proljetne kišne sezone.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve