Namjeru britanskog premijera Borisa Džonsona da saopšti dalje ublažavanje restrikcija zbog korona virusa zasjenile su danas kritike na račun njegovog glavnog savjetnika Dominika Kamingsa zbog kršenja mjera ograničenja kretanja tokom pandemije.

Dominik Kamings

Kamings je putovao 430 kilometara iz Londona do svojih roditelja u okrugu Daram na sjeveru Engleske krajem marta, dok je imao simptome korona virusa kao i najmanje dva puta sredinom aprila.

Lider konzervazivaca, Džonson podržao je svog savjetnika rekavši da se „ponio kao svaki otac i roditelj“ i da je putovao kako bi njegovi roditelji mogli da brinu o četvorogodišnjem unuku u slučaju da se i Dominikova supruga razboli.

Ipak, mnogi Britanci smatraju ovo putovanje jasnim kršenjem vladine naredbe „ostani kod kuće“, uvedene 23. marta.

Kamings je u nedjelju na povratku kući iz Dauning strita bio zasut uzvicima: „licemjeru“.

Britanci su na društvenim mrežama navodili kako su ih mjere blokade spriječile da posjete starije rođake, uteše prijatelje na samrti ili prisustvuju sahranama najmilijih.

Najmanje petnaest poslanika iz Džonsonove vladajuće Konzervativne stranke pridružilo se zahtjevu laburista i liberalnih demokrata pridružilo,kao i zdravstvenih radnika, čak i biskupa Anglikanske crkve da Kamings podnese ostavku ili bude smijenjen.

Usljed sve veće kritike, vlada je najavila da će Kamings da se izjasni i odgovori na pitanja kasnije danas.

Konzervativne novine Dejli mejl, koje podržavaju Džonsona, tekst o Kamingsu i premijeru naslovili su: „Na kojoj se planeti nalaze?“

U uvodniku na prvoj strani, novine pišu da „za dobro vlade i nacije, gospodin Kamings mora da podnese ostavku, ili premijer mora da ga smijeni, nema ako, nema ali“.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve