Predstavnici Ukrajine, Rusije i Donbasa nijesu danas u Minsku uspjeli da usaglase sporazum o razmjeni zarobljenika, iako je to dogovoreno 9. decembra na sastanku ruskog i ukrajinskog predsjednika Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog u Parizu.

Volodimir Zelenski (Foto: Charles Platiau/Pool via AP)

Poslije tog sastanka Zelenski je rekao da je dogovorena razmjena „svi za sve“ i da očekujue da 72 Ukrajinca, koliko ih se nalazi u zatvorima u Donbasu, budu oslobođena do Nove godine.

Predstavnica Donbasa u Kontakt grupi Olga Kobceva rekla je poslije višečasovnih pregovora u Minsku da sporazum nije postignut zbog toga što Kijev nije pristao da povuče krivične prijave protiv svih koji su sada u ukrajinskim zatvorima, prenio je AP.

Drugi predstavnik Donbasa Vladislav Dajnego kazao je da je problem i što dvije strane ne mogu da se usaglase na koje pozicije treba da se povuku naoružane formacije dvije strane, kako bi se održao prekid vatre.

Na sastanku u Parizu, kome su pored Putina i Zelenskog prisustvovali predsjednik Francuske Emanuel Makron i njemačka kancerlarka Angela Merkel, postignut je dogovor o razmjeni zarobljenika, ali ne i o dva suštinska pitanja – o održavanju lokalnih izbora u Donbasu i o kontroli ukrajinsko-ruske granice.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve