Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Velika pobjeda: Crna Gora nadigrala BiH, Mundobasket je sve bliži

Košarkaši Crne Gore, uz veliku podršku sa tribina i odličnu partiju od prvog do posljednjeg minuta, pobijedili su Bosnu i Hercegovinu u Podgorici sa 88:69, pa su napravili kapitalan korak ka plasmanu na Mundobasket

Košarkaši Crne Gore, uz veliku podršku sa tribina i odličnu partiju od prvog do posljednjeg minuta, pobijedili su Bosnu i Hercegovinu u Podgorici sa 88:69, pa su napravili kapitalan korak ka plasmanu na Mundobasket.

U drugom meču grupe, Litvanija je kao gost pobijedila Mađarsku sa 88:78, dok Francuska slovi za velikog favorita na svom parketu protiv Češke.

Uoči naredne runde, koja je na programu 27. avgusta, ukoliko se ne dogodi veliko iznenađenje u Francuskoj, Francuska i Litvanija će imati skor 6-1, Crna Gora 5-2, BiH, Mađarska i Češka 3-4. Tri selekcije iz grupe će izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo.

Najefikasniji u sastavu Crne Gore, bili su Vladimir Mihailović sa 20, Petar Popović sa 15, Kendrik Peri sa 14, Bojan Dubljević sa 12 i Nemanja Radović sa 10 poena.

Raspoloženi za igru u napadu, u sastavu BiH, bili su Džon Roberson sa 20, Džanan Musa sa 19 i Jusuf Nurkić sa 13 poena.

Tokom prve dionice vodila se ravnopravna borba. Crna Gora je u samoj završnici ovog perioda igre uspjela da pobjegne na 18:13, zatim je serijom od 6:0 na početku drugog kvartala, stekla kapital od devet poena – 24:15.

foto FIBA

Na krilima velike podrške se tribina, košarkaši Crne Gore su sredinom ovog perioda igre vodila sa 27:17, a nedugo zatim i sa 34:22. Bosna i Hercegovina je nastojala da se vrati u meč, nastojala je da uspostavi rezultatsku ravnotežu.

Međutim, izabranici Boška Radovića su održavali visok nivo igre u oba smjera, pa su na odmor otišli sa viškom od 15 poena – 41:26. Najefikasniji u sastavu Crne Gore, bili su Vladimir Mihailović sa 10, Kendrik Peri sa sedam, odnosno Petar Popović i Marko Simonović sa po šest poena. Kod BiH, bolji od ostalih, bili su Džanan Musa, Jusuf Nurkić i Džon Roberson sa po sedam poena.

U nastavku meča, ništa se nije promijenilo na parketu. Crna Gora je bila daleko agresivnija u odbrani, čvršća u duelima, kontrolisala je reket, prilično lako nalazila pukotine u defanzivnoj postavci rivala, pa je u završnici trećeg kvartala, vodila sa velikih 60:39.

U tom momentu je bilo jasno da je na osnovu svega viđenog do tog trenutka, potrebno da se dogodi čudo, pa da BiH izbjegne poraz u dvorani „Morača“. Čuda se u sportu dešavaju, ali ne i ovoga puta, Crna Gora je stigla do zlata vrijednog trijumfa u nastojanju da stigne do Mundobasketa.

Vremena za slavlje i tugovanje nema, jer već 27. avgusta Crna Gora gostuje Litvaniji, dok će Bosna i Hercegovina ugostiti Francusku.

Meč iz “Morače” mogli ste da pratite uživo na portalu AKTUELNO.

Tok utakmice:

POSLJEDNJA ČETVRTINA

34. minut – Dvije solo akcije Perija i naš tim opet ide na plus 20, 71:51. Sada tajm aut sa druge strane.

32. minut – Roberson je iskoristio bacanja, da bi poslije ukradene lopte Lazića, Musa položio za 67:51. Odmah je pozvao minut odmora Boško Radović.

31. minut – Namjerna lična greška za Radončića. Vrabac pogađa jedno slobodno bacanje, a potom ne poentira u novom napadu.

TREĆA ČETVRTINA:

25. minut – Opet uzastopne trojke Popovića i Dubljevića, Crna Gora na maksimalnih 55:35, uz sjajnu podršku sa tribina “Morače”. Tajm aut zovu gosti.

23. minut – Trojke Dubljevića i Popovića na startu nastavka, Crna Gora nastavlja po odličnom receptu iz prvog dijela. Međutim, uzvraćaju i gosti, Roberson je iskoristio sva tri penala poslije faula Perija, a potom je trojku ubacio i novi igrač Budućnosti Voli Aleksandar Lazić. 47:32.

DRUGA ČETVRTINA

18’ –  Lete naši momci, poslije poena Mihailovića uslijedila je odlična odbrana i poeni Popovića iz kontre. Imamo najveću prednost, 41:25.

15’ – Budi se Marko Simonović, najprije “duga dvojka”, a potom realizacija iz reketa nakon skoka u napadu, 31:22.

14’ Time-out Crna Gora. Boško Radović poslije serije 3:0 BiH traži predah pri rezultatu (27:20).

FOTO FIBA

13’ Nurkić 1/2 slobodna bacanja. 27:18 za Crnu Goru, napada za BiH.

13’ Trojka Dubljevića. Crna Gora prvi put ne meču ide na dvocifrenu prednost +10 (27:17)

12’ – Novi poeni za Crnu Goru. Sada je plus devet.

11’ – Drobnjak pogađa dva bacanja za 22:15.

11’ – Istekao je napad BiH.

11’ – Ispala je odbrana gostiju. Vrlo lijepa akcija naših košarkaša i poeni Radončića za 20:15.

PRVA ČETVRTINA:

FOTO FIBA

7. minut – Serija promašaja sa obje strane, u prethodna četiri minuta samo jedna trojka za goste, 11:11.

3. minut – Crna Gora vodi 11:8 nakon trojke Perija. Pogodili su naši sva četiri šuta za dva poena, a Popović je strijelac četiri poena.

Naša selekcija počela je meč u petorci Peri, Popović, Radončić, Ilić i Dubljević. Sa druge strane na parketu su Roberson, Musa, Vrabac, Halilović i Nurkić.

U toku je zagrijavanje košarkaša obje ekipe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Košarkaški savez Crne Gore (@kscg.me)

Najava meča

I pored brojnih kadrovskih problema sa kojima se suočio stručni štab, svi vjeruju da će “Morača” ostati neosvojiva tvrđama u ovim kvalifikacijama.

Nakon junskog trijumfa nad Francuskom, poraslo je samopouzdanje u crnogorskom timu, koji je pred novim velikim izazovom.

Neće biti lako, BiH ima izuzetno neugodan tim predvođen Nurkićem i Musom.

Tu su i nama dobro poznati Atić i Lazić, te Gegić, Vrabac, Amerikanac Roberson.

U našem sastavu dva debitanta, uz Kendrika Perija i Zoran Vučeljić.

Naša selekcija u odlučujući dio kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ulazi sa 10 bodova, jednim više od večerašnjeg rivala, što ovaj susret čini posebno važnim.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
DUKLJA
24.08.2022-20:33 20:33

CRNOGORSKI OLIMPIJSKI KOMITET ZA AMBASADORA CRNOGORSKOG SPORTA MORA DA IMENUJE BOJANA DUBLJEVIĆA I TAČKA.