Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

UEFA blizu realizacije finansijskog fonda za pomoć klubovima

Ovoga puta, ako ideja o fondu za pomoć bude usvojena, prioritet će imati klubovi koji su se plasirali u Ligu šampiona, Ligu Evrope i Ligu konferencije

Mjesecima unazad Evropska fudbalska unija (UEFA) najavljuje program pomoći klubovima, a čini se da je pronašla i rješenje za ono što je bilo sporno – glavno pitanje bilo je koja će banka upravljati fondom.

Ideja UEFA da se osnuje finansijski fond za pomoć klubovima zbog finansijskih gubitaka izazvanih pandemijom koronavirsa na pragu je realizacije.

Procjena UEFA je da su gubici klubova sežu do ukupne sume od devet milijardi eura, a tome su najviše doprinijela odlaganja utakmica i mečevi odigrani pred praznim tribinama.

Prema sadašnjim najavama, fond za pomoć iznosiće oko sedam milijardi eura, ali se i dalje vrše procjene po tom pitanju.

Kako je u četvrtak prenio „Fajnenšl tajms“ UEFA je za upravljanje fondom odabrala američku banku Citigrup, a cio projekat Izvršnom odboru UEFA biće predstavljen u četvrtak.

UEFA je već reagovala na finansijske gubitke, ali je novac bio uplaćen savezima pod okriljem konferencije. U aprilu 2020. 236.5 miliona eura podeljeno je na 55 saveza.

Novac je obezbijeđen iz fonda ‘HatTrick’, koji inače služi nacionalnim savezima da pokriju tekuće troškove i za pomoć razvoju određenih oblasti u domaćem fudbalu. Ipak, UEFA je odlučila da svakoj od svojih 55 članica dozvoli da novac iskoriste u borbi protiv negativnih efekata pandemije koronavirusa.

Takođe u aprilu 2020, UEFA je 70 miliona eura namenjenih klubovima na ime kompenzacije za učešće njihovih igrača u reprezentativnim takmičenjima podijelila prije roka kako bi pomogla klubovima.

Ovoga puta, ako ideja o fondu za pomoć bude usvojena, prioritet će imati klubovi koji su se plasirali u Ligu šampiona, Ligu Evrope i Ligu konferencije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve