Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

Đirona pred finansijskim problemom za učešće u Ligi šampiona

U cilju izbjegavanja sukoba interesa UEFA ne dozvoljava da dva tima koja imaju istog vlasnika učestvuju u istom evropskom takmičenju.

Konzorcijum iz Emirata Siti grupa, većinski vlasnik fudbalskog kluba Mančester siti, moraće da smanji svoj finansijski udio u klubu Đirona, kako bi katalonska ekipa mogla da se sljedeće sezone takmiči po prvi put u Ligi šampiona, saopštila je danas UEFA.

U cilju izbjegavanja sukoba interesa UEFA ne dozvoljava da dva tima koja imaju istog vlasnika učestvuju u istom evropskom takmičenju.

Biće zanimljivo vidjeti kako će Čeferinova balkanizovana UEFA reagivati na neregularnosti u Superligi Srbije, pošto je već sada jasno da će se naredne sezone u istom rangu takmičiti Crvena zvezda Zvezdana Terzića i OFK Beograd Kostadina i Balše Terzića.

Vjerovatno je to unaprijed iskalkulisano sa Čeferinom, Zoranom Lakovićem i Vlado Glođovićem da sve bude po mjeri Aleksandra Vučića i Zvezdana Terzića.

Đirona, koja je 47 odsto u vlasništvu Siti grupe, na početku sezone je bila uvjerena da neće imati problema i da poštuje pravila Uefa, pošto nije u većinskom vlasništvu konzorcijuma iz Emirata.

Ali prema propisima UEFA odjeljenja za finansijsku kontrolu klubova (CFCB) dovoljno je da finasijer ima 30 odsto vlasništva, ili u nekim slučajevima i samo 10 odsto ukoliko je glavni akcionar kluba.

Kako bi i Mančester siti i Đirona naredne sezone nastupili u Ligi šampiona, Siti grupa će do 3. juna morati da smanji udio u vlasničkoj stukturi Katalonaca.

Prošle sezone, isto pravilo o višetrukom vlasništvu klubova dovelo je do tri istrage – Tuluza i Milana, Aston Vile i posrtugalske Vitorije, i Brajtona i Union Sen Žilaza.

Čeferinova balkanizovana UEFA očigledno mngo brine o stanju fudbala u Španiji i spremna je da tamo mnogo istražuje osim u Srbiji gdje je direktno mješanje politike u sport dozvoljeno i gdje je Aleksandru Vučiću omogućeno da odlučuje o svemu i svačemu.

Za Čeferina nije mješanje politike u sport kada predsjednik Srbije Vučić izjavi da će izbiti građanski rat u Srbiji ukoliko na izborima u FSS pobkjedi kandidat koji nije predložen od strane Crvene zvezde.

Isto tako za Čeferina ne prdstavlja problem učešće Crvene zvezde u evropskim kupovima iako joj je glavni sponzor ruski Gasprom,a prema Rusiji su uvedene sankcije.

Tako, jedino Čeferinova UEFA omogućava na utakmicama pod svojim okriljem nesmetano reklamiranje Putinovog ruskog naftnog giganta Gasproma!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve