Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Šah: Đukić bolji od Šukovića, skakač presudio

Pobjedom se Đukić osamio na čelu tabele, a poslije sinoćnje četvrte runde, glavni pratioci su mu Nebojša Nikčević i Dragiša Blagojević koji dijele drugo mjesto

Derbi četvrtog kola između klupskih drugova, velemajstora Nikole Đukića i FIDE majstora Andreja Šukovića pripao je starijem Nikoli, najboljem pojedincu podgoričke Budućnosti i našem reprezentativcu koji je mladog ali perspektivnog protivnika primorao na kapitulaciju nakon 20 poteza.

Pobjedom se Đukić osamio na čelu tabele, a poslije sinoćnje četvrte runde, glavni pratioci su mu Nebojša Nikčević i Dragiša Blagojević koji dijele drugo mjesto.

– Zadovoljan sam igrom, mada ”crni” (Šuković) nije izabrao dobar nastavak u komplikovanoj poziciji Najdorfove varijante u sicilijanskoj odbrani, rekao je komentarišući pobjedu nad Šukovićem Nikola Đukić. On napominje da se Šuković uzdao u žrtvu lake figure, što se kasnije pokazalo nekorektnim.

– Greška koja me koštala partije desila se u desetom potezu. Odlučio sam se za soluciju (žrtvujem skakača) koja nije imala perspektivu. Svi pokušaji da do kraja ispravim grešku bili su uzaludni. Đukić stečenu prednost nije ispuštao, prokomentarisao je Šuković koji je, ipak, i pored poraza zadržao dobre šanse za visok plasman.

Od ostalih partija vrijedi istaći da je prednost početnog poteza iskoristio velemajstor Nebojša Nikčević protiv Darija Alivodića, kao i prošlogodišnji šampion Luka Drašković protiv Predraga Nikača.

Kao ”crni” Dragiša Blagojević je upisao jedinicu protiv AleksandraTomića. Poslije svega jedanaest odigranih poteza FIDE majstor Miloš Pečurica i intermajstor Blažo Kalezić preselili su se na gledalište, po svemu sudeći zadovoljni neriješenim ishodom.

Već danas na programu je peto kolu u kojem će se odigrati velemajstorski derbi Blagojević – Đukić, a takođe biće zanimljivo viđeti epilog partija Kalezić – Nikčević, Miletić – Drašković, Abramović – Pečurica i Šuković – Đurović.

Rezultati četvrtog kola: Đukić-Šuković 1:0, Tomić-Blagojević 0:1, Pečurica-Kalezić remi, Nikčević-Alivodić 1:0, Drašković-Nikač 1:0, Krstonijević-Mušović remi, Đurović-Nenezić 1:0, Šćekić-Kovačević remi, D.Pobor-Miletić 0:1, Vujačić-Abramović 0:1, Jeknić-Podlesnik 0:1, Perišić-Kisić 0:1, M.Pobor-Lješković 1:0, Đoković-Mandić 0:1…

Tabela poslije četvrtog kola: Đukić 4, Nikčević i Blagojević po 3,5, Pečurica, Kalezić, Šuković, Đurović, Abramović, Miletić i Drašković po 3, Šćekić, Kovačević, M.Pobor, Kisić, Krstonijević, Podlesnik, Nikač, Alivodić, Tomić, Mandić i Mušović po 2,5…

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve