Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Parcela na kojoj se nalazi stadion “Rajko Mitić” nije u vlasništvu Crvene zvezde

Sve osim obnove stadiona, Crvena zvezda bi morala debelo da plati, jer se njen kompleks nalazi na zemljištu koje je u vlasništvu države i grada Beograda i do kojeg po važećim zakonima ne može da dođe besplatno.

Direktor FK Crvena zvezda Zvezdan Terzić najavio je modernizaciju stadiona “Rajko Mitić” kroz njegovu rekonstrukciju ili rušenje i uvođenje novih sadržaja i izjavio da se taj objekat nalazi na zemljištu koje je vrijedno oko 100 miliona eura.

Ipak, sve osim obnove stadiona, Crvena zvezda bi morala debelo da plati, jer se njen kompleks nalazi na zemljištu koje je u vlasništvu države i grada Beograda i do kojeg po važećim zakonima ne može da dođe besplatno, piše direktno.rs.

Osim sa firmom koja je u vlasništvu bivšeg savetnika Zorana Đinđića, problem predstavlja i to što Crvena zvezda dijeli dvije parcele sa preduzećem koja je u stečaju i do kojih će budući kupac objekata koji se na njima nalaze moći da dođe besplatno.

FK Crvena zvezda registrovan je na Ulicu Ljutice Bogdana 1a, a cio njen kompleks, koji osim stadiona obuhvata i četiri pomoćna terena, ali i nekoliko objekata, po riječima Zvezdana Terzića, pokriva površinu od 16,5 hektara. Direktor tog kluba rekao je da tržišna vrijednost zemljišta prelazi 100 miliona eura.

“Dugoročno smatram da moramo riješiti strateško pitanje naše lokacije, odnosno modernog stadiona i novog i većeg trening centra koji bi gradili na lokaciji blizu beogradskog aerodroma. Cio prostor oko stadiona je mrtav i neiskorišćen kapital koji nije u funkciji razvoja našeg kluba. Duboko sam uvjeren da Crvena zvezda mora imati novi moderan stadion i da je održanje postojećeg statusa dugoročno neodrživo ukoliko želimo da se klub razvija. Klub aktivno radi na ispunjenju svih preduslova”, rekao je Terzić.

Ipak, sve osim zemljišta ispod stadiona Crvena zvezda bi po važećim propisima morala ozbiljno da plati. Naime, sudeći po podacima iz katastra, kompleks fudbalskog stadiona, okolnih terena i objekata koje koristi taj fudbalski klub i sportsko društvo, nalazi se na ukupno 11 parcela. Svih 11 je u državnoj svojini, a udio u vlasništvu nekih od njih ima i grad Beograd. Sa druge strane, Crvena zvezda tu ima samo pravo korišćenja.

Stadion

Prema važećim zakonskim propisima, Zvezda bi samo do zemljišta ispod stadiona mogla da dođe besplatno. Sve ostalo ni morala da plati, budući da je riječ o udruženju građana, a ne firmi u stečaju ili preduzeću u privatizaciji, kojima je omogućena besplatna konverzija.

“Oni bez države ništa ne mogu da grade. Ašov ne mogu zariju u zemlju”, kaže Jovan Rajić, šef pravnog tima u organizaciji RERI.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve