Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Marković osvojio 35. mjesto na SP

Naime, kvalifikacije su, umjesto tri, trajale četiri dana zbog nedostatka vjetra, a Marković je, iako mu mnogo više odgovaraju ekstremniji vremenski uslovi za jedrenje, stigao do zlatne, odnosno finalne grupe, u koju je ušao kao 43. u konkurenciji 158 najboljih jedriličara planete

Ilija Marković, jedriličar iz Crne Gore i član „Delfina“ iz Tivta, stigao je do finalne grupe na Svjetskom prvenstvu u portugalskoj Vilamuri, a iako mu vremenski uslovi na regatnom polju nikako nijesu išli naruku od početka takmičenja osvojio je 35. mjesto, u konkurenciji 158 jedriličara planete do 21 godine.

Naime, kvalifikacije su, umjesto tri, trajale četiri dana zbog nedostatka vjetra, a Marković je, iako mu mnogo više odgovaraju ekstremniji vremenski uslovi za jedrenje, stigao do zlatne, odnosno finalne grupe, u koju je ušao kao 43. u konkurenciji 158 najboljih jedriličara planete.

Prvog finalnog dana uslovi su ponovo bili blagi. Jačina vetra je iznosila maksimalno pet čvorova, ali se uprkos navedenom Ilija nije predavao.

Mladi Tivćanin je uspio da napreduje čak deset mjesta, stigao je do kote 35, pa je sa dosta optimizma čekao posljednji dan takmičenja, ali je i on otkazan zbog nedostatka vjetra.

Inače, u regatama, kada je vetar bio jači od deset čvorova, Marković bio šesti i 11. U svakom slučaju, momak koji je ove godine bio u top 10 na Evropskom prvenstvu za jedriličare do 21 godine, koji je bio u finalnoj grupi na seniorskom šampionatu Evrope, odnosno osmi na Mediteranskim igrama, stekao je veliko iskustvo, potvrdio je potencijal, pokazao da njegovo vrijeme tek dolazi.

Marković je imao priliku da u konkurenciji sa najboljim jedriličarima planete u svom uzrastu vidi šta mu nedostaje i na čemu treba da radi u periodu koji dolazi, kako bi san postao java, a naravno riječ je o plasmanu na Olimpijske igre.

Zlatnu medalju je osvojio Ole Švekendik iz Njemačke, srebrnu je prigrabio Hose Mendeš iz Portugalije, a bronzanu Julijan Hofman iz Njemačke.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve