Državna agencija za istrage i zaštitu na temelju potjernice iz Hrvatske i obavještenja Interpola o međunarodnoj potjernici, što je uslijedilo nakon što je potvrđena druga Uskokova optužnica, obavijestila je Zdravka Mamića da se javi na sud u Sarajevu.

Bivši Dinamov savjetnik, dugo godina alfa i omega kluba, nepravosnažno osuđen prema prvoj Uskokovoj optužnici na 6,5 godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama, pristao je sam, po redovnoj proceduri, da se javi na sud u Sarajevu.

“Evo vidite da sam najnormalnije došao. Dobio sam poziv i došao sam. Sad ćemo vidjeti što će biti”, rekao je Zdravko Mamić prije nego je ušao na sud, javlja N1.

Nije se dugo zadržao na ročištu.

“U tim optužnicama ne možete pročitati da sam oštetio državni proračun ili utajio porez ni za jednu cent. Ni Dinamo nije napisao da se osjeća oštećenim. Hrvatski režim mi se navalio na leđa, želi da mi eliminiše iz sportskog, čak i fizičkog života Hrvatske. Bosna i Hercegovina je moja nada, hvala što me tretiraju kao čovjeka, suprotno onome u domovini – rekao je nakon ročišta Zdravko Mamić.

“Juče sam htio izaći s podacima koji bi uzdrmali Hrvatsku. Ali moj advokat me upozorio da bih time našteti i sebi. Moj cilj je da suđenje ne bude u Osijeku, koji su hrvatske službe ucijenile”, kazao je Mamić

Što sad?

Sad slijedi sudski postupak u kojem će odlučivati o njegovom izručenju, nakon što iz hrvatske i službeno stigne zahtjev, kao što je potvrdio ministar pravosuđa RH Davor Bošnjaković.

Zdravko Rajić, advokat koji zastupa Zdravka Mamića u BiH, rekao je kako optužnica ima preko 700 stranica i kako je moraju detaljno proučiti.

Konačnu odluku o izručenju donosi ministar prava BiH Josip Grubeša.

Mamić je prošle godine na osječkom sudu nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u BiH čiji pasoš posjeduje.

Hrvatska je i tada tražila izručenje, ali tužilaštvo BiH tada je zaključilo kako nijesu ispunjeni zakonski uslovi za izručenje Hrvatskoj.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve