Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Ivanović: Nije tačno da je zvanično Sarajevo poslalo protestnu notu Crnoj Gori zbog posjete Dodika

''Nikakvo zvanično saopštenje ni Vlade, ni ministarstva BiH o tom pitanju nije bilo, a nije bilo ni sa naše strane. To pitanje postavite Sarajevu, pa neka Vam oni odgovore. Nije na državi prijema eventualne protestne note da Vam kaže je li ili nije ona upućena'', rekao je Ivanović

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović kazao je danas da nije tačno da je zvanično Sarajevo poslalo protetstnu notu Crnoj Gori, nakon sastanka predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem.

On je to saopštio odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Andrije Nikolića koji ga je pitao zašto je obćutana protestna nota koju je BIH uputila Crnoj Gori.

”Nikakvo zvanično saopštenje ni Vlade, ni ministarstva BiH o tom pitanju nije bilo, a nije bilo ni sa naše strane. To pitanje postavite Sarajevu, pa neka Vam oni odgovore. Nije na državi prijema eventualne protestne note da Vam kaže je li ili nije ona upućena. O tome imate samo medijske navode, a ne zvaničnu potvrdu. Poslanik Nikolić je o protestnoj noti BiH mogao da sazna samo iz medija, jer nije postojalo nijedno zvanično obraćanje ni saopštenje iz MVP BiH”, rekao je Ivanović poslaniku Nikoliću.

Podsjećamo, Pobjedi je u februaru ove godine iz Ambasade Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori rečeno da je protestna nota upućena zato što tokom sastanka Mandića i Dodika nije bilo nikakvih obilježja Bosne i Hercegovine – već su istaknute crnogorska i zastava Republike Srpske, kao i zbog Mandićeve izjave da su „FBiH i RS stvorile Bosnu i Hercegovinu“ – što nije tačno i ne odgovara istorijskoj istini.

Poslanik DPS-a je pitao Ivanovića da li će, kao ministar vanjskih poslova u Komitetu ministara Savjeta Evrope, glasati da Kosovo postane članica te organizacije te da li glasanje iz redova parlamentarne većine poslanice Maje Vukićević protiv prijema Kosova u SE znači kršenje koalicionog sporazuma o formiranju Vlade kojim su se obavezali da poštuju euro-atlatski kurs i razvijaju dobrosusjedske odnose sa državama koje je Crna Gora priznala.

Takođe, on je ministra upitao i o uvredama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na račun Crne Gore i ministarke Maide Gorčević – zašto nije pozvao ambasadora Srbije Nebojšu Rodića da mu uruči protestnu notu zbog toga.

”Kredibilni medij RSE je obavijestio javnost da je protestna nota BiH upućena iz MVP te zemlje i da im je to potvrđeno u kabinetu Elmedina Konakovića. Vi ste došli da ne odgovorite ni na jedno pitanje”,  istakao je Nikolić.

O glasanju Vukićević o prijemu Kosova u SE

Odgovarajući na pitanje o glasanju poslanice Vukićević protiv prijema Kosova u SE, Ivanović se pozvao na Ustav koji u članu 85 stav 1 koji propisuje da se poslanik izjašnjava po sopstvenom uvjerenju.

”Treba imati u vidu da izvršna vlast nema pravo da instruiše ili nameće poslaniku obavezu da glasa u skladu sa stavovima predstavnika Vlade bez obzira da li je takav stav u saglasju sa političkim stavovima i ciljevima javnih politika u ovom slučaju vanjskih. Molio bih Vas da o ovakvim pitanjima direktno komunicirate sa poslanicima. Poštovanje koalicionog sporazuma – naglašavam čvrsto opredjeljenje Crne Gore ka EU, ostajemo kredibilna članica NATO, posvećeni dobrosusjedskim odnosima. Rezulati oostvareni evropske agende su potvrda posvećenosti toj vrjednosnoj orjentaciji i članstvu EU. Vlada ima dobre razvijene susjedske odnose, učestvujemo u više od 30 inicijativa u funkciji jačanja regionalne saradnje”, rekao je Ivanović.

On je podsjetio da je za 16. april planirano razmatranje pitanja Kosova u okviru redovnog proljećnog zasijedanja SE.

”Tom prilikom će se poslanici ovog tijela izjasniti o članstvu Kosova u SE. Nakon što se na parlamentarnoj skupštini SE na plenumu izjasni o ovom pitanju, o svom mišljenju ću obavijestiti Savjet ministara. Kada pitanje članstva Kosova dođe na red komiteta Cg će slijediti svoje vanjsko-političke principe zauzeti svoj stav”, rekao je Ivanović.

Na upit Nikolića o uvredama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na račun Crne Gore i ministarke Maide Gorčević te da li je pozvao ambasadora Srbije Nebojšu Rodića da mu uruči protestnu notu zbog toga, ministar je kazao da MVP održava redovnu komunikaciju sa svim diplomatskio-konzularnim predstavništvima u Crnoj Gori.

”MVP održava redovnu komunikaciju sa svim diplomatskio-konzularnim predstavništvima u državi tokom kojih se ramzatraju sva pitanja u odnosima dvije države pa i ona koja su osjetljivog karaktera. Što se tiče povjerenja i konfuzije međunarodnih partnera ja ne znam otkud taj utisak. Mi smo dobili brojne poruke evropskih ministara i međunarodnih partnera i mislim da je to samo Vaša želja a ne stvarni utisak.Mi komuniciramo sa svim ambasadorima, ali o tome ne obavještavamo javnost. Inače je diplomatska praksa da se javnost obvještava o nastupnim i oproštajnim posjetama. Kad bismo sve države stalno obavještavaju šta se sve priča na dnevnom nivou onda diplomatija ne bi postojala. Od nas nećete nijedan odgovor koji je politikanski”,dodao je ministar vanjskih poslova.

Nikolić je ocijenio da Ivanović nije odgovorio ni na jedno upućeno pitanje.

”Shvatio sam da ste odabrali pristup da ne odgovarate na pitanja. Prisustvovao sam na nekoliko događaja đe ste govorili, i sve što ste govorili sam spreman da potpišem. Evolucija je poželjna u politici i ja pozdravljam evoluciju koju ste vi doživjeli jer ste svojevremeno tvrdili da NATO nije dobar za Crnu Goru. Ono što nije dobro je da zbog nedostatka sinhronizacije i saglasja i unutar vladinih politika dovodi do opšte konfuzije. Posljedica takvog ponašanja je drastičan pad građana Crne Gore u NATO”, rekao je on.

Istakao je da Ivanović nije odgovorio da li će Crna Gora glasati za prijem Kosova u SE iako je vaša minisarka najavila da će Vlada glasati za prijem.

”Ne odgovarate ni na pitanje da li ste pitali Rodića o uvredama. Sve države za mnogo manje incidente zovu ambasadore, a kamoli za poruke koje stižu sa najvišeg nivoa Imam razloge da vjerujem da to radite iz intimne nelagode jer se ne identifikujete sa spoljnopolitičkim prioritetima Crne Gore. Alternativa tome je da Vas je strah što će Vam reći koalicioni partneri”, smatra Nikolić.

Bez odgovora o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Na pitanje Nikolića da li će se Crna Gora pridružiti Rezoluciji o genocidu u Srebrenici koja bi trebala biti izglasana u Generalnoj skupštini UN-a, Ivanović nije dao konkretan odgovor.

”Mi smo dobili jedno pismo koje je upućeno svim državama članicama UN od predsjedavajuće BiH da nas obavijesti da to nije zvanični predlog te države. Nemojte da brinete za međunarodni ugled Crne Gore, biće zaštićen mnogo više u odnosu na prethodni period kada su nas brukali na raznim adresama”, poručio je Ivanović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
15.04.2024-17:09 17:09

Gospodine..drzava CG je suverena drzava,,i vi morate postovati zakone i Ustav iste..a ne kako vam se navije brk..ili neka vasa sopstvena uvjerenja..Vi morate da radite u interesu drzave CG…a ne sta vam je cetnicki cef–