Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Maks Ferstapen po treći put šampion svijeta!

Ferstapen se sa trećom titulom pridružio Aitoru Seni, Džekiju Stjuartu, Nikiju Laudi i Džeku Brebamu koji su takođe po tri puta osvajali Formula 1 šampionat

Vozač Red Bula Maks Ferstapen po treći put u karijeri osvojio titulu svetskog prvaka u šampionatu Formule 1.

Holanđanin je do nove titule stigao usred sprint trke koja se ovog vikenda vozi u Kataru.

Njemu je na šest trka i dva sprinta do kraja bilo neophodno svega tri boda, pa je bilo jasno da će prije ili kasnije uspjeti da to ostvari.

Konkretno, na trci u Kataru mu je bilo potrebno da bude šesti, što je i obezbijedio kada je njegov timski kolega Serhio Peres doživio incident zajedno sa Nikom Hilkenbergom i Estebanom Okonom, nakon čega je izletio sa staze.

Ferstapen je do kraja trke stigao do drugog mjesta iza Oskara Pjastrija, kojem je to bila prva pobjeda u karijeri. Posljednje mjesto na podijumu je zauzeo njegov klupski kolega iz Meklarena Lando Noris.

Četvrti je bio Džordž Rasel iz Mercedesa, a peti njegov timski kolega Luis Hamilton. Šesto i sedmo mjesto osvojili su vozači Ferarija Karlos Sainc i Šarl Lekler, a osmi je bio Aleksandar Albon iz Vilijamsa.

Pjastri je dobro startovao i odbranio prvo mjesto, a napredovali su i Rasel i Sainc do drugog odnosno trećeg mjesta, dok je Sajns bio četvrti. Loš početak imali su Ferstapen i Noris i pali su na peto i šesto mjesto.

Bezbjednosno vozilo je u drugom krugu izašlo na stazu pošto je izletio vozač Alfa Taurija Lijam Loson. Trka je nastavljena u trećem krugu i odmah je Fernando Alonso napao Norisa, a zatim je Rasel pretekao Pjastrija i preuzeo vođstvo.

Alonsa je ubrzo pretekao Esteban Okon za sedmo mjesto, a zatim je vozač Vilijamsa Logan Sardžent izletio sa staze pa je ponovo izašlo vozilo bezbjednosti.

Trka je nastavljena u sedmom krugu, Rasel je poveo ispred Pjastrija, Sainca, Leklera i Ferstapena. Alonso je odmah napao Okona i preuzeo sedmo mjesto.

Rasel se odvojio na 1,5 sekundu od Peresa, Ferstapen je u devetom krugu pretekao Leklera za četvrto mjesto, a ubrzo i Sajnsa za treće.

Pjastri je smanjivao zaostatak i u 11. krugu pretekao je Rasela i preuzeo vođstvo, a Noris je pretekao Leklera za peto mjesto. Poslije toga ponovo je izašlo vozilo bezbjednosti na stazu zbog incidenta Serhija Peresa, Nika Hulkenberga i Estebana Okona. Vozač Red Bula i Alipina su izletjeli sa staze i završili trku.

Odustajanjem Peresa, Ferstapen je i zvanično postao šampion, pošto mu je timski kolega bio jedini konkurent za titulu.

Kada je trka nastavljena Ferstapen je pretekao Rasela za drugo mjesto, a Noris se našao iza vozača Mercedesa, na četvrtom. Poziciju je popravljao i Hamilton pa je pretekao Alonsa za sedmo mjesto i u 18. krugu napadao Leklera. Sedmostruki svijetski prvak bio je bolji od dvojca Ferarija i trku završio kao peti.

Noris je u posljednjem krugu pretekao Rasela za treće mjesto, a njegov timski kolega sačuvao je prvo mjesto i zabilježio pobjedu u sprint trci.

Ferstapen se sa trećom titulom pridružio Aitoru Seni, Džekiju Stjuartu, Nikiju Laudi i Džeku Brebamu koji su takođe po tri puta osvajali Formula 1 šampionat.

Alen Prost i Sebastijan Fetel imaju po četiri, pa su oni sljedeći na Ferstapenovoj listi. Huan Manuel Fanđo ih ima pet, a na vrhu liste su Mihael Šumaher i Luis Hamilton po sedam.

Podsetimo, krajem septembra Maks je slavio na Suzuki u Japanu i donio novu titulu Red Bulu u konkurenciji konstruktora.

Trka za Veliku nagradu Katara na programu je u nedjelju od 19 časova.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve