Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Maks Ferstapen slavio u Suzuki 57. put u karijeri u formuli 1

Njegov timski kolega Serhio Peres je plasmanom na drugo mjesto obezbjedio Red Bulu treću duplu pobjedu ove sezone. Karlos Sains je trku završio kao trećeplasirani, čime je sa ekipom Ferarija zabilježio treći podijum od početka sezone.

Maks Ferstapen je došao u Japan samo sa jednim ciljem, da se poslije odustajanja u Australiji vrati na najviši stepenik pobjedničkog postolja – to je aktuelni šampion Formule 1 i učinio, a dominantna pobjeda na stazi Suzuka predstavlja 57. u karijeri Holanđanina.

“Bilo je lijepo. Bilo je važno da ostanem prvi na startu, a poslije toga tokom trke, bolid je bio sve bolji, ne znam da li je to imalo veze sa oblacima koji su dolazili. Sve je dobro prošlo, odlasci u boks, strategija. Nije moglo biti bolje. U prethodnoj trci smo malo ‘štucali’, ali srećan sam što sam se vratio na vrh. Sjajni navijači, Hondin teren, fantastično je pobijediti ovdje”, rekao je Ferstapen nakon trke.

Njegov timski kolega Serhio Peres je plasmanom na drugo mjesto obezbjedio Red Bulu treću duplu pobjedu ove sezone. Karlos Sains je trku završio kao trećeplasirani, čime je sa ekipom Ferarija zabilježio treći podijum od početka sezone.

“Ovo je bio dobar vikend za ekipu. Uvijek je teško zadržati koncentraciju pred restart trke poslije duže pauze, ali dobro je prošlo. Moj drugi start je bio nešto bolji, ali nedovoljno da preteknem Maksa. Mislim da sam platio cijenu što sam bio iza Maksa na prvom setu guma. Morao sam da idem u boks, pretekao me je Lando (Noris) i onda sam morao previše da guram na srednje tvrdim gumama. Ali, na tvrdim gumama sam bio lagodniji, vratio se tempo. Mislim da sam uhvatio zamah. Prošle godine u Japanu je vjerovatno bio moj najgori trkački vikend. Mislim da, ako smo jaki na stazama kao što je ova, sa mnogo krivina velikih i srednjih brzina, mislim da možemo da budemo jaki na svakoj drugoj stazi”, rekao je meksički vozač.

Nakon starta u kom među vodećima nije bilo promena pozicija, već u trećoj krivini je došlo do incidenta koji je izazvao crvene zastave. U borbi za niže pozicije između Aleksa Albona (Vilijams) i Danijela Rikarda (RB) dogodio se kontakt koji je oba vozača poslao u zaštitnu ogradu. Usljedio je prekid trke kako bi se bolidi uklonili sa staze, a Albon i Rikardo su iz incidenta izašli nepovrijeđeni.

Ferstapen je sa vodećeg mjesta predvodio karavan i u restartu trke, a ponovo se među vodećima nisu mjenjale pozicije. Tad je najvredniji bio miljenik domaće publike Juki Cunoda u jedinom preostalom bolidu RB-a, uspio je bar na jedan krug da se nađe na devetom mjestu, ispred Mercedesa Džordža Rasela.

Foto: Reuters

Lando Noris je na kraju 11. kruga prvi od vodećih otišao na prvu promjenu pneumatika, a u narednom krugu je to učinio i njegov timski kolega iz Meklarena,Oskar Pjastri.

Sljedeći je na menjanje guma otišao Fernando Alonso koji je bio jedini među prvih deset vozača koji se odlučio za strategiju sa startom na mekim pneumaticima.

Usljedile su promjene pneumatika za Peresa i Sainsa u 16. krugu, dok je vodeći Ferstapen to učinio krug kasnije. Holanđanin je tom prilikom na stazu izašao iza Šarla Leklera u drugom Ferariju, koji se odlučio za strategiju sa samo jednim stajanjem koja mu je donijela plasman na četvrto mjesto na cilju.

Timskim kolegama iz Mercedesa je već u prvoj polovini trke bilo naređeno da zamjene pozicije, budući da je Luis Hamilton imao izvjesne probleme, a Mercedes je i u ovoj trci izgledao veoma loše. Kombinacija prilično lošeg bolida i visoke degradacije guma na stazi u Suzuki doprinela je lošem rezultatu njemačkog tima.

Vodeći Ferstapen je posljednje stajanje odradio u 35. krugu, a do kraja trke nije naišao ni na kakve probleme i sa prednošću većom 12 sekundi zabilježio treću pobjedu na stazi Suzuka u Japanu.

Sains je odličnim manevrom nasljedio treće mjesto od timskog kolege Leklera u 46. krugu, čime je zabilježio treći plasman na pobjedničko postolje ove sezone. Šesto mjesto na cilju pripalo je Fernandu Alonsu iz Aston Martina, a Španac je imao prilično mirnu trku bez većih duela sa rivalima.

“Imao sam dobru trku. Veoma sam srećan pošto je bilo teško zbog degradacije guma, ali onda su se pojavili oblaci i gume su se manje trošile, mislio sam da će biti brže da odemo jednom u boks, ali smo otišli dva puta. Morao sam da preteknem mnogo vozila. Preticanje je bilo nezgodno, kao i uvijek na Suzuki, morate da budete odlični u posljednjoj šikani kako biste dobro ušli u prvu krivinu. Mogao sam da pretičem, ali bilo je teško”, rekao je Sains.

Borba za sedmo mjesto između Pjastrija i Rasela je pred sam kraj trke bila u jeku, a u posljednjem krugu je Britanac uspio da nadmudri vozača Meklarena.

Jedini domaći predstavnik Juki Cunoda kroz cilj je prošao kao deseti i tako poslije 12 godina postao prvi Japanac koji je osvojio poene na domaćem terenu.

Deset najboljih u Japanu: Maks Verstapen, Serhio Peres, Karlos Sains, Šarl Lekler, Lando Noris, Fernando Alonso, Džordž Rasel, Oskar Pjastri, Luis Hamilton, Juki Cunoda.

Naredna trka u šampionatu Formule 1 vozi se za dvije nedjelje u Kini.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve