Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Kreće Liga nacija: Sokoli nakon tri tmurne godine na novom početku

Crna Gora će danas (18.00h) na Kipru krenuti u novi ciklus, protiv domaćina će otvoriti drugo izdanje Lige nacija. Iz naše selekcije, bez obzira na tmuran prethodni period, čuju se optimistične izjave, napad na šest bodova iz ove akcije, kao i prvo mjesto u grupi 1 Lige C

Bio je to 4. septembar 2017 – preciznije prije tačno tri godine i dan. Stadion pod Goricom još jednom je “eksplodirao”, Stevan Jovetić je sjajnim golom glavom srušio Rumuniju (1:0). U tom trenutku, na dva kola do kraja kvalifikacija, Crne Gora je živjela san da može makar do baraža za Mundijal u Rusiji.

Bećiraj, Foto: Dnevne novine

Od te utakmice do danas, “sokolovi” su upisali samo dva trijumfa u takmičarskim utakmicima i to oba protiv skromne Litvanije u Ligi nacija. A u tom periodu završene su pomenute kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, ciklus Lige nacija i kvalifikacije za šampionat Evrope.

Crna Gora će danas (18.00h) na Kipru krenuti u novi ciklus, protiv domaćina će otvoriti drugo izdanje Lige nacija. Iz naše selekcije, bez obzira na tmuran prethodni period, čuju se optimistične izjave, napad na šest bodova iz ove akcije, kao i prvo mjesto u grupi 1 Lige C.

Svakako za pohvalu, ali naši momci moraće sve da pokažu na terenu, baš kao i selektor Faruk Hadžibegić da je konačno pronašao dobitnu formaciju.

Pobjede ili rastanak

Tokom pometutog perioda od 2017. mnogo toga je potresalo reprezentaciju Crne Gore, prije svega dešavanja pred utakmicu sa Kosovom u kvalifikacijama za EP, kada su selektor Ljubiša Tumbaković i pojedini igrači rođeni u Srbiji odbili da nastupe. Ali čini se i bez toga, upravo je Tumbaković nešto ranije propustio veliku priliku da, na krilima sjajnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, nadogradi igru “sokolova”.

Nakon njega stigao je Faruk Hadžibegić, koji osim optimizma i dobre atmosfere nije donio ništa. Crnu Goru je vodio na šest mečeva, a dobio je dva prijateljska. Na četiri takmičarska (kvalifikacije za EP) Crna Gora sa njim na čelu nije uspjela ni da bar jednom zatrese mrežu rivala. Ono što više od rezultata brine je što stručnjak iz Bosne i Hercegovine u tim utakmicama nije pokazao da ima bar ideju kako da “razdrma” uspavane “sokolove”.

Neko će reći da mu treba vremena i možda je u pravu, a od Fudbalskog saveza Crne Gore dobio je povjerenje da nastavi da vodi selekciju. Uz sve to (donekle “zahvaljujući” i koroni) imao je i dosta vremena da dobro razmisli o svemu. “Sokolovi” su na prekretnici, ukoliko sa Hadžibegićem ne krenu pobjede već u prva dva meča Lige nacije, jasno je da je vrijeme da Crna Gora potraži novo rješenje za svoju klupu.

Jovetić i Savić

Teško da se može pričati o periodu od 2017, a da se ne pomenu Stevan Jovetić i Stefan Savić. Iako je Tumbaković i tokom Lige nacija imao problema da sastavi tim sa dvije najveće crnogorske zvijezde, na posebnim mukama bili su on i kasnije Hadžibegić za vrijeme kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Dovoljno je samo pomenuti da Jovetić zbog povreda nije odigrao nijedan meč u tom ciklusu, dok je Savić nastupio na prvom protiv Engleske (1:5) i svega 39 minuta na utakmici sa Bugarskom kada se povrijedio.

Sada će konačno obojica biti tu i to je jedan od velikih razloga za optimizam sve ostalo nije baš na strani Crne Gore.

Čini se, međutim, da je možda idealan trenutak za prekretnicu, idealan da “sokolovi” zaista i na terenu pokažu da jesu tim za prvo mjesto u konkurenciji Kipra, Luksemburga i Azerbejdžana.

To i postepeno uključivanje igrača iz mlade selekcije (poput Stefana Milića, Ilije Vukotića, Nikole Krstovića) bili bi odlična najava pred kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve