Utorak, 21 Maja, 2024
Rubrika:

Svjetski dan higijene ruku – 5. maj

''Prevencija i kontrola infekcija, uključujući higijenu ruku, od ključne je važnosti za postizanje univerzalne zdravstvene pokrivenosti, jer je to praktičan pristup utemeljen na dokazima sa već potvrđenim uticajem na kvalitet njege i bezbjednost pacijenata na svim nivoima zdravstvene zaštite'', navode iz IJZ

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana higijene ruku je promovisanje znanja i jačanje kapaciteta zdravstvenih radnika kroz inovativnu i efektivnu edukaciju o kontroli i prevenciji infekcija, uključujući higijenu ruku, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje IJZ.

Zašto je širenje znanja o higijeni ruku i dalje toliko važno? Zato što pomaže u zaustavljanju prenošenja mikroorganizama tokom pružanja zdravstvene njege?

“Prevencija i kontrola infekcija, uključujući higijenu ruku, od ključne je važnosti za postizanje univerzalne zdravstvene pokrivenosti, jer je to praktičan pristup utemeljen na dokazima sa već potvrđenim uticajem na kvalitet njege i bezbjednost pacijenata na svim nivoima zdravstvene zaštite”, navode iz IJZ.

Napominju da za unapređenje ove oblasti zdravstvene zaštite neophodno je omogućiti implementaciju inovativnih i efektivnih pristupa edukaciji zdravstvenih radnika i njegovatelja, za sticanje znanja, vještina i ponašanja vezanih za higijenu ruku, i ostale aspekte prevencije i kontrole infekcija, tokom pružanja zdravstvene njege.

“Takođe je neophodno razvijati mehanizme evaluacije za procjenu efekata edukacije na standarde prakse, ali i efekata na prevenciju bolničkih infekcija i antimikrobnu rezistenciju”, kaže se u IJZ.

“Mojih 5 trenutaka za higijenu ruku” je koncept razvijen od strane grupe stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije. Dizajniran je da bude lak za učenje, logičan i primjenjiv u praksi, te da definiše ključne trenutke kada zdravstveni radnici treba da obavljaju higijenu ruku, a to su:
1. prije kontakta sa pacijentom,
2. prije izvođenja aseptičkih zahvata,
3. nakon kontakta sa tjelesnim tečnostima i izlučevinama,
4. nakon kontakta sa pacijentom,
5. nakon kontakta sa pacijentovim okruženjem,

Pravilno pranje ruku je najjeftinija i najefikasnija mjera u sprečavanju širenja svih zaraznih bolesti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve