Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Evropski vicešampion prva prepreka u borbi za olimpijsku vizu i prvu medalju

U najsmjelijim snovima želja je bila da se u Tel Avivu i Ljubljani obezbijedi plasman na Olimpijske igre. To šesto mjesto je sada na dohvat ruke, a da bi san postao java neophodna je samo jedna pobjeda u naredna dva meča.

Crna Gora je dosadašnjim igrama i rezultatima na Evropskom prvenstvu ispunila očekivanja i ostvarila planirano.

U najsmjelijim snovima želja je bila da se u Tel Avivu i Ljubljani obezbijedi plasman na Olimpijske igre. To šesto mjesto je sada na dohvat ruke, a da bi san postao java neophodna je samo jedna pobjeda u naredna dva meča. Put u Pariz vodi preko dodatnih kvalifikacija.

Prva prepreka je aktuelni evropski vicešampion, selekcija Francuske.

Plejmejker reprezentacije Crne Gore Marija Leković kazala je da Francuskoj prepušta ulogvu favorita, ali da vjeruje da mogu do još jedne velike pobjede i plasmana među četiri najbolje ekipe u Evropi.

“Imali smo dovoljno vremena da se odmorimo. Sve što je iza nas, tamo i ostaje. Ogroman je uspjeh što smo ovdje. Znamo kakva je Francuska, ali vjerujemo u naš tim i naše zajedništvo”, poručila je Leković.

Leković je uz kapitenku Milicu Jovanović vodila Crnu Goru do pobjede nad Italijom u osmini finala. Ubacila je 15 poena, fenomenalno dirigovala igrom, ali se onda u posljedljoj četvrtini povrijedila. Srećom, biće spremna za sjutrašnju utakmicu.

“Mislim da se sav dosadašnji trud i odricanje isplatilo. Bila sam sigurna da će to doći. Ima dosta prostora za napredak. Kad se dođe do Evropskog prvenstva, uživanje je igrati. Poštujem sve igrače, protivnike i timove, ali guram svoj cilj i svoje snove”, istakla je Leković.

Ističe da će sjutra slaviti tim, koji bude više želio pobjedu.

“Svaka od Francuskinja ima veoma dobre fizičke predispozicije, ali mislim da to nije ključ. Košarka se igra 40 minuta i mislim da će pobijediti onaj tim koji bude više želio, a mislim da mi dovoljno želimo pobjedu”, zaključila je Leković.

Crna Gora je u Ljubljanu doputovala nakon pobjede protiv Italije u osmini finala. A rival je ekipa koja je jedan od najozbiljnijih kandidata za zlatnu medalju.

Francuska je na posljednjim Olimpijskim igrama tijesno izgubila finale od SAD, a u finalu Evropskog prvenstva poražena je od Srbije, što najbolje potvrđuje kvalitet narednog rivala.

“Jeste malo iznenađenje, pogotovo način na koji smo to uradili. Ne zaustavljamo se, idemo dalje. Francuska je iskusna ekipa, sa velikim rezultatima iza sebe. Recept je kao i do sada – da igramo našu igru, agresivno u odbrani, da izgaramo za svaku loptu, a onda da vidimo krajnji rezultat”, kazala je u najavi meča selektorka Škerović.

Crna Gora ima priliku da izbori odlazak na kvalifikacioni turnir na Olimpijske igre. Da bi se to dogodilo, ekipa mora da bude među šest prvoplasiranih ekipa.

“To je veliki motiv. Ali, treba da mislimo o utakmici sa Francuskom, da se koncentrišemo na taj meč i poslije toga da vidimo šta će biti. Mada, stoji to u našim glavama, ali lijepi momenat ne treba pretvoriti u pritisak”, smatra selektorka.

Francuska je u grupi osvojila prvo mjesto, direktno se plasirala u četvrtfinale, imala više vremena za odmor.

“Stizali su do pobjede njihovim stilom igre – jakom odbranom. To je visoka ekipa, četiri košarkašice imaju preko 182 centimetra. Ali, mi se na sebe koncentrišemo, da vidimo da li možemo da odgovorimo sa našom agresivnom odbranom i kontrama, da nametnemo naš stil igre. Da im ne dozvolimo da se osjećaju komotno”, poručila je Jelena Škerović.

Susret Crne Gore i Francuske igra se sjutra u Ljubljani sa početkom u 18 časova.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve