Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Budućnost Voli: Dubai ne može da igra ABA ligu i pored današnjih odluka Skupštine

Nakon Partizana i Budućnost Voli se oglasila povodom iizglasavanja prijema Dubaija u Admiralbet ABA ligu.

Košarkaški klub Budućnost Voli oglasio se nakon što je ranije danas Skupština AdmiralBet ABA lige odlučila da u tom takmičenju omogući učešće ekipi iz Dubaija. Saopštenje prenosimo integralno.

“Iz medija smo saznali da je danas Skupština ABA lige bez prisustva predstavnika KK Budućnost Voli, uz protivljenje KK Partizan i uz ponovno konstantno onemogućavanje KK SC Derby da koristi svoja vlasnička prava stečena osvajanjem ABA2 Lige još u sezoni 2020/2021, donijela odluku o igranju KK Dubai u ABA 1 ligi već od sljedeće sezone”.

Ako su ovi navodi medija tačni, onda je jasno da je današnji okrnjeni sastav Skupštine ABA lige donio odluke koje su suprotne Društvenom ugovoru i ostalim aktima Društva koje upravlja ABA ligom”.

Nažalost, taj okrnjeni sastav je zanemario činjenicu da je jednoglasnost u odlučivanju članova ovog javnog trgovačkog društva registrovanog u Zagrebu, između ostalog neophodna za:

– proširenje ABA 1 lige

– pristup klubova iz drugih država samoj ligi (po važećem Društvenom ugovoru to je omogućeno Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori)

– odobravanje učešća klubova koji to nisu obezbijedili osvajanjem ABA 2 lige ili razigravanjem na kraju sezone;

“KK Budućnost Voli nema ništa protiv da se KK Dubaiju već od sljedeće takmičarske sezone omogući igranje u ABA 1 Ligi, ali insistira na tome da taj prijem bude obavljen uz poštovanje Ugovora i Statuta, a ne da se na način koji je primijenjen danas na Skupštini, KK Dubai dovede u veoma nezavidnu situaciju: a to je da bez ponavljanja Skupštine i saglasnosti svih članova Društva jednostavno KK Dubai neće moći da igra ABA ligu.

Takođe, posljednjeplasiranim klubovima ABA 1 lige i najbolje plasiranim klubovima ABA 2 lige se daje lažna nada da bi moglo biti više mjesta u ABA 1 ligi već od sljedeće sezone, iako je jasno da se ova takmičarska sezona mora završiti po sada važećim pravilima”.

https://twitter.com/KKBuducnostVOLI/status/1770171915245605027?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1770171915245605027%7Ctwgr%5Ed1390e012cd9183ba399a5fe67b9c3aad1a5ce7d%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rtcg.me%2Fsport%2Fkosarka%2F533479%2Fbuducnost-voli-dubai-ne-moze-da-igra-aba-ligu-i-pored-danasnjih-odluka-skupstine.html

„Zbog toga očekujemo da će učesnici Skupštine koji su danas donijeli pogrešne, pravno neodržive i nesprovodive odluke, ipak sagledati situaciju na pravi način i donijeti odluku da se održi nova Skupština ABA lige, na kojoj će na Statutom i Ugovorom propisani način (jednoglasno) donijeti oduke o:

– novim zakonskim zastupnicima Društva (što je trebalo da se uradi još na kraju prethodne takmičarske sezone);

– konačnom prijemu KK SC Derby u članstvo javnog trgovačkog društva (što je trebalo da se uradi na kraju takmičarske 2020/2021. godine) i na taj način konačno utvrditi vlasnička struktura sa 12 klubova članova društva;

– proširenju broja zemalja iz kojih će klubovi igrati ABA ligu (bez koje odluke KK Dubai ne može igrati ABA ligu)

– dozvoli da iz jedne države ABA 1 ligu može da igra šest ekipa ukoliko ABA liga ima 15 ili više učesnika;

– obaveznom preoblikovanju javnog trgovačkog društva u d.o.o. (na čemu se radi već skoro tri godine).

“Jedino na taj način će se omogućiti da KK Dubai uđe u ABA ligu na velika vrata i da samo društvo i ABA liga funkcionišu na najvećem mogućem nivou.

Ukoliko navedeno izostane i ne utvrdi se vlasnička struktura od 12 klubova, jasno je da može doći do situacije u kojoj se neće znati koliko klubova igra ABA 1 ligu, i da će takmičenje od sljedeće sezone biti potpuno neregularno (ako ga uopšte bude).

“Ne može se isključiti i da pojedini članovi Društva, pa i neki koji su danas na Skupštini glasali za sporne odluke, zatraže svoju zaštitu pred nadležnim pravosudnim organima”, piše u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve