Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Bašić: Ostaje nam da puno, puno radimo

Crna Gora je jedina reprezentacija koja na dva posljednja šampionata Evrope, od kada se EP igra sa 24 reprezentacije, nije osvojila set. To dovoljno govori o nastupu izabranika Veljka Bašića na šampionatu Starog kontinenta

Jedno su želje, a drugo mogućnosti. Ili bolje reći, želje nijesu bile dovoljne da sakriju realnost, odnosno surovu stvarnost kada je muška odbojkaška reprezentacija u pitanju.

Pokazalo se da je plasman na Evropsko prvenstvo, drugi uzastopni, krajnji domet naših odbojkaša, koji su u češkoj Ostravi upisali svih pet poraza, bez osvojenog seta.

Crna Gora je jedina reprezentacija koja na dva posljednja šampionata Evrope, od kada se EP igra sa 24 reprezentacije, nije osvojila set. To dovoljno govori o nastupu izabranika Veljka Bašića na šampionatu Starog kontinenta.

Nakon odličnih kvalifikacija i prvog mjesta u grupi, ispred Grčke, Crna Gora je na EP igrala u izuzetno jakoj grupi, sa tri izrazita favorita – Italijom, Slovenijom i Bugarskom, kao i domaćinom Češkom (peti rival je bila Bjelorusija). U startu je bilo jasno da će naša selekcija morati da prevaziđe sebe kako bi izborila plasman u osminu finala, kao jedna od četiri prvoplasirane selekcije u grupi.

A želja za prolazom u osminu finala je postojala više zbog rezultata od prije dvije godine, kada su ”crveni” kao debitanti sa dvije pobjede zamalo prošli grupu, nego što je to mogao biti realan cilj. Uostalom, Crna Gora je u odnosu na EP u Holandiji bila slabija za Gojka Ćuka (oprostio se od reprezentacije) i Marka Bojića (selektor je objasnio da nije bio spreman za ovo takmičenje), čime je kvalitativno, ali i kvantitativno roster bio oslabljen.

Da se po ”crvene” neće dobro završiti ovo EP pokazao je pripremni period, u kojem su naši odbojkaši u tri od četri meča poraženi sa po 3:0, dok su samo pobijedili u posljednjoj provjeri pred odlazak. Ti ”signali” su, očigledno, bili najava onoga što će se dogoditi kasnije.

A već nakon trećeg dana EP je bilo jasno da će Crna Gora teško do cilja, ne samo što je izgubila, istina očekivano, mečeve protiv Bugarske, Slovenije i Italije, već zbog toga što je Češka dobila Sloveniju i zamalo Bugarsku, dok je Bjelorusija već bila pobijedila Čehe.

Tanka nada je tinjala do posljednja dva kola i odlučujućih mečeva sa Češkom i Bjelorusijom, ali se ”raspala” nakon poraza od domaćina grupe, koga je Crna Gora pobijedila prije dvije godine u Amsterdamu (3:2). Taj poraz je označio kraj snova ili, zapravo, povratak u realnost, a to je da je za crnogorske odbojkaše uspjeh i sam plasman na veliko takmičenje. A neminovnim i skorim odlaskom sa reprezentativne scene najiskusnijih igrača (Miloš Ćulafić ima 35 godina, Aleksandar Minić 34, Blažo Milić 33, Marko Bojić 32, kapiten Vojin Ćaćić i Ivan Ječmenica po 31), uz činjenicu da u ovom trenutku imamo samo jednog tehničara (Rajka Strugara) reprezentativnog kalibra, jasno je da će svaki naredni plasman na EP biti istinski podvig…

Daleko od vrhunskih ekipa

– Naš tehnički i taktički nivo, kako individualni, tako i kolektivni, je još daleko od vrhunskih ekipa koje su igrale ovdje. Ostaje nam puno, puno da radimo – sumira utiske selektor Veljko Bašić, i nastavlja:

– Žalim samo što protiv Italije, Bugarske, Češke i Bjelorusije nikako nijesmo uspjeli da završimo setove u kojima smo vodili. Imali smo svoje šanse, ali upravo u tim momentima, kada smo trebali da preuzmemo utakmicu u svoje ruke, mi smo našim direktnim greškama omogućili protivniku da se vrati u meč – dodaje Bašić.

I pored konačnog rezultata, utisak je mogao da bude bolji, da Crna Gora u Ostravi nije gubila setove koje je mogla i morala da dobije. Bilo je tako u prvom i posebno trećem setu (nije iskoristila dvije set lopte) protiv Bugarske, u drugom i naročito trećem setu (nije iskorišćena kontra za vođstvo od 23:19) protiv Italije, u prvom (nijesu iskorišćene tri set lopte, jedna u kontri) i drugom setu protiv Češke, te u prvom protiv Bjelorusa…

– Moram da kažem da sam malo razočaran, očekivao sam više. Tačno je da je grupa puno jača nego što je bila ona prije dvije godine, tačno je da smo bili malo destabilizovani nedolaskom Bojića. Međutim, ako na ovom nivou ne iskoristimo svoje šanse odmah, druge nećemo imati – ističe Bašić.

– To je plod individualnih i tehničkih grešaka, te taktičkih grešaka igrača u tim momentima, u svim elementima odbojke. To znači da još nijesmo na potrebnom nivou. Takođe, u tim momentima nijesmo bili dovoljno koncentrisani, ali i determinisani da napravimo taj poen. Jer, ako protiv Italije vodimo 22:19 i imamo dvije kontre, i ne možemo da završimo taj set zbog naših grešaka, onda… Tako je bilo protiv Bugarske, Češke i Bjelorusije. To se, dakle, ponavljalo, i moraćemo da napravimo drugačiji pristup tim situacijama, kako na treningu, tako i na prijateljskim i zvaničnim utakmicama – dodaje crnogorski selektor.

Radili u izvanrednim uslovima

Nakon povrede Marka Bojića, u kvalifikacijama je Ivan Zvicer dobio šansu i iskoristio je. Zaigrao je na EP od starta protiv Bjelorusije, kao što su u finišu trećeg seta šansu dobili Milutin Pavićević (prije toga ulazio samo kao taktička izmjena na bloku) i Nemanja Peruničić. Luka Babić, Matija Ćinćur, Danilo Dubak nijesu ulazili u igru…

– Sigurno je da ćemo nastaviti tim putem. Mi jesmo u određenom kontinuitetu, međutim što je bitnije u ovoj situaciji je dolazak mlađih igrača. Protiv Bjelorusije smo vidjeli Zvicera, zatim Pavićevića, pa i Peruničića. Malo po malo da i oni osjete šta znači igrati protiv najjačih ekipa u Evropi. S druge strane, trebaće im to iskustvo, ne samo na utakmicama već i u radu na treninzima. To je jako bitno.

Nakon EP biće potrebna analiza, da se sagledaju greške i propusti, kojih je, očigledno, bilo, o čemu su nakon meča sa Bjelorusijom i govorili neki od igrača.

– Žao mi je što se ovako završilo, ali bih naglasio da smo imali podršku odbojkaške javnosti i Saveza. Sve što sam tražio što se tiče priprema i prijateljskih utakmica, bilo nam je omogućeno. Radili smo u izvanrednim uslovima. Probali smo i mislim da smo dali sve od sebe, igračima ne mogu ništa da zamjerim. Ovo je naša stvarnost danas. Tačno je da smo bili u najtežoj grupi, pokazali smo da možemo da pariramo najjačim ekipama, jer ne treba zaboraviti da je Slovenija vicešampion Evrope, da ne pominjem Italiju i Bugarsku. Ali ipak je razlika evidentna čim se približimo ključnim momentima setova i utakmica – zaključio je Bašić.

Bojić je igrač koji može da odluči setove i utakmice

Kako kaže selektor Bašić, odsustvo Marka Bojića se osjetilo najviše u trenucima kada se lomio rezultat u setu.

– Nažalost nije bio sa nama. Znamo da upravo on može biti taj igrač koji može da odluči setove i utakmice. Međutim, zbog povreda i, uopšte, cijele situacije sa njegovim tijelom, jer je imao puno problema da uđe u ritam, nijesam mogao da ga povedem. Nadam se da će Boja da se vrati i da ćemo nastaviti da radimo kao i do sada – rekao je Bašić.

Ćaćić prvi poenter i server ekipe

Vojin Ćaćić je prvi poenter ekipe na EP, sa 56 poena, iako je odigrao četiri od pet mečeva (nije igrao protiv Bjelorusije). Kapiten ”crvenih” je i najbolji server tima sa pet aseva. Marko Vukašinović je najbolji smečer sa 50 pena iz napada ili kontranapada, dok je prvi bloker Ivan Ječmenica sa osam poena iz tog elementa. Najzad, libero Nikola Lakčević je imao najbolji procenat prijema servisa, sa 44,19 odsto idealnog prijema.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve