Subota, 4 Decembra, 2021
Rubrika:

Tragovi nereda

Veličina Srbije nije u partijskom i paradržavnom feudalizmu braće Vučić-Mali, nego u potencijalu kojim je Beograd nekad, već davno, raspolagao, da prihvata sve razlike i nad njima se uzdiže.

Piše: Nikola Samardžić

Tri decenije traje raspad Jugoslavije. Na taj proces potrebno je staviti tačku.

Bivše jugoslovenske republike da uspostave nov sistem funkcija kojim će se zaštititi od hirova spoljnog sveta, a evropski poredak je trenutno u rasulu.

Etnički odnosi da se usaglase s javnim interesom u ekonomiji, kulturi i svakodnevnom životu, ukoliko izostanu dublje, etičke i emotivne pobude.

Nered u bivšoj Jugoslaviji koji je eskalirao nakon odluka o Bregzitu i izbora Donalda Trampa nije samo periferni simptom krize EU koja se suočava s blokadom spoljne i bezbjednosne politike u odnosu na maligne uticaje Rusije i Kine.

Bez američke podrške EU neće biti u stanju da se obračuna s populistima i uspostavi dogovor koji će u domenu diplomatije i bezbjednosti zapravo odražavati vrjednosnu suštinu evropskog ujedinjenja.

I sve dok konkretno ne doprinese okončanju jugoslovenske krize EU će ostati zaražena virusom dezintegracije, korupcije, narušavanja institucija i demokratskih procedura, i populističkom samovoljom.

EU ima istovjetan problem sa cijelim nekadašnjim sovjetskim lagerom koji je integrisala, osim s baltičkim republikama.

Države Višegradske grupe uzurpirali su proputinovski populisti. Rumunija i Bugarska i dalje ne ispunjavaju kriterijume za primjenu Šengena.

Češki premijer je štaviše nagovijestio da će koristiti nelegitimna sredstva kako bi ostao na vlasti bez obzira na izborni poraz. A poruka biračkog tijela je u demokratijama prioritet prije svake procedure.

Model nasilničkog neodustajanja već je isprobao Donald Tramp, američka demokratija je posljednjim snagama uspjela da zaustavi pokušaj prevrata.

Ponekad događaji jasno svjedoče o sebi samima.

Posjeta njemačke kancelarke Beogradu i regionu, a Njemačka je najveća i najmoćnija država EU, ostavila je za sobom, umjesto početka kraja jugoslovenske dezintegracije i uređenja institucija, nered zastrašujućeg intenziteta.

Nakon tri decenije strahota, zločina, i neizvjesnosti, postavlja se pitanje smisla ovakvog života samog po sebi, u stvarnosti iz koje je gotovo nemoguće stvarno emigrirati.

Beograd na svaki način pokušava da osujeti istrage korupcionaških afera koje vlast dovode u vezu sa organizovanim kriminalom i masakriranjem institucija.

I dalje su otvoreni dosijei sistemskih ubistava Slavka Ćuruvije, Zorana Đinđića, Milana Pantića, vojnika u Topčideru. Segmenti države koja ih je likvidirala revitalizirani su u punom kapacitetu.

Vučelić je odlikovan.

Republika Srpska je političkim deklaracijama i zvaničnim odlukama počela da napušta BiH.

Dvije eskalacije pograničnog nasilja odlažu dogovor Beograda i Prištine o konačnom statusu Kosova.

Dio njemačke štampe tvrdi da ostatak bivše Jugoslavije nije u stanju da se integriše u EU, i to ne zaslužuje, nakon dvije agresije i dezintegracije u svjetskim ratovima, i u finišu zvanične njemačke politike koja je dopustila da uvjerljivije odgovore, od Brisela, o budućnosti EU, daje Moskva.

Srpski svijet?

Veličina Srbije nije u partijskom i paradržavnom feudalizmu braće Vučić-Mali, nego u potencijalu kojim je Beograd nekad, već davno, raspolagao, da prihvata sve razlike i nad njima se uzdiže.

Najnovije

Caritas: Društvo koje isključuje osobe sa invaliditetom je društvo sa invaliditetom

Povodom “Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom”, koji se obilježava svake godine 3. decembra, Caritas Crne Gore realizuje zajedničku regionalnu kapmanju sa još šest zemalja...

U subotu prestanak padavina

Sjutra rano ujutru prestanak padavina, prijepodne umjerena do povećana oblačnost, a tokom dana sunčani periodi. Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera, krajem dana i tokom...

La liga: Mbape se obećao Realu

Kilijan Mbape će na ljeto sigurno preći u madridski Real, tvrdi AS. Španski list ima informaciju da je Francuz to obećao čelnicima Reala. Pregovori mogu da...

Procjena rizika od katastrofa od starteške važnosti za Crnu Goru

Dokument Procjena rizika od katastrofa Crne Gore, koji je završen, od strateške je važnosti za cijelu državu, a njegova upotrebna vrijednost u narednom periodu...

Hmelar: Crna Gora je zasluženo regionalni predvodnik u evropskim integracijama

Crna Gora, kao mala država, članica NATO-a, sa potpunom usklađenošću sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i svim otvorenim poglavljima, zasluženo nosi titulu...

Najčitanije

Povezano

Hladan tuš za Putina: Rejting mu značajno opao, otkriven i glavni razlog

Putin je naredio djelimično zatvaranje širom zemlje od 30. oktobra do 7. novembra u pokušaju da uspori širenje virusa nakon što je većinu odluka...

Ovo je 12 razloga zbog kojih Rusija može napasti Ukrajinu

Poznati novinar Satwan Jolak za Al Jazeeru Balkans napravio je analizu rusko-ukrajinske krize. Ukrajina i njeno okruženje svjedoče stalnim tenzijama sa susjednom Rusijom posljednjih osam...

DRAMATIČNE PORUKE IZ MOSKVE: “Sprema se scenario iz noćne more, sukob je vrlo vjerovatan!”

Kremlj je u četvrtak saopštio da proklamovani cilj Ukrajine - vraćanje Krima pod svoju kontrolu - predstavlja 'direktnu prijetnju' Rusiji, prenosi AFP i podsjeća...

Rusija optužuje trojicu Ukrajinaca za špijunažu, Kijev odbacuje optužbe

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da je uhapsila trojicu ukrajinskih državljana osumnjičenih da rade za ukrajinske obavještajne agencije, tvrdnju koju je Kijev...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve