Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

ŽPM: Želimo da učestvujemo u reformi izbornog zakonodavstva

Ženska politička mreža uputila je danas svim poslaničkim klubovima u Skupštini Crne Gore predlog amandmana na Predlog odluke za obrazovanje odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu

Ženska politička mreža uputila je danas svim poslaničkim klubovima u Skupštini Crne Gore predlog amandmana na Predlog odluke za obrazovanje odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Poučene činjenicom da su žene u Crnoj Gori prvi put ostvarile pravo glasa u novembru 1945. godine, a da se, sada, 75 godina kasnije još uvijek borimo za ravonopravnost u ostvarivanju tog prava, tražimo i očekujemo da nam se da pravo da vidimo i čujemo na licu mjesta kako se govori i odlučuje o našim pravima.

Ovaj zahtjev temeljimo na jasno, javno i precizno datim obećanjima lidera političkih partija na sastancima održanim sa Ženskom političkom mrežom kojima su prisustvovali predstavnici UN-a i Delegacije EU u Crnoj Gori.

Zato klubove poslanika kojima smo poslali predlog amandmana pozivamo da prihvatanjem tog amandamana podrže učešće ŽPM u Odboru u svojstvu pridruženog člana i na taj način održe riječ koju su na sastancima sa nama dali lideri njihovih političkih partija i to: 11. decembra 2017, SD – Ivan Brajović; 12. decembar 2017, URA – Dritan Abazović; 12. decembar 2017, DEMOS – Miodrag Lekić;13. decembra 2019, BS – Rafet Husović;14. decembar 2017, SNP – Vladimir Joković;18. decembar 2017, LP – Andrija Popović; 18. decembar 2017, SDP – Ranko Krivokapić;15. mart 2018, DPS – Milo Đukanović; 20. mart 2018, UCG – Goran Danilović; 5. oktobar, DNP Milan Knežević; 5. oktobar, PZP Nebojša Medojević; 9. oktobar, NOVA – Andrija Mandić; 30. septembar, FORCA – Nazif Cungu; 30. septembar DEMOKRATE – Aleksa Bečić.

Predloženim amandmanom tražimo izmjenu člana 6 kojim je propisano pravo učešća u radu Odbora u svojstvu pridruženog člana na način da se to prava odobrava za tri predstavnika nevladinog sektora i dva predstavnika akademske zajednice, uz uslov da su u posljednje tri godine stekli javnu prepoznatljivost u oblasti rada odbora odnosno dali doprinos prethodnim izbornim reformama.

Ženska politička mreža traži da dobije isto pravo koje je dato predstavnicima akademske zajednice i nevladinih organizacija. Pravo pridruženog člana Odbora predstavlja pravo na učešće u radu odbora bez prava odlučivanja.

O javnoj prepoznatljivosti Ženske političke mreže i njenom doprinosu izbornim reformama tri godine zaredom govore Izvještaji EK o Crnoj Gori, U izvještajima Ek iz 2019. i 2020. se navodi da je Ženska politička mreža, koja se sastoji od predstavnica 16 političkih partija, pokazala da je moguć konsenzus političkih partija o važnim pitanjima i da promjene izbornog zakonodavstva i mjere ekonomskog osnaživanja mogu da dovedu do promjene u učešću žena. U Izvještaju EK za 2018.godinu navodi se: „Uključenost žena u politiku i dalje je nedovoljna, uzimajući u obzir i njihovo učešće u izbornoj administraciji. Među partijskim liderima nema žena, a malo ih je i u rukovodstvima partija. Izborne liste ispunjavaju minimalne uslove s aspekta rodne ravnopravnosti. Ženska politička mreža, koja je sastavljena od predstavnica različitih partija, formulisala je konkretne mjere i finansijske podsticaje koji imaju za cilj da povećaju zastupljenost žena u politici.“

ŽPM smatra da kao jedina organizacija ove vrste u Crnoj Gori koja sada okuplja predstavnice 18 političkih partija iz vlasti i opozicije i prezentuje samo zahtjeve i stavove oko kojih su se usaglasile predstavnice svih partija može značajno doprinijeti unapređenju normi koje se tiču političkih prava žena.

Ženska politička mreža formirana je u vrijeme najdublje političke krize u novembru 2017. godine u vrijeme potpunog bojkota parlamenta kompletne tadašnje opozicije, i kada je riječ konsenzus bila nemoguća misija. Ženska politička mreža je baš tada uspjela da za istim stolom u istoj organizaciji okupi političarke iz 16 partija vlasti i opozicije i potpunim konsenzusom svih utvrdi predloge za izmjenu izbornog zakonodavstva, nakon čega su se kasnije pridružile još dvije partije.

Ono što Ženskoj političkoj mreži daje poseban ekskluzivitet na osnovu kojeg tražimo pravo pridruženog člana je što predstavnice ŽPM kada prezentuju stavove i predloge  Mreže ne predstavljaju svoje partije već ŽPM i prezentuju samo stavove oko kojih je postignuta saglasnost svih 18 subjekata koji je sada čine.

Podjsćemo, da je na osnovu predloga Ženske političke mreže koji je unijet u Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja,  po prvi put u Crnoj Gori, a i u regionu propisana obaveza posebnog finansiranja ženskih organizacija u partijama, na osnovu koje su političke partije počev od 1. februara 2020.godine dobile ukupno iznos od pola miliona eura, kako bi jačale kapacitete svojih ženskih organizacija.

Ženska politička mreža Crne Gore želi da učestvuje u radu Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, kako bi pratila status svojih predloga za unapređenje položaja žena i odnos svih političkih subjekata prema njima. Procenat žena u ovom sazivu parlamenta jasno je potvrdio da je neophodno usvajanje normi koje je ŽPM predložila, a oko kojih je unutar mreže postignut konsenzus svih političkih partija. Naš cilj je da predložimo naša rješenja i da pratimo način na koji se o njima raspravlja i odlučuje, jer svaki korak i svaka izgovorena riječ u cilju unapređenja političkih prava žena su dio istorije borbe za ostvarivanje političkih prava žena u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve