Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Evropa sad traži da se sa dnevnog reda skine inicijativa za smjenu Mandića

Isključiva intencija parlamentarne većine je afirmacija političke stabilnosti koja dovodi do konkretnih rezultata, a za koju je osim vladajuće većine zaslužan i dio opozicije koji je nesumnjivo pokazao privrženost evropskom putu

Poslanički klub Evrope sad zatražio je da se sa dnevng reda sjednice Skupštine 11. marta, izostavi inicijativa za razrješenje predsjednika Skupštine Andrije Mandića. Takav zahtjev poslanički klub PES-a dostavio je predsjedniku Parlamenta.

Kako su naveli u inicijativi, traže da se skine predlog za razrješenje Mandića jer, kako smatraju, postoje dvostruki aršin, a, kako navode, o tome svjedoči i činjenica da su nasuprot sadašnjem stanju, upravo one partije koje su podnijele predlog za razrješenje Andrije Mandića, 0. Februara 2022. godine razriješili sa mjesta funkcije predsjednika Skupštine Aleksu Bečića, pozivajući se tada na velike društvene, političke i socijalne podjele, zaustavljen EU put i nazadovanje na polju vladavine prava.

“Cjelokupna javnost u Crnoj Gori je svjesna da mi danas imamo nikad manje društvene, političke i socijalne podjele, nikad opipljivije EU integracije i ubrzan put ka EU, kao i velike napretke na polju vladavine prava što je dokazano i izborom VDT u januaru ove godine, a sve ovo je i prepoznato od strane svih naših evropskih partnera i međunarodnih organizacija. Kako i tada, tako i danas, cijenim da je inicijativa za smjenu predsjednika Skupštine pogrešna, te da bi razmatranje ove tačke dnevnog reda dalo netačan dojam da se nalazimo u nekoj atmosferi nestabilnosti, što svakako nije slučaj budući da ovaj saziv Skupštine isporučuje istorijske rezultate a da su pojedini podnosioci ove inicijative ti koji žele da izazovu nestabilnost, što su do sada pokazali na svakom koraku”, piše u dokumentu.

To što su, navode, pojedini podnosioci ove inicijative odustali od društvenog pomirenja i EU integracija ne znači da su od toga odustali svi poslanici, pa bi se skidanjem ove tačke sa dnevnog reda poslala snažna poruka, “a to je da u Skupštini Crne Gore ipak postoji većina koja ne želi da se vraćamo ideološkim temama koje dijele narod, koja ne želi da se vratimo u vrijeme kada je zbog nedostatka reformi Crnoj Gori uvedena klauzula balansa u kontekstu naših EU integracija, te da ne želimo da vladavinu prava podredimo mafiji i hororima sa Sky aplikacije”.

“Isključiva intencija parlamentarne većine je afirmacija političke stabilnosti koja dovodi do konkretnih rezultata, a za koju je osim vladajuće većine zaslužan i dio opozicije koji je nesumnjivo pokazao privrženost evropskom putu. Stoga, skidanjem ove tačke sa dnevnog reda pokazali bi i povećan stepen zrelosti jer štitimo javni prostor od zapaljivog diskursa koji je bio primjetan i na prošloj sjednici, pokazali bi i da smo fokusirani na konkretnu materiju koja je od vitalnog značaja za građane Crne Gore, a ostavili bi i prostor za građenje novih partnerstava koja samo mogu da ojačaju našu zemlju”, piše u inicijativi.

Traže i da se dnevni red dopuni tačkom – Predlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju, broj akta 23-1/24-1 od 05.03.2024. godine.

“Uzimajući u obzir da je Vlada Crne Gore dana 30.10.2023. godine donijela Uredbu o organizaciji i načinu rada državne uprave („Službeni list Crne Gore” broj: 098/23 i 102/23] u skladu sa kojom je Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine preuzeo poslove i službenu dokumentaciju u vezi sa poslovima odlučivanja u drugostepenom upravnom postupku iz oblasti imovinskih prava i prvostepene postupke restitucije, smatram da je opravdano predlog izmjena ovog zakona uvrstiti što prije na dnevni red, i o njemu odlučivati već na ovoj sjednici”, navode iz PES-a.

3.Da se dnevni red dopuni tačkom – Predlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o eksproprijaciji, broj akta 23-1/24-2 od 05.03.2024. godine.

Obrazloženje:

Uzimajući u obzir da je Vlada Crne Gore dana 30.10.2023, godine donijela Uredbu o organizaciji i načinu rada državne uprave („Službeni list Crne Gore” broj: 098/23 i 102/23) u skladu sa kojom je Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine preuzelo poslove i službenu dokumentaciju vezanu za pokretanje postupaka eksproprijacije kao i isplatu pravične naknade po osnovu eksproprijacije bivšim vlasnicima, smatram da je opravdano predlog izmjena ovog zakona uvrstiti što prije u dnevni red i o njemu odlučivati već na ovoj sjednici, a sve u cilju nesmetanog postupanja u pogledu isplate pravične naknade za eksproprisane nepokretnosti, izbjegavanja postupaka izvršenja odnosno prinudne naplate, realizacije kapitalnih projekata i zaštite državnih interesa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
09.03.2024-15:26 15:26

…neka nas četnicki vojvoda se*e i pi*a svako malo , od Pljevalja i HN ,NK i dr .gradova i mi da ćutimo -umjesto njega da ukorite i priprijeti te mu …on se sili sve vise pa će i PES ce pojahati -sve to on radi da iritira i izazove nestabilnost -SVE po upustvu iz BG , jer kako reče njegov predsjednik Vučić da je put ka EU “priče za malu decu”…
Bolje malo da se “cuknete uglavu” ili i vi mislite isto što i četnik/vojvoda “…da postoje razni putevi koji vode do cilja “/njihovog /

Ostrogić
09.03.2024-16:04 16:04

Bolje pitanje kakav povrat imovine imaju na umu ? Da ne”e aci palikuci stogod, dje groblja tu i Kraljičina itd.

Kolika je provizija na 750 meleuna x 2 ?