Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Živković: Građanska država na udaru šovinizma

Ko podržava šoviniste? Spolja to otvoreno rade, zvanična Srpska država, njeni politički i akademski krugovi i srpska crkva, a na unutrašnjem planu svi oni koji trenutno dijele vlast sa DF-om, kao otvorenom šovinističkom strukturom. Sve ove snage, zajedno su izvršioci sveobuhvatnog plana nestanka Crne Gore

Piše: Miodrag Živković 

Da pišem o ovoj, veoma aktuelnoj temi, odlučio sam se iz razloga što neke političke snage u Crnoj Gori sebe pokušavaju lažno predstaviti političkim građanskim centrom, oko koga se nalaze nacionalisti i šovinisti različitog spektra. Da budem još jasniji, URA i Demokrate stalno ponavljaju svoju privrženost građanskim vrijednostima uz žaljenje da protiv sebe imaju izražen Srpski i Crnogorski šovinizam.

Da li je to baš tako?

Naravno da nije, jer upravo ove dvije političke strukture predstavljaju Trojanskog konja velikosrpskog šovinizma kojim se želi satrijeti i pokoriti Crna Gora. Pokrovitelj Demokrata je Srpska crkva kojoj vjerno i odano služe, a URA je pontonski most preko kojeg velikosrpski šovinizam razara građanski, sekularni, antifašistički i multivjerski karakter crnogorske države.

Ko su šovinisti?

Njih nikada nije bilo lakše prepoznati. To su oni koji negiraju postojanje crnogorske države, tradicije, istorije, kulture, crkve, jezika i svega crnogorskog. Oni koji tvrde da je ovo uvijek bila Srpska zemlja. Oni koji ne priznaju simbole ove države i barjače po njoj tuđim zastavama, u želji da ova stara slobodarska država u konačnom nestane i postane dio “Srpskog sveta”.

Ko podržava šoviniste?

Spolja to otvoreno rade, zvanična Srpska država, njeni politički i akademski krugovi i srpska crkva, a na unutrašnjem planu svi oni koji trenutno dijele vlast sa DF-om, kao otvorenom šovinističkom strukturom. Sve ove snage, zajedno su izvršioci sveobuhvatnog plana nestanka Crne Gore.

Ima li crnogorskog šovinizma?

Apsolutno sam siguran da nema. Nikada nijesam čuo ni od jednog građanina Crne Gore, bilo koje vjere ili nacije da je bilo kada ili bilo gdje negirao postojanje Srbije, Srpskog naroda, kulture, tradicije, istorije… Nikada nijesam čuo da Crna Gora ima bilo kakve osvajačke pretenzije prema bilo kojoj državi u susjedstvu.

Naša je sreća što kod građana Crne Gore koji se suprotstavlaju velikosrpskom šovinizmu, nema šovinističkog, nego isključivo patriotskog odgovora, kojim se izražava samo ljubav i privrženost svojoj domovini Crnoj Gori. Upravo zato ove snage pripadaju crnogorskom građanskom bloku, jer štite opstanak svoje zemlje i njen građanski karakter.

Važno je shvatiti da nije tačno, da u CG imamo srpski i crnogorski šovinizam na polovima i neke snage (Demokrate i URA) u političkom centru. Tačno je samo, da imamo otvoreni velikosrpski šovinizam koji ima svoje saradnike, suprotstavljen crnogorskom građanskom patriotizmu.

Šovinizam je mržnja, a patriotizam je ljubav. Ovoga puta mora pobijediti ljubav!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve