Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Zeković: Zašto se Bečić smije dok govori o inicijativi za Dan sjećanja na žrtve Srebrenice

Kako je istakao, u pravu je Bečić kada kaže da se moglo puno više uraditi po tom pitanju i dok je Bošnjačka stranka bila u vlasti

Zašto se uvaženi Aleksa Bečić, predsjednik Skupštine Crne Gore, smije dok govori o inicijativi za Dan sjećanja na žrtve Srebrenice, upitao je večeras bivši državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Aleksandar Saša Zeković.

Kako je istakao, u pravu je Bečić kada kaže da se moglo puno više uraditi po tom pitanju i dok je Bošnjačka stranka bila u vlasti.

”To se jednako odnosi i na druge stranke koje su bile zagovornice procesa suočavanja s prošlošću, a participirale su u ranijim crnogorskim vladama – SDP, SD, LP…. Ali inicijativu, koja zapravo postoji od ranije ne treba odbaciti i svakako o njoj, pa ni o tehničkom kontekstu, ne treba govoriti kroz smijeh”, napisao je Zeković na Facebook-u.

Prema njegovim riječima, reafirmisanje ranijih inicijativa je dobar pristup Bošnjačke stranke i treba je posmatrati u svijetlu nesporne činjenice da je u novom sazivu Skupštine i Vlade Crne Gore značajan broj onih koji negiraju dogođeni genocid.

”Vjerujem da je Bošnjačka stranka imala u vidu i nespornu dodatnu provokaciju (prema svima koji u regionu i Crnoj Gori drže do zaštite i promocije ljudskih prava) manifestovanu kroz izbor predsjednika parlamentarnog odbora za ljudska prava i osnovne slobode. Konačno, Dan sjećanja na Srebrenicu zvanično nije utemeljen i inicijativa Bošnjačke stranke ima puni smisao i sa te strane. Kada govorimo o istini i pomirenju, prilika je da podsjetimo i vlasti opštine Herceg Novi, na, više godina staru, inicijativu da se u tom gradu podigne spomen obilježje izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine koje su crnogorske vlasti predale snagama bosanskih Srba. Proces suočavanja s prošlošću i pomirenja na prostorima bivše Jugoslovije traži održivu i iskrenu podršku donosilaca odluka na svim nivoima”, poručio je Zeković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve